Linssoppa med spenat

Linssoppa med spenat, kokosmjölk, gröna linser, krossade tomater, indiska kryddor toppad med tärnad salladsost eller paneer. En indisk variant på vegetarisk linssoppa.
Du behöver inte ha alla kryddor i utan det räcker med garam masala om du vill.
Toppa gärna med tärnad indisk vit ost sk paneer. Det är inte så lätta att hitta så här har jag använt vit salladsost eller fetaost.
Vill du ha en vegan linssoppa så använd enbart matolja och ersätt salladsost med tärnad tofu.
Överbliven soppa förvaras i frysen och tinas i mikron. Förvara ej i kylskåp då soppan innehåller spenat.
Istället för fryst hel spenat kan du ta fryst hackad spenat, färsk babyspenat eller färsk rensad och sköljd spenat. Det som är bra med fryst spenat är att man får mycket spenat för pengarna.

8 portioner linssoppa med spenat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna okokta linser
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 30 gram smör
  • 3 liter vatten
  • 1 burk krossad tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 msk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 5 kardemummablommor (valfritt)
  • 10 curryblad (valfritt)
  • 0,5 kanelstång (valfritt)
  • 1 tsk krossade gula senapsfrön (valfritt)
  • 0,5 tsk krossad spiskummin (valfritt)
  • 0,5 tsk krossad koriander (valfritt)
  • 300 gram fryst hel bladspenat
  • 2 krm svartpeppar
  • 150 gram salladsost eller paneer
  • 1 dl pumpafrön

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Fräs lök och vitlök i olja och smör.
  3. Tillsätt linser och fräs runt någon minut.
  4. Tillsätt vatten, krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljongtärning, garam masala, salt, chiliflakes, gurkmeja, kardemummablommor, curryblad och kanelstång.
  5. Morta senapsfrön, spiskummin och koriander samt tillsätt det.
  6. Koka linssoppan i 40 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  7. Tillsätt spenat. Koka i fem minuter till.
  8. Smaka av med salt och svartpeppar. Späd ev. med lite vatten till önskad tjocklek.
  9. Rosta pumpafrön.
  10. Servera linssoppan med rostade pumpafrön och tärnad eller söndersmulad vit salladsost.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-24

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept