Yoghurtsoppa Ashe Mast

Introduktion och förberedelse

Yoghurtsoppa eller Ashe Mast är en god nyttig persisk soppa med bla yoghurt, spenat, linser, kikärter, kidneybönor och ris smaksatt med persilja, mynta, dragon och gurkmeja.

Överbliven soppa kan kylas eller frysas till senare.

10 portioner yoghurtsoppa

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 1 dl kikärter
  • 1 dl kidneybönor
  • 3 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 1 dl jasminris
  • 250 g spenat, färsk eller fryst
  • 1 liten eller halv purjolök, ca 150 g
  • 1 stor knippa bladpersilja, ca 100 g
  • 2 gula lökar
  • 50 gram smör eller margarin
  • 3 msk torkad mynta
  • 1,5 dl gröna linser
  • 1 tsk salt
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm gurkmeja
  • 3 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Blötlägg kikärter och bönor i ca 12 timmar ex. över natten.
  2. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull.
  3. Koka ärter, bönor och ris under lock i vattnet i ca 45 minuter.
  4. Hacka under tiden färsk eller tinad (fryst) spenat och lägg i en skål.
  5. Rensa, dela och strimla purjolök. Lägg i skålen.
  6. Skölj och hacka persilja. Lägg i skålen.
  7. Skala och hacka löken.
  8. Stek löken i hälften av smöret tills löken fått ljus brun färg.
  9. Tillsätt resten av smöret samt den torkade myntan och fräs någon minut till.
  10. Blanda i spenat, purjolök, persilja, salt, torkad dragon, svartpeppar samt gurkmeja till smörblandningen.
  11. Skölj och tillsätt de gröna linserna till soppan..
  12. Låt koka ca 20 min tills linserna är färdiga.
  13. Tillsätt smörblandningen till de kokta kikärterna, bönorna och riset. Rör runt.
  14. Ta bort soppan från plattan och blanda i yoghurten samt servera.
  15. Smaka ev. av Ashe Mast yoghurtsoppan med mer salt och kryddor.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-02-15