Italiensk pastasallad

Introduktion och förberedelse

Italiensk pastasallad som här är med kall pasta med spenat, soltorkade tomater, cocktailtomater, rödlök, salami, pesto och pinjenötter.

Varianter

  • Ta den pasta du gillar. Blir också gott med färsk gnocchi.
  • Tillsätt olika grönsaker som färsk eller fräst rostad paprika, vitlök, zucchini, knipplök, salladslök, purjolök, mangold, grönkål, savoykål, broccoli med mera.
  • Toppa med färsk ruccolla.
  • Byt salami mot annat kött som tärnad skinka, kassler, kallrökt skinka osv.
  • Smaksätta med örter som färsk basilika och/eller oregano.
  • Gillar du het mat kan du ta i något krm chiliflakes eller hacka i en halv röd färsk chili.
  • Pastan kan toppas med riven parmesanost eller grana padano.
  • Solrosfrön eller pumpafrön är gott istället för pinjenötter.

Vegetarisk variant

Uteslut salami och tänk på att pesto innehåller riven parmesan (iafall om man gör hemgjord pesto) vilket inte är vegetariskt. Du kan toppa med vegan parmesan som prosociano från Violife.

Pastasalladen med fullkornspasta serverad i tallrik.
Du kan laga pastasalladen med valfri pasta - även fullkornspasta som ovan passar bra.

4 portioner pastasallad

  • Förberedelse: 12 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 250 g vanlig pasta eller fullkornspasta, typ castellane, gnocchi eller skruvar
  • 1 rödlök
  • 100 g färsk babyspenat
  • 100 g salami
  • 0,75 dl pesto
  • 0,5 dl rostade pinjenötter, 1 liten påse ca 40 gram
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 10 cocktailtomater
  • Olivolja, salt och svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Koka pasta enligt paket. Spola i kallt vatten i durkslag så att den svalnar. När pastan kokar kan du göra iordning de andra ingredienserna.
  2. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en stor skål.
  3. Hacka soltorkade tomater och spenat.
  4. Tärna salami.
  5. Rosta pinjenötter i en stekpanna.
  6. Skölj och halvera cocktailtomaterna.
  7. Lägga allt i skålen och blanda ner pastan.
  8. Blanda i lite olivolja och smaka av pastasalladen med salt och peppar.
  9. Riv osten och strö över pastasalladen.
E-mail
Medel: 4 (20 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 422 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.