Linssoppa med spenat

Introduktion och förberedelse för tillagning

Linssoppa med spenat, kokosmjölk, gröna linser, krossade tomater, indiska kryddor toppad med tärnad salladsost eller paneer. En indisk variant på vegetarisk linssoppa.

Du behöver inte ha alla kryddor i utan det räcker med garam masala om du vill.

Toppa gärna med tärnad indisk vit ost så kallad paneer. Den kan även stekas innan i tärningar om man vill det.

Vill du ha en vegan linssoppa så använd enbart matolja och ersätt salladsost med tärnad tofu.

Överbliven soppa kan du frysa in i lunchlådor.

Istället för fryst hel spenat kan du ta fryst hackad spenat, färsk babyspenat eller färsk rensad och sköljd spenat. Det som är bra med fryst spenat är att man får mycket spenat för pengarna.

8 portioner linssoppa med spenat

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 500 gram gröna okokta linser
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk matolja
  • 30 gram smör
  • 3 liter vatten
  • 1 burk krossad tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 2 tärningar grönsaksbuljong
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 1 msk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 5 kardemummablommor (valfritt)
  • 10 curryblad (valfritt)
  • 0,5 kanelstång (valfritt)
  • 1 tsk krossade gula senapsfrön (valfritt)
  • 0,5 tsk krossad spiskummin (valfritt)
  • 0,5 tsk krossad koriander (valfritt)
  • 300 gram fryst hel bladspenat
  • 2 krm svartpeppar
  • 150 gram salladsost eller paneer
  • 1 dl pumpafrön

Tillagning

  1. Skala och hacka löken samt vitlöken.
  2. Fräs lök och vitlök i olja och smör.
  3. Tillsätt linser och fräs runt någon minut.
  4. Tillsätt vatten, krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljongtärning, garam masala, salt, chiliflakes, gurkmeja, kardemummablommor, curryblad och kanelstång.
  5. Morta senapsfrön, spiskummin och koriander samt tillsätt det.
  6. Koka linssoppan i 40 minuter på medelvärme. Rör då och då.
  7. Tillsätt spenat. Koka i fem minuter till.
  8. Smaka av med salt och svartpeppar. Späd ev. med lite vatten till önskad tjocklek.
  9. Rosta pumpafrön.
  10. Servera linssoppan med rostade pumpafrön och tärnad eller söndersmulad vit salladsost.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-06

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.