Grönsakssoppa med linser

Introduktion och förberedelse

Grönsakssoppa med linser, potatis, rotfrukter och paprika med mera. En soppa som är både billig och nyttig.

Den kan varieras med de grönsaker du har och gillar.

Här har jag valt att ta med två varianter i receptet.

  • En mer åt indisk variant med curry, gurkmeja och kokosmjölk - som är den på bilden.
  • Samt en variant i grekisk stil med krossade tomater och örter.

Receptet blir en stor omgång och rester som blir över passar utmärkt att spara undan i frysen portionsvis till lunchlådor.

Serveringsförslag

Ett gott valfritt bröd passar till. Förslag är hembakt brytröd med en färskost.

Fler varianter

  • Byt och laga med andra grönsaker om du vill. Räkna samma vikt ungefär.
  • Några fler grönsaker som passar i soppan är blomkål, broccoli, vitkål, palsternacka, persiljerot, kålrot, gröna ärtor, grönkål, spenat, rödbetor osv.
  • Man kan ta röda linser istället för gröna också.
  • Vill du ha en vegan grönsakssoppa så ta en skvätt mjölk och grädde av havre eller soja istället eller uteslut det helt.

Soppan får god smak av blandade grönsaker, lök, vitlök samt syra från citron. Linserna reder soppan och gör den fyllig. Garnerad med klippt krasse.
Ett grundrecept med förslag på två variant. Ovan den indiska varianten med kokosmjölk, gurkmeja och curry som ger god smak. I receptet även förslag på en grekisk variant med krossade tomater och annan kryddning.

10 portioner grönsakssoppa med linser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • GRUNDRECEPT: 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 600 gram potatis
  • 500 gram morötter
  • 200 gram rotselleri
  • 1 röd paprika
  • 0,5 dl olivolja
  • 500 gram gröna torkade linser
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 liter vatten
  • 5 dl mjölk (eller mer vatten)
  • 3 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • INDISK VARIANT: 1 burk kokosmjölk
  • 4 krm curry
  • 5 krm gurkmeja
  • 1 röd chili
  • 8 hela kardemummablommor
  • 10 curryblad
  • 3 msk citronsaft
  • 2 dl grädde
  • GREKISK VARIANT: 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk oregano
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 2 tsk socker
  • GARNERING: Några msk klippt krasse eller hackad persilja. Till indiska varianten passar även hackad färsk koriander.

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Skala potatis, morötter och rotselleri. Skär i tärningar ca 2 cm stora.
  3. Skölj och skär paprikan i bitar.
  4. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull.
  5. Tillsätt linserna och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt potatis, rotselleri och morötter samt paprika. Rör runt.
  7. Tillsätt vatten, mjölk och buljongtärningar samt salt och peppar.
  8. Koka upp och låt koka på låg värme tills potatis och linser är mjuka ca 30 minuter. Rör då och då.
  9. För indisk variant tillsätt kokosmjölk, curry, gurkmeja samt hackad röd chili. Mixa grovt med en stavmixer om du vill. Tillsätt kardemummablommor och curryblad samt grädden och låt småkoka i 10 minuter. Smaka av soppan med salt, peppar samt citronsaft.
  10. För grekisk variant: tillsätt krossade tomater, vatten, oregano, timjan, rosmarin, vinäger samt socker. Låt koka ihop i 10 minuter samt smaka av med salt, peppar och vinäger.
  11. Servera linssoppan med ett gott bröd, färskost samt ev. garnera med klippt krasse eller hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.6 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 198 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-28