Linssoppa med morot

Introduktion och förberedelse

Linssoppa med morot, röda linser, färsk ingefära, rostade pumpafrön, kokos, gurkmeja och chili.

Nyttig, billig och god serverad med surdegsbröd till sopplunch, enkel middag eller ta med till jobblunchen.

Här en stor omgång. Det du ej äter upp kan man spara i kyl eller frysa in i portioner.

8 portioner linssoppa med morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram morötter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2,5 liter vatten
  • 4 krm gurkmeja
  • 3 buljongtärningar grönsak
  • 1,5 tsk salt
  • 3 krm chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 50 gram färsk ingefära
  • 500 gram röda linser
  • 1 dl rostade kokosflingor
  • Tillbehör: 2 dl rostade pumpafrön

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Skala morötter och skär i tunna skivor.
  3. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull med olivolja.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning, gurkmeja, chiliflakes och svartpeppar.
  5. Rör om och koka på medelvärme i 20 minuter. Rör om då och då.
  6. Skala och hacka eller riv ingefäran så fint du kan.
  7. Tillsätt ingefära och vinäger.
  8. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  9. Tillsätt linser och koka i ytterligare 15 minuter. Rör om då och då.
  10. Rosta kokos och tillsätt till soppan.
  11. Rosta pumpafrön och servera med ex. surdegsbaguette till soppan.
E-mail
Medel: 3.7 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer