Chili con Quorn

Chili con Quorn är en vegetarisk chili con carne med quornfärs, linser och bönor istället för köttfärs. Quornfärs är likt köttfärs men är gjort av svamp. Quorn blir gott istället för köttfärs till vegetarisk chili.

Lägg gärna bönor i blöt kvällen innan och koka en stor laddning bönor som du kan ha till chilin och sedan frysa in resten. Hemkokta bönor är godare än de köpta färdigkokta tycker jag.

Du kan servera chilin con quorn med råris eller ris ex. basmatiris kokt med hel kardemumma och en kanelstång (blanda en del av riset när det är kokt med ett krm gurkmeja och blanda sedan ut i riset).

En grönsallad - förslagsvis isbergssallad med skivad rödlök är gott till. Vidare kan man ha matyoghurt till som ex. turkisk yoghurt.

Tärnade morötter är också gott i chilin.

6 portioner Chili con Quorn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram quornfärs
  • 2 gula lökar eller rödlök
  • 3 paprikor av olika färg
  • 4 msk olivolja
  • 1 röd spansk chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 krm malen spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk socker
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 dl kokta bönor eller 1 burk färdigkokta valfria bönor ex. kidneybönor
  • 1 burk majs eller motsvarande färsk

Tillagning

  1. Hacka lök, finhacka vitlök och skölj samt tärna paprika. Skölj, dela och kärna ur samt finhacka chilin.
  2. Fräs lök, vitlök, paprika och chili i oljan i en kastrull eller gryta.
  3. Tillsätt quornfärsen, kryddorna samt tomatpuré. Fräs några minuter under omrörning.
  4. Tillsätt mjölet och rör runt.
  5. Tillsätt krossade tomater samt 2 dl vatten. Koka upp under omrörning.
  6. Koka på medelvärme i cirka 10 minuter.
  7. Smaka av chilin med socker, vinäger samt salt.
  8. Blanda i majs och bönor (skölj dem först om du använder färdigkokta bönor) samt koka i 5 minuter på medelvärme.
  9. Smaka också av med salt och vitpeppar.
  10. Servera chili con quorn med ris, bröd och eventuellt en klick creme fraiche.
E-mail
Medel: 2.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.