Chili con Quorn

Introduktion och förberedelse

Chili con Quorn är en vegetarisk variant på chili con carne fast med quornfärs istället för köttfärs.

Här med linser, bönor, paprika och majs också.

Med hemkokta bönor blir chiligrytan godast tycker jag. Lägg gärna bönor i blöt kvällen innan och koka en stor laddning bönor som du kan ha till chilin och sedan frysa in resten. Av ett paket på 500 gram bönor får du ut 1,5 liter kokta bönor.

Du kan servera chilin med ett gott surdegsbröd till eller annat valfritt bröd. Mer mättande och matigt till är råris eller ris som basmatiris. Vidare passar matvete eller bulgur till.

En grönsallad - förslagsvis isbergssallad med skivad rödlök är gott till.

Vidare kan man ha gräddfil, matyoghurt, smetana, crème fraiche eller Oatly Fraiche till att klicka på vid servering.

Tärnade morötter är också gott i samt att blanda olika bönor som adzuki, vita bönor och svarta bönor.

4 portioner Chili con Quorn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 300 gram quornfärs
  • 1 gul lök eller rödlök
  • 2 paprikor
  • 4 msk olivolja
  • 1 röd spansk chilifrukt
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 krm malen spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk vinäger, valfri sort
  • 1 msk socker
  • 1 burk krossade tomater
  • 3 dl kokta bönor eller 1 burk färdigkokta valfria bönor som kidneybönor
  • 1 burk majs eller motsvarande färsk

Tillagning

  1. Hacka lök, finhacka vitlök och skölj samt tärna paprika. Skölj, dela och kärna ur samt finhacka chilin.
  2. Fräs lök, vitlök, paprika och chili i oljan i en kastrull eller gryta.
  3. Tillsätt quornfärsen, kryddorna samt tomatpuré. Fräs några minuter under omrörning.
  4. Tillsätt mjölet och rör runt.
  5. Tillsätt krossade tomater samt 2 dl vatten. Koka upp under omrörning.
  6. Koka på medelvärme i cirka 10 minuter.
  7. Smaka av chilin med socker, vinäger samt salt.
  8. Blanda i majs och bönor (skölj dem först om du använder färdigkokta bönor) samt koka i 5 minuter på medelvärme.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar.
  10. Servera chili con quorn med ris, bröd och eventuellt en klick crème fraiche.
E-mail
Medel: 3 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 359 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.