Kall marinerad kycklingfilé
Kall marinerad kycklingfilé passar till buffé, fest, bjudning, picknick eller till vardags.
Kycklingfiléerna är först stekta, sedan skivade och marinerade i balsamvinäger, olivolja, vitlök och färska örter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader (eller stek färdigt kycklingen i en stekpanna med lock).
- Salta och peppra kycklingfiléerna.
- Bryn dem i olivolja så att de får färg.
- Sätt in stekpannan i ugnen (om handtaget tål det) eller lägg över kycklingen i en form och stek färdigt i ca 10 min. Eller stek på låg värme på spisen med lock eller folie över kycklingen tills den är klar.
- Skär ett snitt en filé och se om den är klar. Köttet ska ej vara rött eller rödrosa i mitten men ej heller överstekt för då blir kycklingen lite torr. Eller kolla temperaturen med en stektermoter i mitten av en filé som ska vara 68-70 °C.
- Blanda alla ingredienserna till marinaden i en bunke (vänta med salt i marinaden om du ska marinera länge över natten).
- Skiva kycklingfiléerna mot fibrerna i ca 0,5 cm tjocka skivor och lägg upp på serveringsfat eller tallrik.
- Skeda över marinaden.
- Kycklingen kan nu serveras direkt eller förberedas några timmar innan och förvaras i kylen. Ska du servera nästa dag så kan du steka kycklingen och förvara den stekt hel i kylen. Förbered marinaden och förvara den i kylen. Skiva sedan upp och skeda över marinaden vid servering.
- Garnera gärna kycklingen med färska örter som basilika, timjan, hackad bladpersilja, rosmarin och/eller oregano vid servering.
Serveringsförslag
- Kan serveras kall eller varm.
- En stund innan servering så kan du skiva upp kycklingen mot köttfibrerna på ett fat och skeda över marinaden samt garnera. Förvara i kylen fram till servering.
- Här är förslag med tillbehör som passar till med pestopotatis och fransk tomatsallad.
- Kokt potatis som delikatesspotatis eller färskpotatis, potatissallad, pestopotatis, bulgursallad, kokt råris, quinoasallad, klyftpotatis eller pastasallad passar till.
- Italiensk tomatsallad, oliver, soltorkade tomater, ett gott bröd typ foccacia, grönsallad och mango chutney är några andra rätter som passar till på en buffé.
Kan förberedas
- Vill du förbereda dagen innan så stek kycklingen och förvara övertäckta i kylen. Gör marinaden och förvara i kylen.
- Har du förberett innan och vill servera varmt så täck med folie och värm på 175 grader 5-10 minuter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 166 kcal