Yoghurtsoppa Ashe Mast
Yoghurtsoppa eller Ashe Mast är en god nyttig persisk soppa med bla yoghurt, spenat, linser, kikärter, kidneybönor och ris smaksatt med persilja, mynta, dragon och gurkmeja.
Överbliven soppa kan kylas eller frysas till senare.
Tillagning
- Blötlägg kikärter och bönor i ca 12 timmar ex. över natten.
- Koka upp vatten och salt i en stor kastrull.
- Koka ärter, bönor och ris under lock i vattnet i ca 45 minuter.
- Hacka under tiden färsk eller tinad (fryst) spenat och lägg i en skål.
- Rensa, dela och strimla purjolök. Lägg i skålen.
- Skölj och hacka persilja. Lägg i skålen.
- Skala och hacka löken.
- Stek löken i hälften av smöret tills löken fått ljus brun färg.
- Tillsätt resten av smöret samt den torkade myntan och fräs någon minut till.
- Blanda i spenat, purjolök, persilja, salt, torkad dragon, svartpeppar samt gurkmeja till smörblandningen.
- Skölj och tillsätt de gröna linserna till soppan..
- Låt koka ca 20 min tills linserna är färdiga.
- Tillsätt smörblandningen till de kokta kikärterna, bönorna och riset. Rör runt.
- Ta bort soppan från plattan och blanda i yoghurten samt servera.
- Smaka ev. av Ashe Mast yoghurtsoppan med mer salt och kryddor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal