Linssoppa med morot

Linssoppa med morot, röda linser, färsk ingefära, rostade pumpafrön, kokos, gurkmeja och chili.
Nyttig, billig och god serverad med surdegsbröd till sopplunch, enkel middag eller ta med till jobblunchen.
Här en stor omgång. Det du ej äter upp kan man spara i kyl eller frysa in i portioner.

8 portioner linssoppa med morot

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram morötter
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2,5 liter vatten
  • 4 krm gurkmeja
  • 3 buljongtärningar grönsak
  • 1,5 tsk salt
  • 3 krm chiliflakes
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 dl crème fraiche eller Oatly Fraiche
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • 50 gram färsk ingefära
  • 500 gram röda linser
  • 1 dl rostade kokosflingor
  • Tillbehör: 2 dl rostade pumpafrön

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Skala morötter och skär i tunna skivor.
  3. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor kastrull med olivolja.
  4. Tillsätt vatten och buljongtärning, gurkmeja, chiliflakes och svartpeppar.
  5. Rör om och koka på medelvärme i 20 minuter. Rör om då och då.
  6. Skala och hacka eller riv ingefäran så fint du kan.
  7. Tillsätt ingefära och vinäger.
  8. Mixa soppan slät med en stavmixer.
  9. Tillsätt linser och koka i ytterligare 15 minuter. Rör om då och då.
  10. Rosta kokos och tillsätt till soppan.
  11. Rosta pumpafrön och servera med ex. surdegsbaguette till soppan.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer