Köttfärssås med GI-tillbehör

Köttfärssås med GI-tillbehör som linser, tomat och avokadosallad istället för pasta.
Ett GI-alternativ till pastan till köttfärssåsen. En variant av chili con carne kan man säga men med linser istället för bönor (och ingen pasta). Istället för gröna linser kan du ta röda eller belugalinser eller kokta bönor. Eller välj kikärter eller bönor ex. svarta, vita eller adzukibönor.
Svamp kan man också ha i.

4 portioner köttfärssås med GI-tillbehör

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram gröna linser
  • 400 g nötfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 dl grädde
  • 4 msk johnnys flytande senap (sötstark)
  • 1 klyfta vitlök (pressad)
  • 2 burkar krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 4 msk chilisås
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör eller olivolja att steka med
  • Avokado- och tomatsallad: 4 tomater
  • 2 avokados
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • 60 gram blandad grönsallad
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Börja koka linserna enligt paket. Gröna och röda linser kokar klart på 20 minuter medelvärme under lock. Gärna med lite salt samt ev. grönsaksbuljongtärning.
  2. Börja med köttfärssåsen: bryn färsen i smöret, tillsätt den hackade löken när färsen nästan är färdigbrynt.
  3. Tillsätt vattnet och småkoka tills vattnet nästan dunstat bort helt.
  4. Tillsätt krossade tomater, senap, tomatpuré, basilika, chilisås, vitlöken och svartpeppar samt lite salt. Låt hetta upp riktigt ett par minuter och rör om då och då.
  5. Tillsätt grädden till köttfärssåsen, låt puttra 5-7 minuter, rör om då och då. Smaka av och krydda ev efter smak.
  6. Skölj och tärna tomater grovt. Lägg på fat eller i skål.
  7. Dela, gröp ur och skär avokadon i grova bitar. Lägg med tomaterna. Ringla över vinäger, olivolja samt svartpeppar.
  8. Skölj grönsallad.
  9. Blanda köttfärssåsen med linserna och servera med avokado samt tomatsallad och lite grönt. Riven parmesan passar också till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Bästa recepten på spagetti

Spagetti kan liknas vid matvärldens jeans - det passar bra till allt. Vardag som fest. Ett av våra mest älskade recept är spagetti med köttfärssås. Här kommer några goda och enkla tips på fler pastasåser.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer