Köttfärssås med GI-tillbehör

Köttfärssås med GI-tillbehör som linser, tomat och avokadosallad istället för pasta.

Ett GI-alternativ till pastan till köttfärssåsen. En variant av chili con carne kan man säga men med linser istället för bönor (och ingen pasta).

Istället för gröna linser kan du ta röda eller belugalinser eller kokta bönor. Eller välj kikärter eller bönor ex. svarta, vita eller adzukibönor.

Svamp kan man också ha i.

4 portioner köttfärssås med GI-tillbehör

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram gröna linser
  • 400 g nötfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 dl grädde
  • 4 msk johnnys flytande senap (sötstark)
  • 1 klyfta vitlök (pressad)
  • 2 burkar krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 4 msk chilisås
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör eller olivolja att steka med
  • Avokado- och tomatsallad: 4 tomater
  • 2 avokados
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • 60 gram blandad grönsallad
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Börja koka linserna enligt paket. Gröna och röda linser kokar klart på 20 minuter medelvärme under lock. Gärna med lite salt samt ev. grönsaksbuljongtärning.
  2. Börja med köttfärssåsen: bryn färsen i smöret, tillsätt den hackade löken när färsen nästan är färdigbrynt.
  3. Tillsätt vattnet och småkoka tills vattnet nästan dunstat bort helt.
  4. Tillsätt krossade tomater, senap, tomatpuré, basilika, chilisås, vitlöken och svartpeppar samt lite salt. Låt hetta upp riktigt ett par minuter och rör om då och då.
  5. Tillsätt grädden till köttfärssåsen, låt puttra 5-7 minuter, rör om då och då. Smaka av och krydda ev efter smak.
  6. Skölj och tärna tomater grovt. Lägg på fat eller i skål.
  7. Dela, gröp ur och skär avokadon i grova bitar. Lägg med tomaterna. Ringla över vinäger, olivolja samt svartpeppar.
  8. Skölj grönsallad.
  9. Blanda köttfärssåsen med linserna och servera med avokado samt tomatsallad och lite grönt. Riven parmesan passar också till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer