Kall marinerad kycklingfilé

Kall marinerad kycklingfilé passar till buffé, fest, bjudning, picknick eller till vardags. Kycklingen kan även värmas täckt med folie till servering.

Kycklingfiléerna är först stekta, sedan skivade och marinerade i balsamvinäger, olivolja, vitlök och färska örter.

Vill du förbereda dagen innan så stek kycklingen och förvara övertäckta i kylen. Gör marinaden och förvara i kylen.

En stund innan servering så kan du skiva upp kycklingen mot köttfibrerna på ett fat och skeda över marinaden samt garnera. Förvara i kylen fram till servering.

Kan även täckas med folie och värmas på 175 grader 5-10 minuter och serveras varm om man vill det.

4 portioner kall marinerad kycklingfilé

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl balsamvinäger
  • 1 msk flytande honung
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 vitlöksklyfta pressad
  • 0,5 tsk torkad timjan eller två msk hackad färsk timjan
  • 0,5 tsk torkad rosmarin eller två msk hackad färsk rosmarin
  • 0,5 tsk torkad oregano eller två msk hackad färsk oregano
  • 0,5 tsk salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader (eller stek färdigt kycklingen i en stekpanna med lock).
  2. Salta och peppra kycklingfiléerna.
  3. Stek dem i olivolja så att de får färg.
  4. Sätt in stekpannan i ugnen (om handtaget tål det) eller lägg över kycklingen i en form och stek färdigt i ca 10 min. Eller stek på låg värme med lock eller folie över kycklingen tills den är klar.
  5. Ta ut kycklingen och skär ett snitt en filé och se om den är klar. Köttet ska ej vara rött eller rödrosa i mitten men ej heller överstekt för då blir kycklingen lite torr.
  6. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke (vänta med salt i marinaden om du ska marinera länge över natten).
  7. Skiva kycklingfiléerna mot fibrerna i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg upp på serveringsfat eller tallrik.
  8. Skeda över marinaden.
  9. Kycklingen kan nu serveras direkt eller förberedas några timmar innan och förvaras i kylen. Ska du servera nästa dag så kan du steka kycklingen och förvara den stekt hel i kylen. Förbered marinaden och förvara den i kylen. Skiva sedan upp och skeda över marinaden vid servering.
  10. Garnera ev. kycklingen med färska örter som basilika, timjan och/eller oregano vid servering.
E-mail
Medel: 4.2 (274 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Läs mer om mig.