Oxfilé med linser och gröna tillbehör
Oxfilé med linser och gröna tillbehör samt tre kalla enkla och goda såser.
Grillad eller stekt oxfilé på en bädd av marinerade linser samt gröna tillbehör av babyspenat, avokado och cocktailtomater samt rostade klyftor av delikatesspotatis toppat med lite hackad persilja.
Tillagning
- Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg dem med lite mellanrum - gärna stående klyftor - i en ugnsfast stekpanna, gjutjärnspanna eller form och blanda med lite rapsolja. Stek i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills de är mjuka och har fin färg.
- Marinerade linser: koka linser mjuka ca 20 minuter. Eller använd kokta linser. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Fräs lök och vitlök någon minut i olivolja och tillsätt sedan linserna, balsamvinäger och honung. 1/2 dl vatten kan du också tillsätta så det ej kokar torrt. Smaka av med salt och peppar samt låt puttra på låg värme medan du lagar resten.
- Ta fram oxfilén, lägg på en tallrik och gnid in den med olja, salt och peppar. Täck över med plastfilm. Låt köttet bli rumstempererat medan du förbereder tillbehör, såser samt tänder grill - du kan också steka oxfilén i stekpanna eller grillpanna.
- Blanda valfria kalla såser och lägg upp i små skålar. Dela och gröp ur avokado. Skölj tomater och halvera dem. Skölj sallad - dela den i grova bitar om den ej redan är det. Lägg på ett fat och ringla lite olivolja, flingsalt samt nymalen peppar över. Dessa kan förberedas i god tid och förvaras i kylen.
- Grilla eller stek oxfilébitarna så att de får färg på varje sida i ca 2 minuter. Lägg dem i folie (om du grillar) eller sänk värmen och stek dem klart några minuter till önskad stekgrad ex. medium. Använd gärna en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Lägg köttet på en tallrik att vila några minuter
- Skölj och hacka persilja.
- Lägg upp linserna på fat eller på två tallrikar. Lägg upp avokado, tomater, sallad samt klyftpotatis (kan serveras direkt ur pannan) på fat eller tallrik.
- Servera oxfilén garnerad med lite hackad persilja, flingsalt och nymalen svartpeppar samt såserna vid sidan.
Andra tillbehör som passar till denna rätt med oxfilé:
- Byt linser till andra linser du gillar ex. Puy-linser, Belugalinser eller röda linser. Koka gärna en stor omgång egna linser så har du kokta linser att frysa in och spara till annat. Det är mycket billigare och godare. Annars funkar färdigkokta linser på paket eller burk också om du sköljer dem noga.
- Sallad som färdig grönsallad som Bistrosallad eller valfria sorter som frisésallad, romansallad, rossisallad, eklöfssallad osv passar såklart utmärkt.
- Andra grönsaker som riven zucchini, morot, riven rödbeta, riven rotselleri, strimlad paprika, vit eller grön kokt eller grillad sparris.
- Smula eller tärna över fin ost som ex. chevre, fetaost, mozzarellaost, riven parmesan eller gruyere-ost.
- Fler varianter på enkla kalla såser. Bearnaisesmör eller bearnaisesås är såklart gott till också. Hummus och Baba Ghanoush - aubergineröra - passar också till.
- Vegetariskt alternativ kan vara att grilla eller steka grönsaker som paprika i bitar, skivad zucchini, skivad äggplanta. Pensla dem med lite olivolja, pressad vitlök, timjan, salt och peppar. Vidare kan man ta en bit quornfilé, Tzay-spett eller annat sojabaserat vegokäk.
Stekgrader för oxfilé:
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips:
En god Ipa eller annan kall öl, ett rött fruktigt och snällt vin som vällagrad Spanskt Rioja eller annan Tempranillo passar till bland annat. En iskall torr fransk cider är också gott val.
Uppskattat näringsvärde per portion: 433 kcal