Soppa med rostad paprika
Soppa med rostad paprika, lök, vitlök och morot blir mustig och god.
Soppan blir matig med röda linser och krämig med Oatly Imat eller grädde.
En vegan soppa om du använder Oatly Imat och Oatly Ifraiche eller liknande.
Soppan kokas med vatten och grönsaksbuljong som grund och smaksätts förutom paprikan och grönsakerna med lite cayennepeppar och spiskummin.
Serveringsförslag
Servera som den är eller med hackad bladpersilja samt en klick Oatly Fraiche eller matyoghurt om du vill det.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
- Skala morötter och skär i grova bitar. Skala vitlöksklyftor. Skala lök och klyfta dem. Lägg på en andra plåt med höga kanter med bakplåtspapper under.
- Skölj paprikor. Skär bort blomfästet och dela dem. Ta ut kärnorna. Lägg på plåten. Blanda med olivolja.
- Rosta paprikor och grönsaker i övre delen av ugnen i ca 30 minuter tills paprikorna fått färg på ovansidan.
- Lägg över paprikahalvorna i en panna och täck med lock eller en bunke eller form med höga kanter och sätt över gladplast. Låt stå och svalna.
- Dra av så mycket skinn du kan från paprikorna. Skär i grova bitar.
- Mät upp vatten och tillsätt paprikor, lök, morötter, vitlök, buljongtärningar, salt, cayennepeppar, spiskummin samt tomatpuré i en kastrull eller gryta med tjock botten.
- Koka upp och mixa med en stavmixer till en slät soppa.
- Tillsätt och rör i linser samt koka dem mjuka på låg värme i 15 minuter. Rör då och då.
- Tillsätt Oatly Imat eller grädde på slutet och värm upp. Smaka av med salt.
- Servera soppan med ett gott bröd samt garnera om du vill med hackad bladpersilja samt någon klick Oatly Fraiche, matyoghurt, smetana eller créme fraiche.
Varianter
Det blir också gott med vanlig grädde och att toppa med matyoghurt, smetana eller crème fraiche.
Du kan laga soppan på röd ekologisk spetspaprika, vanlig röd paprika eller blanda den paprika du gillar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 317 kcal