Oxfilé med asiatisk dressing
Oxfilé med asiatisk dressing som passar att förbereda i god tid och serveras ljummen.
Här med chili, sesamolja, ljus soja och fisksås bland annat.
Tillagning
- En dag före festen blandar du ingredienserna till marinad 1.
- Lägg filén i dubbla plastpåsar eller en skål. Häll över marinaden. Blanda. Knyt påsarna eller täck över. Låt stå i kylen över natten.
- Några timmar innan festen förslagsvis på dagen sätter du ugnen på 150 grader.
- Ta ut oxfilén och häll av marinaden.
- Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna i någon msk smör eller olivolja.
- Lägg över på en ugnsplåt eller ugnsform.
- Stick in en stektermometer i mitten av köttet.
- Ugnsstek tills innertemperaturen är 54°C, ca 30 minuter.
- Linda in filén i aluminiumfolie.
- Ställ in i kylen och låt svalna någon halvtimme.
- Blanda samman marinad 2.
- En stund innan festen skär du filén i 0,5 cm tunna skivor.
- Lägg dem i en skål eller lägg upp på serveringsfat.
- Skeda över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering. Hit kan du förbereda oxfilén och ha i kylen fram till servering.
- Dags att servera: ta fram köttet någon halvtimme innan gästerna kommit så att det blir rumsvarmt eller värm det på 75 grader i ugnen ca 10 minuter.
Serveringsförslag
- Perfekt till fest eller buffé.
- Gott till för en hel rätt är klyftpotatis, sallad, en kall yoghurtsås med lime eller andra valfria tillbehör.
Kan förberedas i god tid
Köttet kan förberedas i god tid innan och förvaras i kylen. Ta sedan fram och servera kall eller rumsvarmt. Det kan också serveras lätt värmt i ugnen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 189 kcal