Linsbiffar eller linsbullar
Linsbiffar och linsbullar. Biffar och bullar kan man göra av många olika slags kokta linser.
Tillagning
- Lägg linser i en kastrull och täck med vatten. Skala morötterna och tärna dem.
- Koka linser och morötter i 10 minuter.
- Låt linser och morötter rinna av i durkslag.
- Tänk ut vilka tillbehör du vill ha och börja förbered dessa.
- Skala och hacka löken fint och lägg i en skål.
- Pressa i vitlöken.
- Skölj och hacka bladpersilja samt tillsätt med curry, spiskummin samt salt och peppar.
- Lägg med linserna med linserna. Mosa - helst mixa - linserna till en röra med en stavmixer, i mixer eller i en matberedare. Eller mosa ihop med en potatisstöt.
- Känns linsröran för lös kan du tillsätta någon msk mjöl som vetemjöl, sojamjöl eller mosad kokt potatis för att binda ihop röran.
- Smörj händer och en bricka med lite olivolja.
- Forma till linsröran till åtta biffar.
- Vänd dem i sesamfrön, ströbröd eller polenta. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
- Värm en stekpanna med olja.
- Lägg i biffarna försiktigt och stek dem gyllenbruna på varje sida (ca 4 minuter på varje sida) på lite över medelvärme.
- Servera linsbiffarna med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
Linsbiffar är goda till det mesta. Förslagsvis som jag hade på bilden med:
- Potatismos, kokta gröna ärtor, sallad av tärnad tomat, gurka, morot, olivolja och lite vinäger; samt skirat eller brynt smör.
Några fler förslag är med:
- Klyftpotatis, rödbetstzatziki samt sallad med granatäpple;
- Råris, tomatsås samt avokadosallad.
- Coleslaw med rödkål, majskolv och rostade rotfrukter med äpple.
- Med ärtpesto och tillbehör.
Varianter
- Kokta bönor, gröna sojabönor eller ärter som kikärter eller gröna ärtor går utmärkt att ha i biffarna istället för alla eller en del av linserna.
- Majs är mycket gott i linsbiffarna också - ta förslagsvis 2 dl och ersätt en del av linserna.
- Hackade nötter är också gott i linsbiffar.
- Kokt quinoa, matvete samt hackad fräst grönkål eller spenat är andra saker som passar att dryga ut biffarna med.
- Gillar du rödbetor kan du laga dessa linsbiffar med rödbetor i.
Med mixade råa blötlagda linser
Ett alternativ är att ej koka linserna utan mixa dem råa med övriga ingredienser till en smet - då håller de lättare ihop vid stekningen. Blötlägg dem då någon timme innan. Spola av. Laga och stek som nedan.
Då linserna är råa så måsta man tillaga dem längre tid så stek sedan klart på lägre värme i pannan (övertäckta) eller i ugnen på 175 grader i 20 minuter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 418 kcal