Köttfärssås med GI-tillbehör
Köttfärssås med GI-tillbehör som linser, tomat och avokadosallad istället för pasta.
Ett GI-alternativ till pastan till köttfärssåsen. En variant av chili con carne kan man säga men med linser istället för bönor - och ingen pasta.
Tillagning
- Börja koka linserna enligt paket. Gröna och röda linser kokar klart på 20 minuter medelvärme under lock. Gärna med lite salt samt ev. grönsaksbuljongtärning.
- Börja med köttfärssåsen: bryn färsen i smöret, tillsätt den hackade löken när färsen nästan är färdigbrynt.
- Tillsätt vattnet och småkoka tills vattnet nästan dunstat bort helt.
- Tillsätt krossade tomater, senap, tomatpuré, basilika, chilisås, vitlöken och svartpeppar samt lite salt. Låt hetta upp riktigt ett par minuter och rör om då och då.
- Tillsätt grädden till köttfärssåsen, låt puttra 5-7 minuter, rör om då och då. Smaka av och krydda ev efter smak.
- Skölj och tärna tomater grovt. Lägg på fat eller i skål.
- Dela, gröp ur och skär avokadon i grova bitar. Lägg med tomaterna. Ringla över vinäger, olivolja samt svartpeppar.
- Skölj grönsallad.
- Blanda köttfärssåsen med linserna och servera med avokado samt tomatsallad och lite grönt. Riven parmesan passar också till.
Varianter
- Istället för gröna linser kan du ta röda eller belugalinser eller kokta bönor.
- Eller välj kikärter eller bönor ex. svarta, vita eller adzukibönor.
- Svamp kan man också ha i.
Uppskattat näringsvärde per portion: 327 kcal