Koktider för bönor, kikärter och linser

Blötläggningstider och koktider för baljväxter som adzukibönor, black eye, vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, sojabönor, gröna linser samt skalade röda linser.

Koka gärna ett helt paket bönor, kikärter eller linser. Spara de kokta bönorna i frysen förpackade i påsar med några dl i varje. Perfekt att ha kokta bönor, kikärter eller linser att ha i kylen. Kokta kalla bönor, kikärter eller linser är gott att bara lägga till den mesta mat. Blanda gärna med lite fin vinäger (ex. balsamvinäger), olivolja, salt, vitpeppar samt kanske lite hackad rödlök.

Beräkna ca 1 dl okokta bönor och kikärter till en portion (blir ca 2,5 dl kokta bönor eller kikärter). Ta ca 3/4 dl per portion för linser.

Om du slår bort vattnet från bönorna när de kokat upp och sedan fyller på med nytt vatten blir bönorna mindre gasiga.

1 pkt kokta bönor, kikärter eller linser

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 500 gram (ett paket) adzukibönor, black eye, små vita bönor, svarta bönor, bruna bönor, kidneybönor, kikärter, stora vita bönor, sojabönor, gröna linser eller skalade röda linser.
  • 1,5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1 lagerblad
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)

Tillagning

  1. Blötlägg bönor eller kikärter. Bönor och kikärter blötläggs i 12-24 timmar, förslagsvis över natten. Häll bort blötläggningsvattnet. Kidneybönor ska alltid blötläggas minst fem timmar. Gröna linser och skalade linser behövs ej blötläggas. Se paket.
  2. Du kan koka bönor utan att blötlägga men då tar det ca en 1 timme mer koktid. Ett sätt är att koka upp bönorna, låta stå i 3 timmar och sedan koka dem klart. Kidneybönor ska alltid blötläggas minst fem timmar.
  3. Lägg bönorna, kikärterna eller linserna i en kastrull. Häll på vatten och börja koka upp.
  4. Skala löken och dela den i klyftor samt tillsätt den.
  5. Tillsätt även lagerblad och en skalad vitlök.
  6. Koka under lock på svag värme enligt nedan koktider.
  7. Koktiderna nedan är för bönor och kikärter som varit blötlagda minst över natten. Lägg på minst en timme koktid om de ej varit blötlagda. Linser behövs ej blötläggas alls.
  8. ADZUKIBÖNOR: 30 minuters koktid
  9. BLACK EYE BÖNOR: 30 minuters koktid
  10. SMÅ VITA BÖNOR: 45 minuters koktid
  11. SVARTA BÖNOR: 45 minuters koktid
  12. BRUNA BÖNOR: 1 timmes koktid
  13. KIDNEYBÖNOR: 1 timmes koktid. Kidneybönor ska alltid blötläggas minst fem timmar.
  14. STORA VITA BÖNOR: 1,5 timmes koktid
  15. SOJABÖNOR: 1,5 timmes koktid
  16. KIKÄRTER: 1 timmes koktid
  17. GRÖNA LINSER: 30 minuters koktid
  18. SKALADE RÖDA LINSER: 10 minuters koktid
  19. Smaka på bönorna och känn om de behöver kokas mer. Koktiden kan variera.
  20. Häll av kokvattnet och ställ bönorna att svalna. Häll gärna upp dem i en långpanna att svalna eller skölj dem i kallt vatten så att de blir kalla snabbare (för hållbarhetens skull).
  21. Nu kan du använd bönorna. Spara undan de du inte behöver i påsar eller burkar i frysen.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer