Chili con Quorn
Chili con Quorn är en vegetarisk variant på chili con carne fast med quornfärs istället för köttfärs.
Här med linser, bönor, paprika och majs också.
Tillagning
- Hacka lök, finhacka vitlök och skölj samt tärna paprika. Skölj, dela och kärna ur samt finhacka chilin.
- Fräs lök, vitlök, paprika och chili i oljan i en kastrull eller gryta.
- Tillsätt quornfärsen, kryddorna samt tomatpuré. Fräs några minuter under omrörning.
- Tillsätt mjölet och rör runt.
- Tillsätt krossade tomater samt 2 dl vatten. Koka upp under omrörning.
- Koka på medelvärme i cirka 10 minuter.
- Smaka av chilin med socker, vinäger samt salt.
- Blanda i majs och bönor (skölj dem först om du använder färdigkokta bönor) samt koka i 5 minuter på medelvärme.
- Smaka av med salt och vitpeppar.
- Servera chili con quorn med ris, bröd och eventuellt en klick crème fraiche.
Tips
Med hemkokta bönor blir chiligrytan godast tycker jag. Lägg gärna bönor i blöt kvällen innan och koka en stor laddning bönor som du kan ha till chilin och sedan frysa in resten. Av ett paket på 500 gram bönor får du ut 1,5 liter kokta bönor.
Serveringsförslag
- Du kan servera chilin med ett gott surdegsbröd till eller annat valfritt bröd. Mer mättande och matigt till är råris eller ris som basmatiris. Vidare passar matvete eller bulgur till.
- En grönsallad - förslagsvis isbergssallad med skivad rödlök är gott till.
- Vidare kan man ha gräddfil, matyoghurt, smetana, crème fraiche eller Oatly Fraiche till att klicka på vid servering.
- Tärnade eller rivna morötter är också gott i samt att blanda olika bönor som adzuki, vita bönor och svarta bönor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 359 kcal