Quornfilé med rostad potatis, linser och limesås

Stekt Quornfilé med ugnsrostad potatis med örter, marinerade linser och limesås med créme fraiche.

4 portioner Quornfilé med rostad potatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 st quornfiléer
  • Ugnsrostad potatis: 16 delikatesspotatisar med fint skal
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad basilika
  • Marinerade gröna linser: 3 dl okokta gröna linser
  • 0,5 dl balsamico vinäger, balsamvinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 rödlök
  • 0,5 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Crème fraiche-sås: 3 dl créme fraiche naturell
  • 1 dl färskost naturell
  • 1 lime
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 msk finriven pepparrot (valfritt)

Tillagning

  1. Ugnsrostad potatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
  3. Dela potatisarna på längden i halvor.
  4. Häll olivolja i en ugnsform ex. en ugnsplåt.
  5. Lägg i potatisarna samt tillsätt timjan och rosmarin samt salt och peppar.
  6. Vänd runt potatisarna i oljan och kryddorna.
  7. Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
  8. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva.
  9. Hacka basilika.
  10. Ta ut potatisen och blanda med basilikan och servera.
  11. Under tiden potatisen är i ugnen lagar du marinerade gröna linser: Lägg de gröna linserna i en kastrull och täck med vatten.
  12. Koka dem mjuka i 20 minuter på medelvärme med lock.
  13. Skala och hacka under tiden rödlök.
  14. Skölj och strimla purjolöken.
  15. Stek löken på medelvärme i en stekpanna i olivoljan.
  16. Skala och pressa i vitlöken.
  17. Låt löken steka på låg värme medan linserna kokar klart.
  18. Häll av linserna och bland med löken i pannan eller en skål.
  19. Tillsätt balsamico vinäger, honung, salt och peppar. Smaka av och servera.
  20. Stek quornfiléerna i lite olivolja några minuter på varje sida. Salta och peppra.
  21. Crème fraiche-sås: Skölj limefrukten.
  22. Riv ev. en skalet fint och lägg i en skål.
  23. Dela limefrukten, sätt i en gaffel i fruktköttet och pressa ur saften i skålen.
  24. Blanda i créme fraiche, färskost, honung, salt och peppar.
  25. Smaksätt ev. med riven pepparrot.
  26. Servera de stekta quornfiléerna med tillbehören samt ev. valfri grönsallad till.

Serveringsförslag

Servera gärna med en god grönsallad - valfri sort från påse - blandad med majskorn, tärnad gurka samt strimlad rödlök smaksatt med någon tsk vinäger och msk olivolja.

E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 534 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-26