Quornfilé med rostad potatis, linser och limesås

Stekt Quornfilé med ugnsrostad potatis med örter, marinerade linser och limesås med céme fraiche. Servera gärna med en god grönsallad blandad med majs, tärnad gurka samt rödlök samt vinäger och olivolja.

4 portioner Quornfilé med rostad potatis

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 4 st quornfiléer
  • Ugnsrostad potatis: 16 delikatesspotatisar med fint skal
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad basilika
  • Marinerade gröna linser: 3 dl okokta gröna linser
  • 0,5 dl balsamico vinäger, balsamvinäger
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 rödlök
  • 0,5 purjolök
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk honung
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Crème fraiche-sås: 3 dl créme fraiche naturell
  • 1 dl färskost naturell
  • 1 lime
  • 1 tsk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 msk finriven pepparrot (valfritt)

Tillagning

  1. Ugnsrostad potatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
  3. Dela potatisarna på längden i halvor.
  4. Häll olivolja i en ugnsform ex. en ugnsplåt.
  5. Lägg i potatisarna samt tillsätt timjan och rosmarin samt salt och peppar.
  6. Vänd runt potatisarna i oljan och kryddorna.
  7. Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
  8. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva.
  9. Hacka basilika.
  10. Ta ut potatisen och blanda med basilikan och servera.
  11. Under tiden potatisen är i ugnen lagar du marinerade gröna linser: Lägg de gröna linserna i en kastrull och täck med vatten.
  12. Koka dem mjuka i 20 minuter på medelvärme med lock.
  13. Skala och hacka under tiden rödlök.
  14. Skölj och strimla purjolöken.
  15. Stek löken på medelvärme i en stekpanna i olivoljan.
  16. Skala och pressa i vitlöken.
  17. Låt löken steka på låg värme medan linserna kokar klart.
  18. Häll av linserna och bland med löken i pannan eller en skål.
  19. Tillsätt balsamico vinäger, honung, salt och peppar. Smaka av och servera.
  20. Stek quornfiléerna i lite olivolja några minuter på varje sida. Salta och peppra.
  21. Crème fraiche-sås: Skölj limefrukten.
  22. Riv ev. en skalet fint och lägg i en skål.
  23. Dela limefrukten, sätt i en gaffel i fruktköttet och pressa ur saften i skålen.
  24. Blanda i créme fraiche, färskost, honung, salt och peppar.
  25. Smaksätt ev. med riven pepparrot.
  26. Servera de stekta quornfiléerna med tillbehören samt ev. valfri grönsallad till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer