Linsbiffar med rödbetor

Linsbiffar med rödbetor, kikärter och vitlök. Goda vegan eller vegetariska rödbets- och linsbiffar du kan steka eller fritera knapriga.

Gott att servera som biffar med valfria tillbehör.

Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.

Garnera ev. med hackad persilja.

Ett alternativ är att ej koka kikärter eller linser utan mixa dem råa med övriga ingredienser till en fast smet - då håller de lättare ihop vid stekningen. Blötlägg kikärter över natten och linser någon timme innan. Laga och stek som nedan. Då linserna är råa så måsta man tillaga dem längre tid så stek sedan klart på lägre värme i pannan (övertäckta) eller i ugnen på 175 grader i 20 minuter. 

10 linsbiffar med rödbetor, 5 portioner, 2 biffar vardera

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl kokta kikärter
  • 2 dl röda linser (ej kokta)
  • 1,5 klyftor vitlök
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 gram färska rödbetor
  • 1 liter rapsolja att fritera i eller 2 dl att steka i
  • 1 dl ströbröd till att vända biffarna i

Tillagning

  1. Koka linser i vatten ca 15 minuter. Låt rinna av i durkslag.
  2. Mosa kokta kikärter grovt med en gaffel i en skål.
  3. Tillsätt linserna och mosa ihop med pressad vitlök, ströbröd, vetemjöl, salt och peppar. Eller mixa dem med stavmixer, i mixer eller matberedare.
  4. Skär av blast och skala rödbetorna.
  5. Riv dem grovt och hacka resten (det sista du håller i).
  6. Blanda i rödbetorna till en grov fast deg. Är den lös så tillsätt lite mer ströbröd.
  7. Forma biffar av vardera en dl linsröra. Vänd dem i ströbröd och lägg upp dem på ett fat med bakplåtspapper under.
  8. Stekta linsbiffar: stek linsbiffarna ca fem i taget i en stekpanna i rikligt med olja. Ca 3-4 minuter på varje sida eller tills de fått färg. Vänd dem och stek dem på andra sidan.
  9. Friterade linsbiffar: värm olja i en kastrull med lock. Mät temperaturen med termometern till 170 grader.
  10. Fritera 2-3 linsbiffar i taget i oljan. Lägg ner dem försiktigt med en hålslev eller liknande. Fritera dem i 3-4 minuter tills de har färg. Vänd dem efter halva tiden. Låt oljan få upp värmen mellan varven.
  11. Lägg upp linsbiffarna på ett fat med lite hushållspapper under.
  12. Servera linsbiffarna varma med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer