Yoghurtsoppa Ashe Mast

Yoghurtsoppa eller Ashe Mast är en god nyttig persisk soppa med bla yoghurt, spenat, linser, kikärter, kidneybönor och ris smaksatt med persilja, mynta, dragon och gurkmeja.
Överbliven soppa kan kylas eller frysas till senare.

10 portioner yoghurtsoppa

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 1 dl kikärter
  • 1 dl kidneybönor
  • 3 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 1 dl jasminris
  • 250 g spenat, färsk eller fryst
  • 1 liten eller halv purjolök, ca 150 g
  • 1 stor knippa bladpersilja, ca 100 g
  • 2 gula lökar
  • 50 gram smör eller margarin
  • 3 msk torkad mynta
  • 1,5 dl gröna linser
  • 1 tsk salt
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm gurkmeja
  • 3 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Blötlägg kikärter och bönor i ca 12 timmar ex. över natten.
  2. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull.
  3. Koka ärter, bönor och ris under lock ca 45 minuter.
  4. Hacka under tiden färsk eller tinad (fryst) spenat och lägg i en skål.
  5. Rensa, dela och strimla purjolök. Lägg i skålen.
  6. Skölj och hacka persilja. Lägg i skålen.
  7. Skala och hacka löken.
  8. Stek löken i hälften av smöret tills löken fått ljus brun färg.
  9. Tillsätt resten av smöret samt den torkade myntan och fräs någon minut till.
  10. Blanda i spenat, purjolök, persilja, salt, torkad dragon, svartpeppar samt gurkmeja.
  11. Skölj och tillsätt de gröna linserna.
  12. Låt koka ca 20 min tills linserna är färdiga.
  13. Blanda i de kokta kikärterna, bönorna och riset. Rör runt.
  14. Ta bort soppan från plattan och blanda i yoghurten samt servera.
  15. Smaka ev. av Ashe Mast yoghurtsoppan med mer salt och kryddor.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer