Oxfile med asiatisk dressing

Oxfilé med asiatisk dressing som passar att förbereda i god tid och serveras ljummen. Perfekt till fest eller buffé.

Köttet förbereds i god tid innan och serveras ljummen smaksatt med chili, sesamolja, ljus soja och fisksås bland annat.

Gott till är klyftpotatis, sallad, yoghurtsås med lime osv.

6 portioner oxfile med asiatisk dressing

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 800 g oxfilé (putsad)
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk ljus japansk sojasås
  • 1 msk hoisinsås
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk socker
  • Marinad två: 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl matolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta
  • 1 röd finhackad chilifrukt
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk fisksås
  • 2 tsk socker
  • 4 msk ljus soja
  • 0,5 dl hackad färsk koriander, citronmeliss eller mynta

Tillagning

  1. En dag före festen blandar du ingredienserna till marinad 1.
  2. Lägg filén i dubbla plastpåsar eller en skål. Häll över marinaden. Blanda. Knyt påsarna eller täck över. Låt stå i kylen över natten.
  3. Några timmar innan festen förslagsvis på dagen sätter du ugnen på 150 grader.
  4. Ta ut oxfilén och häll av marinaden.
  5. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna i någon msk smör eller olivolja.
  6. Lägg över på en ugnsplåt eller ugnsform.
  7. Stick in en stektermometer i mitten av köttet.
  8. Ugnsstek tills innertemperaturen är 54°C, ca 30 minuter.
  9. Linda in filén i aluminiumfolie.
  10. Ställ in i kylen och låt svalna någon halvtimme.
  11. Blanda samman marinad 2.
  12. En stund innan festen skär du filén i 0,5 cm tunna skivor.
  13. Lägg dem i en skål eller lägg upp på serveringsfat.
  14. Skeda över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering. Hit kan du förbereda oxfilén och ha i kylen.
  15. Dags att servera: ta fram köttet någon halvtimme innan gästerna kommit så att det blir rumsvarmt eller värm det på 75 grader i ugnen ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer