Oxfile med asiatisk dressing

Oxfilé med asiatisk dressing som passar att förbereda i god tid och serveras ljummen. Perfekt till fest eller buffé.

Köttet förbereds i god tid innan och serveras ljummen smaksatt med chili, sesamolja, ljus soja och fisksås bland annat.

Gott till är klyftpotatis, sallad, yoghurtsås med lime osv.

6 portioner oxfile med asiatisk dressing

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 800 g oxfilé (putsad)
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk ljus japansk sojasås
  • 1 msk hoisinsås
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk socker
  • Marinad två: 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl matolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta
  • 1 röd finhackad chilifrukt
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk fisksås
  • 2 tsk socker
  • 4 msk ljus soja
  • 0,5 dl hackad färsk koriander, citronmeliss eller mynta

Tillagning

  1. En dag före festen blandar du ingredienserna till marinad 1.
  2. Lägg filén i dubbla plastpåsar eller en skål. Häll över marinaden. Blanda. Knyt påsarna eller täck över. Låt stå i kylen över natten.
  3. Några timmar innan festen förslagsvis på dagen sätter du ugnen på 150 grader.
  4. Ta ut oxfilén och häll av marinaden.
  5. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna i någon msk smör eller olivolja.
  6. Lägg över på en ugnsplåt eller ugnsform.
  7. Stick in en stektermometer i mitten av köttet.
  8. Ugnsstek tills innertemperaturen är 54°C, ca 30 minuter.
  9. Linda in filén i aluminiumfolie.
  10. Ställ in i kylen och låt svalna någon halvtimme.
  11. Blanda samman marinad 2.
  12. En stund innan festen skär du filén i 0,5 cm tunna skivor.
  13. Lägg dem i en skål eller lägg upp på serveringsfat.
  14. Skeda över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering. Hit kan du förbereda oxfilén och ha i kylen.
  15. Dags att servera: ta fram köttet någon halvtimme innan gästerna kommit så att det blir rumsvarmt eller värm det på 75 grader i ugnen ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-16

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Mosa dina äpplen

Jo det finns ännu äpplen kvar. Ta tillvara på dem och gör äppelmos. Nyttigt och gott att äta året om till gröt, flingor och som tillbehör. 

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer