Linssoppa med spenat
Linssoppa med spenat, kokosmjölk, gröna linser, krossade tomater, indiska kryddor toppad med tärnad salladsost eller paneer.
En indisk variant på vegetarisk linssoppa.
Tillagning
- Skala och hacka löken samt vitlöken.
- Fräs lök och vitlök i olja och smör.
- Tillsätt linser och fräs runt någon minut.
- Tillsätt vatten, krossade tomater, kokosmjölk, grönsaksbuljongtärning, garam masala, salt, chiliflakes, gurkmeja, kardemummablommor, curryblad och kanelstång.
- Morta senapsfrön, spiskummin och koriander samt tillsätt det.
- Koka linssoppan i 40 minuter på medelvärme. Rör då och då.
- Tillsätt spenat. Koka i fem minuter till.
- Smaka av med salt och svartpeppar. Späd ev. med lite vatten till önskad tjocklek.
- Rosta pumpafrön.
- Servera linssoppan med rostade pumpafrön och tärnad eller söndersmulad vit salladsost.
Varianter
- Du behöver inte ha alla kryddor i utan det räcker med garam masala om du vill.
- Toppa gärna med tärnad indisk vit ost kallad paneer. Den kan även stekas innan i tärningar om man vill det.
- Vill du ha en vegan linssoppa så använd enbart matolja och ersätt salladsost med tärnad naturell, marinerad och/eller stekt eller friterad tofu eller tärnad stekt eller friterad tempeh.
Tips
- Istället för fryst hel spenat kan du ta fryst hackad spenat, färsk babyspenat eller färsk rensad och sköljd spenat. Det som är bra med fryst spenat är att man får mycket spenat för pengarna.
- Överbliven soppa kan du frysa in i lunchlådor.
Uppskattat näringsvärde per portion: 158 kcal