Gröna linser med rödlök, spenat och balsamvinäger

Gröna linser med rödlök, balsamvinäger, honung och spenat är ett gott och nyttigt tillbehör till det mesta.

Gi-vänligt samt lchf - räkna 4 portioner om linserna är enda tillbehöret. Räcker till 6 personer som tillbehör om du serverar linserna tillsammans med andra tillbehör ex. potatis eller ris.

Istället för gröna linser kan du ta finare Puylinser eller svarta Belugalinser. Funkar även med röda linser men blir lite grötigare.

4-6 portioner gröna linser

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 4 dl okokta gröna linser
  • 2 rödlökar
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 2 msk honung
  • 0,5 dl olivolja eller smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 200 gram färsk spenat

Tillagning

  1. Koka linserna mjuka i 20 minuter. Häll av.
  2. Skala och strimla rödlöken.
  3. Stek rödlöken i olivolja eller smör på låg värme i en kastrull under tiden linserna kokar. Rör då och då samt akta så att den inte bränner fast.
  4. Skölj spenaten och fräs den mjuk i en kastrull med någon msk olivolja samt balsamvinäger.
  5. Tillsätt resterande balsamvinäger samt honung till löken när linserna kokt klart.
  6. Blanda de kokta linserna med rödlöksröran.
  7. Smaka av med salt och vit- eller svartpeppar.
  8. Vänd sist runt spenaten eller lägg den över linserna på ett fat.
  9. Gröna linser med rödlök är klart att servera.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.