Linsbiffar med rödbetor

Linsbiffar med rödbetor, kikärter och vitlök. Goda vegan eller vegetariska rödbets- och linsbiffar du kan steka eller fritera knapriga.
Gott att servera som biffar med valfria tillbehör.
Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.
Garnera ev. med hackad persilja.

10 linsbiffar med rödbetor, 5 portioner, 2 biffar vardera

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl kokta kikärter
  • 2 dl röda linser (ej kokta)
  • 1,5 klyftor vitlök
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 gram färska rödbetor
  • 1 liter rapsolja att fritera i eller 2 dl att steka i
  • 1 dl ströbröd till att vända biffarna i

Tillagning

  1. Koka linser i vatten ca 15 minuter. Låt rinna av i durkslag.
  2. Mosa kokta kikärter grovt med en gaffel i en skål.
  3. Tillsätt linserna och mosa ihop med pressad vitlök, ströbröd, vetemjöl, salt och peppar.
  4. Skär av blast och skala rödbetorna.
  5. Riv dem grovt och hacka resten (det sista du håller i).
  6. Blanda i rödbetorna till en grov fast deg. Är den lös så tillsätt lite mer ströbröd.
  7. Forma biffar av vardera en dl linsröra. Vänd dem i ströbröd och lägg upp dem på ett fat med bakplåtspapper under.
  8. Stekta linsbiffar: stek linsbiffarna ca fem i taget i en stekpanna i rikligt med olja. Ca 3-4 minuter på varje sida eller tills de fått färg. Vänd dem och stek dem på andra sidan.
  9. Friterade linsbiffar: värm olja i en kastrull med lock. Mät temperaturen med termometern till 170 grader.
  10. Fritera 2-3 linsbiffar i taget i oljan. Lägg ner dem försiktigt med en hålslev eller liknande. Fritera dem i 3-4 minuter tills de har färg. Vänd dem efter halva tiden. Låt oljan få upp värmen mellan varven.
  11. Lägg upp linsbiffarna på ett fat med lite hushållspapper under.
  12. Servera linsbiffarna varma med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Gör det lätt för dig - här är mina bästa tips på enkla men festliga recept till en mindre bjudning på runt 10-20 personer.

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Tips till stor buffé upp till 50 gäster

Här är mina tips om du vill bjuda på en större buffé - kanske väntar du upp till 50 gäster. Passar till studentfest, konfirmandfest, födelsedagsfest eller annat större kalas.

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer