Kall marinerad kycklingfilé

Introduktion och förberedelse

Kall marinerad kycklingfilé passar till buffé, fest, bjudning, picknick eller till vardags.

Kycklingfiléerna är först stekta, sedan skivade och marinerade i balsamvinäger, olivolja, vitlök och färska örter.

Serveringsförslag

Kan förberedas

  • Vill du förbereda dagen innan så stek kycklingen och förvara övertäckta i kylen. Gör marinaden och förvara i kylen.
  • Har du förberett innan och vill servera varmt så täck med folie och värm på 175 grader 5-10 minuter.

Kycklingfilé med marinaden på fat med örter
Marinaden gör att kycklingen håller sig saftig och ger en god smak med örterna, lite söt honung, syrlig balsamvinäger och vitlök.

4 portioner kall marinerad kycklingfilé

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 1 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • MARINAD: 2 msk olivolja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller två msk hackad färsk timjan
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller två msk hackad färsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad oregano eller två msk hackad färsk oregano
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader (eller stek färdigt kycklingen i en stekpanna med lock).
  2. Salta och peppra kycklingfiléerna.
  3. Bryn dem i olivolja så att de får färg.
  4. Sätt in stekpannan i ugnen (om handtaget tål det) eller lägg över kycklingen i en form och stek färdigt i ca 10 min. Eller stek på låg värme på spisen med lock eller folie över kycklingen tills den är klar.
  5. Skär ett snitt en filé och se om den är klar. Köttet ska ej vara rött eller rödrosa i mitten men ej heller överstekt för då blir kycklingen lite torr. Eller kolla temperaturen med en stektermoter i mitten av en filé som ska vara 68-70 °C.
  6. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke (vänta med salt i marinaden om du ska marinera länge över natten).
  7. Skiva kycklingfiléerna mot fibrerna i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg upp på serveringsfat eller tallrik.
  8. Skeda över marinaden.
  9. Kycklingen kan nu serveras direkt eller förberedas några timmar innan och förvaras i kylen. Ska du servera nästa dag så kan du steka kycklingen och förvara den stekt hel i kylen. Förbered marinaden och förvara den i kylen. Skiva sedan upp och skeda över marinaden vid servering.
  10. Garnera gärna kycklingen med färska örter som basilika, timjan, hackad bladpersilja, rosmarin och/eller oregano vid servering.
E-mail
Medel: 3.8 (769 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 166 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-07-28

Tillbehör och liknande recept:

Lyckas med buffe till en mindre fest

Att laga mat till en mindre fest behöver inte vara så svårt. Här är mina bästa tips på enkla men...