Rostad paprika med fetaost

Introduktion och förberedelse

Rostad paprika med fetaost, machésallad, balsamvinäger och olivolja. Gott som tillbehör, tapas, aptitretare, på buffé, lätt lunch eller middag. Här med lite hackade färska örter också som bladpersilja, oregano och basilika.

Rostad röd och gul paprika i ugnen som du sedan enkelt skalar. Paprikan blir jättegod, mjuk, söt och aromatisk. Passar mycket bra med salt fetaost, vitost eller grekisk fårost.

Välj röd och gul paprika. Grön paprika är svår att skala. Paprikan kan förberedas i god tid och håller sig i kylen blandad med olja någon vecka och blir bara godare.

Brödkrutonger eller små rostade bröd - crostinis - är gott till. Vidare kan man toppa med svarta oliver, gurka, cocktailtomater, sardeller, kokt ägg, gurka, inlagda eller stekta champinjoner, avokado, soltorkade tomater, inlagda kronärtsskockor, babyspenat, ruccola, isbergssallad eller annan grönsallad. Eller laga till en större sallad med mer grönsallad och Dijondressing.

Paprikan och fetaosten blir också god kall som fyllning i mackor som ciabattas.

4 port rostad paprika med fetaost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 5 min

Ingredienser

  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 150 gram fetaost, 1 pkt
  • 4 msk olivolja
  • 4 tsk fin balsamvinäger
  • 1 krm salt eller 1/2 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • 65 gram machesallad, babyspenat eller blandad grönsallad
  • 1 dl hackade färska örter som bladpersilja, färsk oregano och basilika (valfritt)
  • Crostinis eller krutonger (valfritt): 1/2-1 baguette - förslagsvis 12 skivor på 1/2 cm i tjocklek eller i grova bitar
  • 4 msk olivolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Skölj paprikor. Dela paprikor och skär bort kärnor och blomfäste. Skär även rent inne i paprikan från vitt.
  3. Lägg paprikahalvorna på ett bakplåtspapper på en plåt - paprikorna med skalel upp och skarven nedåt. Rosta i mitten av ugnen i 30 minuter tills de har lite svarta brända fläckar på toppen.
  4. Låt svalna övertäckta med kökshandduk eller lägg i en skål direkt från ugnen och täck med plastfilm. Låt stå i 20 minuter.
  5. Skär halvorna i halvor på längden och dra av samt pilla bort skinnet. Skär bort ev. brända kanter. Lägg på ett fat.
  6. Hit kan du förbereda och förvara i kylen blandade med olivolja någon till några dagar innan servering.
  7. Lägg upp paprikabitarna på fat i ett fint mönster ex som en solfjäder. Tips är att lägga den smalare änden mot mitten.
  8. Smula över hälften av fetaosten.
  9. Fördela över hälften av salladen.
  10. Ringla över olivolja, balsamvinäger samt strö över flingsalt och toppa med nymald svartpeppar.
  11. Lägg på resten av salladen och fetaosten. Klart att servera.
  12. Förslag till servering med crostinis eller krutonger: Låt ugnen stå på 200 grader. Skär baguette i 0,5 cm skivor eller grova bitar - krutonger. Vänd runt dem med några msk olivolja. Bred ut på en plåt med baklåtspapper. Rosta dem tills de fått lite färg ca 5-10 minuter. Ta ut och låt svalna något till servering. Lägg i en skål och servera med salladen. Kan rostas några timmar innan om man vill förbereda.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-04-18