Grodda dina egna groddar

Introduktion och förberedelse

Grodda dina egna groddar och ha till smörgås, garnering, grytor, wok eller sallad. En liten groddskola hur du sätter frön eller bönor och odlar groddar själv. Billigt, gott, nyttigt och enkelt.

Principen är att man sätter igång frönas eller bönornas naturliga egenskap att bilda en grodd som är början på en planta.

I början håller man dem övertäckta i mörker och sedan tar man fram dem i ljuset för att de ska bli gröna.

Du behöver:

  • Du behöver en flat stor plastburk eller form med höga kanter. Dubblerar du receptet så tänk på att groddarna ska ha plats att växa också. Det finna speciella burkar för groddning också du kan kolla upp.
  • Något att täcka över frön och bönor med under tiden de groddas som en silduk, tyg som andas, tidning eller lock - gärna med hål i.
  • Frön eller bönor i en mängd så att det täcker botten i den form du ska grodda i.

Vilka frön eller bönor passar att grodda?

Du kan grodda många olika slags frön och bönor. Köp helst ekologiska frön och bönor. På bilden groddade gröna linser. Mina förslag är:

  • Mungbönor - blir stora fina groddar.
  • Alfalfafrö - blir små groddar.
  • Gröna linser - blir medelstora groddar.
  • Kikärter - blir stora groddar.
  • Sojabönor - blir stora groddar.
  • Solrosfrön - blir stora solrosskott.

1 sats groddar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 10 min

Ingredienser

  • 1 dl frön eller bönor som alfalfafrö, mungbönor, gröna linser, kikärter, solrosfrön eller sojabönor

Tillagning

  1. Täck frön eller bönor med vatten i 8-12 timmar övertäckta i en skål. Häll av blötläggningsvattnet och skölj frön eller bönor noga.
  2. Sprid ut i burk eller form och låt lite vatten vara kvar i botten.
  3. Täck över så att det blir mörkt för groddarna dock utan att göra lufttätt. Lämna en öppen glipa eller gör hål.
  4. Skölj frön och bönor med ljummet vatten en gång om dagen. Gärna 2 ggr/dag ex. morgon och kväll.
  5. Efter 3-5 dagar (beroende på sort) har groddar växt till sig.
  6. Sätt dem ute i ljus något dygn så blir de gröna och fina. Se till att de har vatten i botten hela tiden.
  7. Förvara groddarna i kylskåpet. Groddarna håller minst 5 dagar. Förslagsvis i en burk med lite hushållspapper i botten.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 24 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.