Linsbiffar med rödbetor

Introduktion och förberedelse

Linsbiffar med rödbetor, kikärtor och vitlök. Goda vegan eller vegetariska rödbets- och linsbiffar du kan steka eller fritera knapriga.

Gott att servera som biffar med valfria tillbehör.

Koka gärna ett paket kikärter innan och spara undan det som blir över till en annan dag. Köper du färdigkokta kikärter så skölj dem noga i durkslag.

Garnera ev. med hackad persilja.

Ett alternativ är att ej koka kikärter eller linser utan mixa dem råa med övriga ingredienser till en fast smet - då håller de lättare ihop vid stekningen. Blötlägg kikärter över natten och linser någon timme innan. Laga och stek som nedan. Då linserna är råa så måsta man tillaga dem längre tid så stek sedan klart på lägre värme i pannan (övertäckta) eller i ugnen på 175 grader i 20 minuter.

10 linsbiffar med rödbetor, 5 portioner, 2 biffar vardera

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 2 dl kokta kikärter
  • 2 dl röda linser (ej kokta)
  • 1,5 klyftor vitlök
  • 1,5 dl ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 400 gram färska rödbetor
  • 1 liter rapsolja att fritera i eller 2 dl att steka i
  • 1 dl ströbröd till att vända biffarna i

Tillagning

  1. Koka linser i vatten ca 15 minuter. Låt rinna av i durkslag.
  2. Mosa kokta kikärter grovt med en gaffel i en skål.
  3. Tillsätt linserna och mosa ihop med pressad vitlök, ströbröd, vetemjöl, salt och peppar. Eller mixa dem med stavmixer, i mixer eller matberedare.
  4. Skär av blast och skala rödbetorna.
  5. Riv dem grovt och hacka resten (det sista du håller i).
  6. Blanda i rödbetorna till en grov fast deg. Är den lös så tillsätt lite mer ströbröd.
  7. Forma biffar av vardera en dl linsröra. Vänd dem i ströbröd och lägg upp dem på ett fat med bakplåtspapper under.
  8. Stekta linsbiffar: stek linsbiffarna ca fem i taget i en stekpanna i rikligt med olja. Ca 3-4 minuter på varje sida eller tills de fått färg. Vänd dem och stek dem på andra sidan.
  9. Friterade linsbiffar: värm olja i en kastrull med lock. Mät temperaturen med termometern till 170 grader.
  10. Fritera 2-3 linsbiffar i taget i oljan. Lägg ner dem försiktigt med en hålslev eller liknande. Fritera dem i 3-4 minuter tills de har färg. Vänd dem efter halva tiden. Låt oljan få upp värmen mellan varven.
  11. Lägg upp linsbiffarna på ett fat med lite hushållspapper under.
  12. Servera linsbiffarna varma med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.