Oxfilé med linser och gröna tillbehör

Oxfilé med linser och gröna tillbehör samt tre kalla enkla och goda såser. Grillad eller stekt oxfilé på en bädd av marinerade linser samt gröna tillbehör av babyspenat, avokado och cocktailtomater samt rostade klyftor av delikatesspotatis toppat med lite hackad persilja (gott med järn).

Andra tillbehör som passar till denna rätt med oxfilé:

  • Byt linser till andra linser du gillar ex. Puy-linser, Belugalinser eller röda linser. Koka gärna en stor omgång egna linser så har du kokta linser att frysa in och spara till annat. Det är mycket billigare och godare. Annars funkar färdigkokta linser på paket eller burk också om du sköljer dem noga.
  • Sallad som färdig grönsallad som Bistrosallad eller valfria sorter som frisésallad, romansallad, rossisallad, eklöfssallad osv passar såklart utmärkt.
  • Andra grönsaker som riven zucchini, morot, riven rödbeta, riven rotselleri, strimlad paprika, vit eller grön kokt eller grillad sparris.
  • Smula eller tärna över fin ost som ex. chevre, fetaost, mozzarellaost, riven parmesan eller gruyere-ost. 
  • Fler varianter på enkla kalla såserBearnaisesmör eller bearnaisesås är såklart gott till också. Hummus och Baba Ghanoush - aubergineröra - passar också till.
  • Vegetariskt alternativ kan vara att grilla eller steka grönsaker som paprika i bitar, skivad zucchini, skivad äggplanta. Pensla dem med lite olivolja, pressad vitlök, timjan, salt och peppar. Vidare kan man ta en bit quornfilé, Tzay-spett eller annat sojabaserat vegokäk. 

Stekgrader för oxfilé:

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Vintips: 

En god Ipa eller annan kall öl, ett rött fruktigt och snällt vin som vällagrad Spanskt Rioja eller annan Tempranillo passar till bland annat. En iskall torr fransk cider är också gott val. 

2 portioner oxfilé med linser och sallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram fast delikatesspotatis som ex. Amandine
  • 1 tsk rapsolja
  • 2 bitar oxfilé på ca 120 gram styck
  • 1 msk olivolja
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Marinerade linser: 1/2 rödlök
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl okokta linser eller 4 dl kokta linser som som gröna linser, Belugalinser eller valfri sort
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 tsk honung
  • Gröna tillbehör: 1 avokado
  • 65 gram valfri grönsallad som ex babyspenat, blandsallad, bistrosallad eller provencalsk blandning (på bilden har jag använt babyspenat)
  • 10 cocktailtomater
  • 1 krm svartpeppar, helst nymalen till garnering
  • 4 msk hackad bladpersilja
  • Kall sås med Barbeque: 1 dl färdig BBQ-sås eller glace av valfritt märke
  • Kall sås med Dijonsenap: 1 dl creme fraiche
  • 1 msk Dijonsenap
  • 1 tsk flytande honung
  • Kall sås med Sweet chili: 1 dl creme fraiche
  • 2 msk sweet chilisås
  • 1/2 tsk chili sås som Sriracha eller harissa (valfritt men gott om du gillar het sås)

Tillagning

  1. Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader. Skala och skär potatisen i klyftor. Lägg dem med lite mellanrum - gärna stående klyftor - i en ugnsfast stekpanna, gjutjärnspanna eller form och blanda med lite rapsolja. Stek i mitten av ugnen i 20 minuter eller tills de är mjuka och har fin färg.
  2. Marinerade linser: koka linser mjuka ca 20 minuter. Eller använd kokta linser. Skala och hacka lök samt pressa vitlök. Fräs lök och vitlök någon minut i olivolja och tillsätt sedan linserna, balsamvinäger och honung. 1/2 dl vatten kan du också tillsätta så det ej kokar torrt. Smaka av med salt och peppar samt låt puttra på låg värme medan du lagar resten.
  3. Ta fram oxfilén, lägg på en tallrik och gnid in den med olja, salt och peppar. Täck över med plastfilm. Låt köttet bli rumstempererat medan du förbereder tillbehör, såser samt tänder grill - du kan också steka oxfilén i stekpanna eller grillpanna.
  4. Blanda valfria kalla såser och lägg upp i små skålar. Dela och gröp ur avokado. Skölj tomater och halvera dem. Skölj sallad - dela den i grova bitar om den ej redan är det. Lägg på ett fat och ringla lite olivolja, flingsalt samt nymalen peppar över. Dessa kan förberedas i god tid och förvaras i kylen.
  5. Grilla eller stek oxfilébitarna så att de får färg på varje sida i ca 2 minuter. Lägg dem i folie (om du grillar) eller sänk värmen och stek dem klart några minuter till önskad stekgrad ex. medium. Använd gärna en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Lägg köttet på en tallrik att vila några minuter
  6. Skölj och hacka persilja.
  7. Lägg upp linserna på fat eller på två tallrikar. Lägg upp avokado, tomater, sallad samt klyftpotatis (kan serveras direkt ur pannan) på fat eller tallrik.
  8. Servera oxfilén garnerad med lite hackad persilja, flingsalt och nymalen svartpeppar samt såserna vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer