Linsbiffar med rödbetor
Linsbiffar med rödbetor, kikärtor och vitlök.
Goda vegana eller vegetariska rödbets- och linsbiffar du kan steka eller fritera knapriga.
Tillagning
- Koka linser i vatten ca 15 minuter. Låt rinna av i durkslag.
- Mosa kokta kikärter grovt med en gaffel i en skål.
- Tillsätt linserna och mosa ihop med pressad vitlök, ströbröd, vetemjöl, salt och peppar. Eller mixa dem med stavmixer, i mixer eller matberedare.
- Skär av blast och skala rödbetorna.
- Riv dem grovt och hacka resten (det sista du håller i).
- Blanda i rödbetorna till en grov fast deg. Är den lös så tillsätt lite mer ströbröd.
- Forma biffar av vardera en dl linsröra. Vänd dem i ströbröd och lägg upp dem på ett fat med bakplåtspapper under.
- Stekta linsbiffar: stek linsbiffarna ca fem i taget i en stekpanna i rikligt med olja. Ca 3-4 minuter på varje sida eller tills de fått färg. Vänd dem och stek dem på andra sidan.
- Friterade linsbiffar: värm olja i en kastrull med lock. Mät temperaturen med termometern till 170 grader.
- Fritera 2-3 linsbiffar i taget i oljan. Lägg ner dem försiktigt med en hålslev eller liknande. Fritera dem i 3-4 minuter tills de har färg. Vänd dem efter halva tiden. Låt oljan få upp värmen mellan varven.
- Lägg upp linsbiffarna på ett fat med lite hushållspapper under.
- Servera linsbiffarna varma med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
Linsbiffar är goda till det mesta - några förslag är med:
- Potatismos, kokta gröna ärtor, sallad av tärnad tomat, gurka, morot, olivolja och lite vinäger; samt skirat eller brynt smör.
- Klyftpotatis, rödbetstzatziki samt sallad med granatäpple;
- Råris, tomatsås samt avokadosallad.
- Coleslaw med rödkål, majskolv och rostade rotfrukter med äpple.
- Med ärtpesto och tillbehör.
- Garnera gärna med hackad persilja.
Varianter
- Kokta bönor, gröna sojabönor eller gröna ärtor går utmärkt att mosa med i biffarna.
- Majs är mycket gott i linsbiffarna också - ta förslagsvis 2 dl och ersätt en del av linserna.
- Hackade nötter är också gott i.
- Kokt quinoa, matvete samt hackad fräst grönkål eller spenat är andra saker som passar att dryga ut biffarna med.
- Om du vill kan du laga linsbiffar med enbart linser.
Framförhållning
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 194 kcal