Yoghurtsoppa Ashe Mast

Yoghurtsoppa eller Ashe Mast är en god nyttig persisk soppa med bla yoghurt, spenat, linser, kikärter, kidneybönor och ris smaksatt med persilja, mynta, dragon och gurkmeja.
Överbliven soppa kan kylas eller frysas till senare.

10 portioner yoghurtsoppa

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 1 dl kikärter
  • 1 dl kidneybönor
  • 3 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 1 dl jasminris
  • 250 g spenat, färsk eller fryst
  • 1 liten eller halv purjolök, ca 150 g
  • 1 stor knippa bladpersilja, ca 100 g
  • 2 gula lökar
  • 50 gram smör eller margarin
  • 3 msk torkad mynta
  • 1,5 dl gröna linser
  • 1 tsk salt
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm gurkmeja
  • 3 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Blötlägg kikärter och bönor i ca 12 timmar ex. över natten.
  2. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull.
  3. Koka ärter, bönor och ris under lock ca 45 minuter.
  4. Hacka under tiden färsk eller tinad (fryst) spenat och lägg i en skål.
  5. Rensa, dela och strimla purjolök. Lägg i skålen.
  6. Skölj och hacka persilja. Lägg i skålen.
  7. Skala och hacka löken.
  8. Stek löken i hälften av smöret tills löken fått ljus brun färg.
  9. Tillsätt resten av smöret samt den torkade myntan och fräs någon minut till.
  10. Blanda i spenat, purjolök, persilja, salt, torkad dragon, svartpeppar samt gurkmeja.
  11. Skölj och tillsätt de gröna linserna.
  12. Låt koka ca 20 min tills linserna är färdiga.
  13. Blanda i de kokta kikärterna, bönorna och riset. Rör runt.
  14. Ta bort soppan från plattan och blanda i yoghurten samt servera.
  15. Smaka ev. av Ashe Mast yoghurtsoppan med mer salt och kryddor.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer