Grönsakssoppa med linser
Introduktion och förberedelse
Grönsakssoppa med linser, potatis, rotfrukter och paprika med mera. En soppa som är både billig och nyttig.
Den kan också varieras med de grönsaker du har och gillar. Här har jag lagat en stor omgång som du ex. kan spara undan i frysen portionsvis om du inte äter upp allt direkt.
Serveringsförslag
Ett gott bröd som hembakt brytröd med en färskost passar också till.
Varianter:
- Byt lika vikt andra grönsaker om du vill. Några som passar i soppan är blomkål, broccoli, vitkål, palsternacka, persiljerot, kålrot, gröna ärtor, grönkål, spenat, rödbetor osv. Man kan ta röda linser istället för gröna också.
- Vill du ha en vegan grönsakssoppa så ta en skvätt mjölk och grädde av havre eller soja istället eller uteslut det helt.
- Här har jag valt att ta med två varianter: En mer åt indisk variant med curry, gurkmeja och kokosmjölk - som är den på bilden - samt en åt grekiska hållet med krossade tomater och örter.
Tillagning
- Skala och hacka lök samt vitlök.
- Skala potatis, morötter och rotselleri. Skär i tärningar ca 2 cm stora.
- Skölj och skär paprikan i bitar.
- Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull.
- Tillsätt linserna och fräs någon minut till.
- Tillsätt potatis, rotselleri och morötter samt paprika. Rör runt.
- Tillsätt vatten, mjölk och buljongtärningar samt salt och peppar.
- Koka upp och låt koka på låg värme tills potatis och linser är mjuka ca 30 minuter. Rör då och då.
- För indisk variant tillsätt kokosmjölk, curry, gurkmeja samt hackad röd chili. Mixa grovt med en stavmixer om du vill. Tillsätt kardemummablommor och curryblad samt grädden och låt småkoka i 10 minuter. Smaka av soppan med salt, peppar samt citronsaft.
- För grekisk variant: tillsätt krossade tomater, vatten, oregano, timjan, rosmarin, vinäger samt socker. Låt koka ihop i 10 minuter samt smaka av med salt, peppar och vinäger.
- Servera linssoppan med ett gott bröd, färskost samt ev. garnera med klippt krasse eller hackad persilja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 198 kcal