Koktider för bönor, kikärter och linser

Blötläggningstider och koktider för baljväxter som adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser.

Koka gärna ett helt paket bönor, kikärter eller linser. Spara de kokta bönorna i frysen förpackade i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen. Kokta kalla bönor, kikärter eller linser är gott att bara lägga till den mesta mat. Blanda gärna med lite fin vinäger (ex. balsamvinäger), olivolja, salt, vitpeppar samt kanske lite hackad rödlök.

Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion (blir ca 2,5 dl kokta bönor eller kikärter). Ta ca 3/4 dl per portion för linser.

Om du slår bort vattnet från bönorna när de kokat upp och sedan fyller på med nytt vatten blir bönorna mindre gasiga.

1 pkt kokta bönor, kikärter eller linser

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 500 gram (ett paket) adzukibönor, black eye, små vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, stora vita bönor, sojabönor, gröna linser eller skalade röda linser.
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Blötlägg bönor eller kikärter. Bönor och kikärter blötläggs i 12-24 timmar, förslagsvis över natten. Häll bort blötläggningsvattnet. Gröna linser och skalade linser behövs ej blötläggas. Se paket.
  2. Du kan koka bönor utan att blötlägga men då tar det ca en 1 timme mer koktid. Ett sätt är att koka upp bönorna, låta stå i 3 timmar och sedan koka dem klart.
  3. Lägg bönorna, kikärterna eller linserna i en kastrull. Häll på vatten och börja koka upp.
  4. Skala löken och dela den i klyftor samt tillsätt den.
  5. Tillsätt även lagerblad och en skalad vitlök.
  6. Koka under lock på svag värme enligt nedan koktider.
  7. Koktiderna nedan är för bönor och kikärter som varit blötlagda minst över natten. Lägg på minst en timme koktid om de ej varit blötlagda. Linser behövs ej blötläggas alls.
  8. ADZUKIBÖNOR: 30 minuters koktid
  9. BLACK EYE BÖNOR: 30 minuters koktid
  10. SMÅ VITA BÖNOR: 45 minuters koktid
  11. SVARTA BÖNOR: 45 minuters koktid
  12. BRUNA BÖNOR: 1 timmes koktid
  13. KIDNEYBÖNOR: 1 timmes koktid
  14. STORA VITA BÖNOR: 1,5 timmes koktid
  15. SOJABÖNOR: 1,5 timmes koktid
  16. KIKÄRTER: 1 timmes koktid
  17. GRÖNA LINSER: 30 minuters koktid
  18. SKALADE RÖDA LINSER: 10 minuters koktid
  19. Smaka på bönorna och känn om de behöver kokas mer. Koktiden kan variera.
  20. Häll av kokvattnet och ställ bönorna att svalna. Häll gärna upp dem i en långpanna att svalna eller skölj dem i kallt vatten så att de blir kalla snabbare (för hållbarhetens skull).
  21. Nu kan du använd bönorna. Spara undan de du inte behöver i påsar eller burkar i frysen.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer