Linssoppa med morot

Linssoppa med morot, röda linser, färsk ingefära, rostade pumpafrön, kokos, gurkmeja och chili.
Nyttig, billig och god serverad med surdegsbröd till sopplunch, enkel middag eller ta med till jobblunchen.
Här en stor omgång. Det du ej äter upp kan man spara i kyl eller frysa in i portioner.

8 portioner linssoppa med morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram morötter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2,5 liter vatten
  • 4 krm gurkmeja
  • 3 buljongtärningar grönsak
  • 1,5 tsk salt
  • 3 krm chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 50 gram färsk ingefära
  • 500 gram röda linser
  • 1 dl rostade kokosflingor
  • Tillbehör: 2 dl rostade pumpafrön

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Skala morötter och skär i tunna skivor.
  3. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull med olivolja.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning, gurkmeja, chiliflakes och svartpeppar.
  5. Rör om och koka på medelvärme i 20 minuter. Rör om då och då.
  6. Skala och hacka eller riv ingefäran så fint du kan.
  7. Tillsätt ingefära och vinäger.
  8. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  9. Tillsätt linser och koka i ytterligare 15 minuter. Rör om då och då.
  10. Rosta kokos och tillsätt till soppan.
  11. Rosta pumpafrön och servera med ex. surdegsbaguette till soppan.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer