Grodda dina egna groddar

Grodda dina egna groddar och ha till smörgås, garnering, grytor, wok eller sallad. En liten groddskola hur du sätter frön eller bönor och odlar groddar själv. Billigt, gott, nyttigt och enkelt.

Principen är att man sätter igång frönas eller bönornas naturliga egenskap att bilda en grodd som är början på en planta. I början i mörker och sedan fram i ljus för att de ska bli gröna.

Du behöver:

  • Du behöver en flat stor plastburk eller form med höga kanter. Dubblerar du receptet så tänk på att groddarna ska ha plats att växa också.
  • Något att täcka över frön och bönor med under tiden de groddas som en silduk, tyg som andas, tidning eller lock - gärna med hål i.
  • Frön eller bönor i en mängd så att det täcker botten i den form du ska grodda i.

Vilka frön eller bönor passar att grodda?

Du kan grodda många olika slags frön och bönor. Köp helst ekologiska frön och bönor. På bilden groddade gröna linser. Mina förslag är:

  • Mungbönor - blir stora fina groddar.
  • Alfalfafrö - blir små groddar.
  • Gröna linser - blir medelstora groddar.
  • Kikärter - blir stora groddar.
  • Sojabönor - blir stora groddar.
  • Solrosfrön - blir stora solrosskott.

1 sats groddar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 4 dagar
  • Klart på: 4 dagar 10 min

Ingredienser

  • 1 dl frön eller bönor som alfalfafrö, mungbönor, gröna linser, kikärter, solrosfrön eller sojabönor

Tillagning

  1. Täck frön eller bönor med vatten i 8-12 timmar övertäckta i en skål. Häll av blötläggningsvattnet och skölj frön eller bönor noga.
  2. Sprid ut i burk eller form och låt lite vatten vara kvar i botten.
  3. Täck över så att det blir mörkt för groddarna dock utan att göra lufttätt. Lämna en öppen glipa eller gör hål.
  4. Skölj frön och bönor med ljummet vatten en gång om dagen. Gärna 2 ggr/dag ex. morgon och kväll.
  5. Efter 3-5 dagar (beroende på sort) har groddar växt till sig.
  6. Sätt dem ute i ljus något dygn så blir de gröna och fina. Se till att de har vatten i botten hela tiden.
  7. Förvara groddarna i kylskåpet. Groddarna håller minst 5 dagar. Förslagsvis i en burk med lite hushållspapper i botten.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer