Linsbiffar eller linsbullar

Introduktion och förberedelse

Linsbiffar och linsbullar. Biffar och bullar kan man göra av många olika slags kokta linser.

Serveringsförslag

Linsbiffar är goda till det mesta. Förslagsvis som jag hade på bilden med:

Några fler förslag är med:

Varianter

  • Kokta bönor, gröna sojabönor eller ärter som kikärter eller gröna ärtor går utmärkt att ha i biffarna istället för alla eller en del av linserna.
  • Majs är mycket gott i linsbiffarna också - ta förslagsvis 2 dl och ersätt en del av linserna.
  • Hackade nötter är också gott i linsbiffar.
  • Kokt quinoa, matvete samt hackad fräst grönkål eller spenat är andra saker som passar att dryga ut biffarna med.
  • Gillar du rödbetor kan du laga dessa linsbiffar med rödbetor i.

Med mixade råa blötlagda linser

Ett alternativ är att ej koka linserna utan mixa dem råa med övriga ingredienser till en smet - då håller de lättare ihop vid stekningen. Blötlägg dem då någon timme innan. Spola av. Laga och stek som nedan.

Då linserna är råa så måsta man tillaga dem längre tid så stek sedan klart på lägre värme i pannan (övertäckta) eller i ugnen på 175 grader i 20 minuter.

4 portioner linsbiffar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl okokta röda linser
  • 4 morötter
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl eller sojamjöl eller 1 kokt potatis
  • 2 dl sesamfrön, ströbröd eller polenta
  • 1 dl solrosolja att steka i

Tillagning

  1. Lägg linser i en kastrull och täck med vatten. Skala morötterna och tärna dem.
  2. Koka linser och morötter i 10 minuter.
  3. Låt linser och morötter rinna av i durkslag.
  4. Tänk ut vilka tillbehör du vill ha och börja förbered dessa.
  5. Skala och hacka löken fint och lägg i en skål.
  6. Pressa i vitlöken.
  7. Skölj och hacka bladpersilja samt tillsätt med curry, spiskummin samt salt och peppar.
  8. Lägg med linserna med linserna. Mosa - helst mixa - linserna till en röra med en stavmixer, i mixer eller i en matberedare. Eller mosa ihop med en potatisstöt.
  9. Känns linsröran för lös kan du tillsätta någon msk mjöl som vetemjöl, sojamjöl eller mosad kokt potatis för att binda ihop röran.
  10. Smörj händer och en bricka med lite olivolja.
  11. Forma till linsröran till åtta biffar.
  12. Vänd dem i sesamfrön, ströbröd eller polenta. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  13. Värm en stekpanna med olja.
  14. Lägg i biffarna försiktigt och stek dem gyllenbruna på varje sida (ca 4 minuter på varje sida) på lite över medelvärme.
  15. Servera linsbiffarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.8 (67 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-09