Salladstallrik

Introduktion och förberedelse

Ett förslag på en salladstallrik som passar till lunch eller lätt middag. En sommarsallad ihopsatt med lite olika delar som en del tomatsallad, en grönsallad med morot och gurka, marinerade svarta linser med soltorkade tomater, honungsmelon, jättekapris, svarta oliver och kokt ägg samt en gräddfilsdressing med lite vitlök, citron, honung och olja.

Godast är det med marinerade kokta svarta linser. Kyl eller frys in det du inte använder till din sallad. Köper du färdigkokta linser på burk så skölj dem och fräs dem i någon msk olivolja, 1/4 klyfta vitlök, 1/4 rödlök och lite balsamvinäger för godast smak.

Vidare tog jag tomatsallad med mozzarella till även kallad caprese på italienska. Så laga en omgång av den och det som blir över håller sig i kylen. Eller till en portion kan du ta en skivad stor kvisttomat blandad med 1 tsk olivolja, 1/4 mozzarellaost, 1 tsk vinäger och lite flingsalt samt nymalen svartpeppar.

Koktider för ägg hittar du här.

Varianter:

Du kan variera och lägga till samt ta bort ingredienser som du vill. Ringblommer kan såklart uteslutas för det är inte många som har en trädgård med dessa antar jag.

  • Ta annan blandad sallad på påse eller blanda sallad från isbergssallad, rossisallad, frisésallad, romansallad, machésallad, babyspenat och ruccola.
  • Marinera andra kokta linser, kikärtor eller bönor i lite olivolja, vitkök, vinäger och rödlölk;
  • Lägg till grönsaker som avokado, gröna sojabönor, rödlök, groddar, majs, riven rödkål, sommarkål, spetskål eller vitkål.
  • Kokta grönsaker som gröna bönor, ärtor, broccoli, blomkål, potatis, sockerärtor och rödbetor passar också.
  • Lägg till frukt som vattenmelon, mogen persika, päron eller äpple.
  • Toppa med valnötter, hasselnötter, pumpafrön och solrosfrön.
  • Ta annan ost som fetaost eller grillad/stekt halloumi.
  • Här en vegetarisk variant men du kan också toppa med stekt bacon, grillad kyckling, varmrökt lax eller räkor.
  • Du kan även ta annan salladsdressing.
  • Toppa med krutonger.
  • Vill du ha en vegan sallad så skippar du såklart mozzarella och ägg samt gräddfilen byte du mot Oatly Fraiche.

1 portion salladstallrik

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 dl kokta marinerade svarta linser, se ovan
  • 3 soltorkade tomater i olja
  • 15 gram babyspenat
  • 1 morot
  • 1/6 gurka
  • 1 portion caprese tomatsallad, se ovan
  • 3 stora kapris
  • 4-5 svarta kalamataoliver
  • 3 små bitar/klyftor honungsmelon
  • 1 kokt ägg
  • Dressing: 1 dl gräddfil
  • 1/2 tsk flytande honung
  • 1/4 klyfta vitlök
  • 1 tsk limesaft eller citronsaft
  • 1 tsk olivolja eller olja från de soltorkade tomaterna
  • 1 ringblomma till garnering

Tillagning

  1. Förbered kokta och marinerade linser, koka ägg samt gör tomatsallad.
  2. Blanda dressingen av gräddfil, honung, lime- eller citronsaft samt smaka av med salt och peppar. Garnera eller rör i lite olja.
  3. Skala och dela ägg i klyftor. Lägg upp på en stor tallrik.
  4. Skölj babyspenat och hacka den grovt. Skölj gurka och tärna den. Skala och tärna morot. Lägg upp på tallriken.
  5. Lägg upp kokta marinerade linser och toppa med lite strimlade soltorkade tomater.
  6. Lägg upp kapris och oliver.
  7. Skär upp några små klyftor melon och lägg på tallriken.
  8. Lägg upp tomatsallad med mozzarella på tallriken.
  9. Servera salladen med dressingen.
  10. Om du vill kan du garnera med blad från ringblomma.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.