Linsbiffar linsbullar

Linsbiffar och linsbullar. Biffar och bullar kan man göra av många olika slags kokta linser.

Linsbiffar är goda till det mesta; förslagsvis med potatismos, kokta gröna ärtor, tomat- och gurksallad samt skirat smör; eller klyftpotatis, tzatziki samt tomat- och grönsallad; eller råris, tomatsås samt avokadosallad; eller coleslaw, majskolv och rostade rotfrukter.

Kokta bönor som sojabönor eller ärter som kikärter går utmärkt istället för linser.

Majs är mycket gott i linsbiffarna också - ta förslagsvis 2 dl. Hackade nötter är också gott i linsbiffar.

4 portioner linsbiffar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl okokta röda linser
  • 4 morötter
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl eller sojamjöl eller 1 kokt potatis
  • 2 dl sesamfrön, ströbröd eller polenta
  • 1 dl solrosolja att steka i

Tillagning

  1. Börja med att koka linserna mosiga ca 15 minuter.
  2. Skala morötterna och koka dem mjuka med linserna.
  3. Tänk ut vilka tillbehör du vill ha och börja förbered dessa.
  4. Låt linserna rinna av i durkslag.
  5. Lägg linserna en stor skål och mosa med en potatisstöt.
  6. Tärna morötterna fint och tillsätt dem.
  7. Skala och hacka löken fint och tillsätt den.
  8. Pressa i vitlöken.
  9. Skölj och hacka bladpersilja samt tillsätt med curry, spiskummin samt salt och peppar.
  10. Mosa linserna till en röra. Känns linsröran för lös kan du tillsätta någon msk mjöl som vetemjöl, sojamjöl eller mosad kokt potatis för att binda ihop röran.
  11. Smörj händer och en bricka med lite olivolja.
  12. Forma till linsröran till åtta biffar.
  13. Vänd dem i sesamfrön, ströbröd eller polenta. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  14. Värm en stekpanna med olja.
  15. Lägg i biffarna försiktigt och stek dem gyllenbruna på varje sida (ca 4 minuter på varje sida) på lite över medelvärme.
  16. Servera linsbiffarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.6 (10 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer