Oxfile med asiatisk dressing

Oxfilé med asiatisk dressing som passar att förbereda i god tid och serveras ljummen. Perfekt till fest eller buffé. Oxfilén förbereds i god tid innan och serveras ljummen smaksatt med chili, sesamolja, ljus soja och fisksås bland annat.
Gott till är klyftpotatis, sallad, yoghurtsås med lime osv.

6 portioner oxfile med asiatisk dressing

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 800 g oxfilé (putsad)
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk ljus japansk sojasås
  • 1 msk hoisinsås
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk socker
  • Marinad två: 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl matolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta
  • 1 röd finhackad chilifrukt
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk fisksås
  • 2 tsk socker
  • 4 msk ljus soja
  • 0,5 dl hackad färsk koriander, citronmeliss eller mynta

Tillagning

  1. En dag före festen blandar du ingredienserna till marinad 1.
  2. Lägg filén i dubbla plastpåsar eller en skål. Häll över marinaden. Blanda. Knyt påsarna eller täck över. Låt stå i kylen över natten.
  3. Några timmar innan festen förslagsvis på dagen sätter du ugnen på 150 grader.
  4. Ta ut oxfilén och häll av marinaden.
  5. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna i någon msk smör eller olivolja.
  6. Lägg över på en ugnsplåt eller ugnsform.
  7. Stick in en stektermometer i mitten av köttet.
  8. Ugnsstek tills innertemperaturen är 54°C, ca 30 minuter.
  9. Linda in filén i aluminiumfolie.
  10. Ställ in i kylen och låt svalna någon halvtimme.
  11. Blanda samman marinad 2.
  12. En stund innan festen skär du filén i 0,5 cm tunna skivor.
  13. Lägg dem i en skål eller lägg upp på serveringsfat.
  14. Skeda över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering. Hit kan du förbereda oxfilén och ha i kylen.
  15. Dags att servera: ta fram köttet någon halvtimme innan gästerna kommit så att det blir rumsvarmt eller värm det på 75 grader i ugnen ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer