Oxfile med asiatisk dressing

Oxfilé med asiatisk dressing som passar att förbereda i god tid och serveras ljummen. Perfekt till fest eller buffé. Oxfilén förbereds i god tid innan och serveras ljummen smaksatt med chili, sesamolja, ljus soja och fisksås bland annat.
Gott till är klyftpotatis, sallad, yoghurtsås med lime osv.

6 portioner oxfile med asiatisk dressing

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 800 g oxfilé (putsad)
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk ljus japansk sojasås
  • 1 msk hoisinsås
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk socker
  • Marinad två: 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 1 dl matolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 pressad eller finhackad vitlöksklyfta
  • 1 röd finhackad chilifrukt
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk fisksås
  • 2 tsk socker
  • 4 msk ljus soja
  • 0,5 dl hackad färsk koriander, citronmeliss eller mynta

Tillagning

  1. En dag före festen blandar du ingredienserna till marinad 1.
  2. Lägg filén i dubbla plastpåsar eller en skål. Häll över marinaden. Blanda. Knyt påsarna eller täck över. Låt stå i kylen över natten.
  3. Några timmar innan festen förslagsvis på dagen sätter du ugnen på 150 grader.
  4. Ta ut oxfilén och häll av marinaden.
  5. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna i någon msk smör eller olivolja.
  6. Lägg över på en ugnsplåt eller ugnsform.
  7. Stick in en stektermometer i mitten av köttet.
  8. Ugnsstek tills innertemperaturen är 54°C, ca 30 minuter.
  9. Linda in filén i aluminiumfolie.
  10. Ställ in i kylen och låt svalna någon halvtimme.
  11. Blanda samman marinad 2.
  12. En stund innan festen skär du filén i 0,5 cm tunna skivor.
  13. Lägg dem i en skål eller lägg upp på serveringsfat.
  14. Skeda över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering. Hit kan du förbereda oxfilén och ha i kylen.
  15. Dags att servera: ta fram köttet någon halvtimme innan gästerna kommit så att det blir rumsvarmt eller värm det på 75 grader i ugnen ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer