Italiensk pastasallad

Introduktion och förberedelse för tillagning

Italiensk pastasallad som här är med kall pasta med spenat, soltorkade tomater, cocktailtomater, rödlök, salami, pesto och pinjenötter.

Du kan variera ingredienser lite som du vill: olika slags pasta; fullkornspasta; olika grönsaker som rostad paprika, rostad vitlök, rostad zucchini, rödlök, fräst mangold, färsk ruccolla. Kött som parmaskinka. Örter som färsk basilika. Färsk chili. Riven parmesanost. Solrosfrön är gott istället för pinjenötter som är rätt dyra.

4 portioner pastasallad

  • Förberedelse: 12 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 250 g vanlig pasta eller fullkornspasta, typ castellane, gnocchi eller skruvar
  • 1 rödlök
  • 100 g färsk babyspenat
  • 100 g salami
  • 0,75 dl pesto
  • 0,5 dl rostade pinjenötter, 1 liten påse ca 40 gram
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 10 cocktailtomater
  • Olivolja, salt och svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Koka pasta enligt paket. Spola i kallt vatten i durkslag så att den svalnar. När pastan kokar kan du göra iordning de andra ingredienserna.
  2. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en stor skål.
  3. Hacka soltorkade tomater och spenat.
  4. Tärna salami.
  5. Rosta pinjenötter i en stekpanna.
  6. Skölj och halvera cocktailtomaterna.
  7. Lägga allt i skålen och blanda ner pastan.
  8. Blanda i lite olivolja och smaka av pastasalladen med salt och peppar.
  9. Riv osten och strö över pastasalladen.
E-mail
Medel: 4 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.