Marinerad potatis med linser och rödlök

Marinerad potatis med linser, rödlök, vitlök, olivolja samt vinäger. Gott som tillbehör till det mesta, buffé, vardags eller fest.

10 portioner marinerad potatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 900 gram fast potatis, ex. Amandine delikatesspotatis
  • 1,5 dl gröna linser
  • 1 rödlök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk fin vinäger; rödvins-, vitvins- eller balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning

  1. Koka linserna i 3 dl vatten ca 20 minuter. Skölj sedan i kallt vatten. Fortsätt med potatisen under tiden.
  2. Skala och tärna potatisen i ca 3x3 cm bitar.
  3. Koka den mjuk i saltat vatten i ca 15 minuter.
  4. Skala löken och hacka den.
  5. Fräs löken i en stor panna med olivoljan någon minut.
  6. Skala vitlöken och pressa i den. Fräs med löken någon minut. Sätt åt sidan.
  7. Häll av potatisen och tillsätt till löken tillsammmans med linserna. Fräs någon minut och smaka av med salt och peppar samt vinäger.
  8. Servera den marinerade potatisen varm eller låt den svalna och förvara samt servera den kall eller uppvärmd.
  9. Garnera ev. med lite hackad bladpersilja.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer