Varmrökt lax med kall löjromssås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Varmrökt lax med kall löjromssås, kokt färskpotatis, gräslök, citron samt en grönsallad. Enkelt och snabbt men festligt och lyxigt.

Svensk sommar- och snabbmat när den är som bäst. Enklare än så här blir det inte - koka potatis och blanda lite sås. Lätt att dubblera och laga till många.

Passar som lunch, middag eller buffé året om men kanske bäst när färskpotatisen är godast som till sommarfest och midsommar.

Rostat knäckebröd (rosta i ugnen i 2 minuter på 175 grader och låt svalna) eller hembakt knäcke med smör och lagrad ost som Västerbottenost är gott till också. Eller ett nybakt valfritt bröd eller kuvertbröd.

Den kalla såsen går snabbt och enkelt att blanda med gräddfil, creme fraiche, majonnäs. Sedan toppar du med dyr och fin löjrom. Löjligt enkel men riktigt lyxig. Välj fin svensk färskpotatis. Delikatesspotatis på påse funkar också.

Här med ursprungsmärkt äkta svensk Kalix-löjrom. Du kan också ta annan rom eller kaviar. Det behövs inte så mycket för att det ska bli smak på såsen så den är dryg om du vill dubblera receptet och servera till många.

Har du löjrom över och känner dig riktigt generös så kan du ta mer löjrom än i receptet nedan.

Ett tips är att servera resten eller en del av löjromen vid sidan så kan man varje gäst toppa med en tsk eller två om de vill vid servering och på tallriken.

Får du ändå löjrom över så kan du frysa in den igen till en annan dag och laga andra rätter med löjrommen.

Dryckestips:

Kall öl som en IPA eller lageröl funkar - sort efter tycke. Vitt kylt vin som Gewurtztraminer, Pinot Gris eller Riesling från Alsace funkar också. Vidare vitt som chardonnay med ekfatslagring är annat alternativ. Alkohofritt är en kall Clausthaler öl den bästa eller en Mikeller Drinkin in the Sun.

4 port varmrökt lax med kall löjromssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram varmrökt lax med skinn
  • Löjromssås: ca 35 gram löjrom eller en liten burk
  • 2 dl gräddfil
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 msk majonnäs
  • 30 gram gräslök
  • Tillbehör: 4 port färskpotatis ca 800 gram
  • 4 klyftor citron
  • 65 gram sallad, en påse blandad valfri grönsallad
  • 15 gram färsk dill till garnering av potatis

Tillagning

  1. Skölj och hacka gräslöken.
  2. Löjromssås: Blanda gräddfil, creme fraiche och majonnäs i en skål.
  3. Blanda i hälften av löjrommen och någon msk av gräslöken i såsen. Toppa och garnera med resten av löjrommen samt någon msk gräslök. Spara resten av gräslöken att garnera lax och sås vid servering.
  4. Värm den varmrökta laxen i ugnen om du vill. Det är valfritt. Den varmrökta laxen kan också serveras kall. Vill du ha varm varmrökt lax så sätt ugnen på 175 grader och värm laxen i en ugnsform i ca 10 minuter.
  5. Skrubba färskpotatis och skär bort ev. fula delar. Täck med vatten i en kastrull och koka mjuka i ca 15-20 minuter beroende på storlek. Dela stora potatisar så att de har liknande storlek. Häll av och låt ånga av.
  6. Garnera den kokta potatisen med dillkvistar innan servering.
  7. Skölj, skrubba och skär citron i klyftor. Pilla bort ev. kärnor.
  8. Skölj salladen och lägg upp på salladsfat eller ett serveringsfat med lax och citron.
  9. Servera den varmrökta laxen med löjromssåsen, potatis, sallad och citronklyftor. Samt ev. knäckebröd eller bröd, smör och ost till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.