Potatissallad

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på potatissallad med gräddfil, gräslök och majonnäs. Enkel och god med fast potatis.

Välj gärna stora fasta ekologiska potatisar. Skala dem, koka dem och låt sedan svalna innan du tärnar dem och blandar med gräddfil och majonnäs.

Varianter:

  • Istället för färsk gräslök kan du använda frusen gräslök. Gräslöken kan bytas eller så kan du lägga till hackad eller strimlad purjolök, salladslök eller ramslök.
  • Istället för fast stor potatis som du skalar kan du ta fast delikatesspotatis och lämna skalet på om det är fint - putsa bort fula delar och skrubba dem noga från smuts. Du kan använda stor potatis och koka med skal som du sedan skalar av när de svalnat - blir minst lika gott.
  • Gräddfil och majonnäs kan du variera med matyoghurt eller creme fraiche.
  • Vegan-variant får du med äggfri majonnäs samt Oatly fraiche.

4-6 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,1 kg fast potatis med skal - gärna ekologisk (ca 8 stora potatisar). Eller 900 gram potatis utan skal eller potatis med fint skal som delikatesspotatis eller färskpotatis.
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 15 gram gräslök

Tillagning

  1. Skala potatisen. Sätt en kastrull med någon liter vatten att koka under tiden. Lägg över potatisen efter hand och fyll upp så potatisen är täckt med vatten.
  2. Koka potatisen mjuk i ca 30-40 minuter beroende på storlek. Delar du potatisen i halvor så går det snabbare att koka den.
  3. Häll av potatisen och låt den svalna.
  4. Skölj och strimla gräslöken fint.
  5. Blanda såsen av gräddfil, majonnäs, gräslök, salt och peppar i en skål.
  6. Tärna potatisen och blanda försiktigt med gräddfilssåsen samt smaka av med salt och peppar. Spara ev. lite gräslök till garnering.
  7. Smaka av potatissalladen med salt och peppar.
  8. Förvara kallt fram till servering. Kan gärna stå i kylen några timmar upp til ett dygn men helst ej i rumstemperatur mer än någon timme. Tar du med den på utflykt så håll potatissalladen väl kyld med en kylväska med frysklamp.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.