Linssoppa med morot

Introduktion och förberedelse

Linssoppa med morot, röda linser, färsk ingefära, rostade pumpafrön, kokos, gurkmeja och chili.

Serveringsförslag

  • Nyttig, billig och god soppa du kan servera till sopplunch, enkel middag eller ta med till jobblunchen.
  • God med nybakt bröd, bake-off eller hembakt bröd som bondbröd med lök, surdegsbröd, brytbröd eller annat bröd.
  • Servera hemgjort smör eller färskost till brödet om du önskar.
  • Blir lite festligare med vitlöksbröd, varma mackor eller baguetter med ost.
  • Du kan strö över pumpafrön och hackad persilja; ta en klick grekisk yoghurt; och/eller ringla över lite extra olivolja vid serveringen om du önskar.

En stor sats

Här en stor omgång. Det du ej äter upp kan man spara i kyl eller frysa in i portioner.

Morot, kokos, ingefära och chili passar mycket bra ihop med linserna som soppa.
Morot, kokos, ingefära och chili passar mycket bra ihop med linserna som soppa.

8 portioner linssoppa med morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram morötter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2,5 liter vatten
  • 4 krm gurkmeja
  • 3 buljongtärningar grönsak
  • 1,5 tsk salt
  • 3 krm chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 50 gram färsk ingefära
  • 500 gram röda linser
  • 1 dl rostade kokosflingor
  • Tillbehör: 2 dl rostade pumpafrön

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Skala morötter och skär i tunna skivor.
  3. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull med olivolja.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning, gurkmeja, chiliflakes och svartpeppar.
  5. Rör om och koka på medelvärme i 20 minuter. Rör om då och då.
  6. Skala och hacka eller riv ingefäran så fint du kan.
  7. Tillsätt ingefära och vinäger.
  8. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  9. Tillsätt linser och koka i ytterligare 15 minuter. Rör om då och då.
  10. Rosta kokos och tillsätt till soppan.
  11. Rosta pumpafrön och servera med ex. surdegsbaguette till soppan.
E-mail
Medel: 3.7 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-22