Köttfärssås med GI-tillbehör

Köttfärssås med GI-tillbehör som linser, tomat och avokadosallad istället för pasta.
Ett GI-alternativ till pastan till köttfärssåsen. En variant av chili con carne kan man säga men med linser istället för bönor (och ingen pasta). Istället för gröna linser kan du ta röda eller belugalinser eller kokta bönor. Eller välj kikärter eller bönor ex. svarta, vita eller adzukibönor.
Svamp kan man också ha i.

4 portioner köttfärssås med GI-tillbehör

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram gröna linser
  • 400 g nötfärs
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 dl grädde
  • 4 msk johnnys flytande senap (sötstark)
  • 1 klyfta vitlök (pressad)
  • 2 burkar krossade tomater
  • 3 msk tomatpuré
  • 4 msk chilisås
  • 1 tsk torkad basilika
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk smör eller olivolja att steka med
  • Avokado- och tomatsallad: 4 tomater
  • 2 avokados
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 1 krm svartpeppar
  • 60 gram blandad grönsallad
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Börja koka linserna enligt paket. Gröna och röda linser kokar klart på 20 minuter medelvärme under lock. Gärna med lite salt samt ev. grönsaksbuljongtärning.
  2. Börja med köttfärssåsen: bryn färsen i smöret, tillsätt den hackade löken när färsen nästan är färdigbrynt.
  3. Tillsätt vattnet och småkoka tills vattnet nästan dunstat bort helt.
  4. Tillsätt krossade tomater, senap, tomatpuré, basilika, chilisås, vitlöken och svartpeppar samt lite salt. Låt hetta upp riktigt ett par minuter och rör om då och då.
  5. Tillsätt grädden till köttfärssåsen, låt puttra 5-7 minuter, rör om då och då. Smaka av och krydda ev efter smak.
  6. Skölj och tärna tomater grovt. Lägg på fat eller i skål.
  7. Dela, gröp ur och skär avokadon i grova bitar. Lägg med tomaterna. Ringla över vinäger, olivolja samt svartpeppar.
  8. Skölj grönsallad.
  9. Blanda köttfärssåsen med linserna och servera med avokado samt tomatsallad och lite grönt. Riven parmesan passar också till.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-11-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept