Grönsakssoppa med linser

Grönsakssoppa med linser, potatis, rotfrukter och paprika med mera. En soppa som är både billig och nyttig. Den kan också varieras med de grönsaker du har och gillar. Här har jag lagat en stor omgång som du ex. kan spara undan i frysen portionsvis om du inte äter upp allt direkt.

Ett gott bröd som hembakt brytröd med en färskost passar också till.

Varianter:

  • Byt lika vikt andra grönsaker om du vill. Några som passar i soppan är blomkål, broccoli, vitkål, palsternacka, persiljerot, kålrot, gröna ärtor, grönkål, spenat, rödbetor osv. Man kan ta röda linser istället för gröna också.
  • Vill du ha en vegan grönsakssoppa så ta en skvätt mjölk och grädde av havre eller soja istället eller uteslut det helt.
  • Här har jag valt att ta med två varianter: En mer åt indisk variant med curry, gurkmeja och kokosmjölk - som är den på bilden - samt en åt grekiska hållet med krossade tomater och örter.

10 portioner grönsakssoppa med linser

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 600 gram potatis
  • 500 gram morötter
  • 200 gram rotselleri
  • 1 röd paprika
  • 0,5 dl olivolja
  • 500 gram gröna torkade linser
  • 3 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 liter vatten
  • 5 dl mjölk
  • 3 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • Indisk variant: 1 burk kokosmjölk
  • 4 krm curry
  • 5 krm gurkmeja
  • 1 röd chili
  • 8 hela kardemummablommor
  • 10 curryblad
  • 3 msk citronsaft
  • 2 dl grädde
  • Grekisk variant: 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vatten
  • 2 lagerblad
  • 2 tsk oregano
  • 0,5 tsk timjan
  • 0,5 tsk rosmarin
  • 2 msk vinäger, röd eller vit
  • 2 tsk socker
  • Till garnering: 1 burk krasse eller persilja

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Skala potatis, morötter och rotselleri. Skär i tärningar ca 2 cm stora.
  3. Skölj och skär paprikan i bitar.
  4. Fräs löken och vitlöken i olivoljan i en stor kastrull.
  5. Tillsätt linserna och fräs någon minut till.
  6. Tillsätt potatis, rotselleri och morötter samt paprika. Rör runt.
  7. Tillsätt vatten, mjölk och buljongtärningar samt salt och peppar.
  8. Koka upp och låt koka på låg värme tills potatis och linser är mjuka ca 30 minuter. Rör då och då.
  9. För indisk variant tillsätt kokosmjölk, curry, gurkmeja samt hackad röd chili. Mixa grovt med en stavmixer om du vill. Tillsätt kardemummablommor och curryblad samt grädden och låt småkoka i 10 minuter. Smaka av soppan med salt, peppar samt citronsaft.
  10. För grekisk variant: tillsätt krossade tomater, vatten, oregano, timjan, rosmarin, vinäger samt socker. Låt koka ihop i 10 minuter samt smaka av med salt, peppar och vinäger.
  11. Servera linssoppan med ett gott bröd, färskost samt ev. garnera med klippt krasse eller hackad persilja.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept