Linsbiffar eller linsbullar

Introduktion och förberedelse

Linsbiffar och linsbullar. Biffar och bullar kan man göra av många olika slags kokta linser.

Linsbiffar är goda till det mesta; förslagsvis med potatismos, kokta gröna ärtor, tomat- och gurksallad samt skirat smör; eller klyftpotatis, tzatziki samt tomat- och grönsallad; eller råris, tomatsås samt avokadosallad; eller coleslaw, majskolv och rostade rotfrukter.

Kokta bönor som sojabönor eller ärter som kikärter går utmärkt istället för linser.

Majs är mycket gott i linsbiffarna också - ta förslagsvis 2 dl. Hackade nötter är också gott i linsbiffar.

Ett alternativ är att ej koka linserna utan mixa dem råa med övriga ingredienser till en smet - då håller de lättare ihop vid stekningen. Blötlägg dem då någon timme innan. Spola av. Laga och stek som nedan. Då linserna är råa så måsta man tillaga dem längre tid så stek sedan klart på lägre värme i pannan (övertäckta) eller i ugnen på 175 grader i 20 minuter.

4 portioner linsbiffar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl okokta röda linser
  • 4 morötter
  • 1 rödlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk mald spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 3 msk vetemjöl eller sojamjöl eller 1 kokt potatis
  • 2 dl sesamfrön, ströbröd eller polenta
  • 1 dl solrosolja att steka i

Tillagning

  1. Lägg linser i en kastrull och täck med vatten. Skala morötterna och tärna dem.
  2. Koka linser och morötter i 10 minuter.
  3. Låt linser och morötter rinna av i durkslag.
  4. Tänk ut vilka tillbehör du vill ha och börja förbered dessa.
  5. Skala och hacka löken fint och lägg i en skål.
  6. Pressa i vitlöken.
  7. Skölj och hacka bladpersilja samt tillsätt med curry, spiskummin samt salt och peppar.
  8. Lägg med linserna med linserna. Mosa - helst mixa - linserna till en röra med en stavmixer, i mixer eller i en matberedare. Eller mosa ihop med en potatisstöt.
  9. Känns linsröran för lös kan du tillsätta någon msk mjöl som vetemjöl, sojamjöl eller mosad kokt potatis för att binda ihop röran.
  10. Smörj händer och en bricka med lite olivolja.
  11. Forma till linsröran till åtta biffar.
  12. Vänd dem i sesamfrön, ströbröd eller polenta. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  13. Värm en stekpanna med olja.
  14. Lägg i biffarna försiktigt och stek dem gyllenbruna på varje sida (ca 4 minuter på varje sida) på lite över medelvärme.
  15. Servera linsbiffarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.1 (54 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer