Italiensk pastasallad
Italiensk pastasallad som här är med kall pasta med spenat, soltorkade tomater, cocktailtomater, rödlök, salami, pesto och pinjenötter.
Tillagning
- Koka pasta enligt paket. Spola i kallt vatten i durkslag så att den svalnar. När pastan kokar kan du göra iordning de andra ingredienserna.
- Skala och strimla rödlöken. Lägg i en stor skål.
- Hacka soltorkade tomater och spenat.
- Tärna salami.
- Rosta pinjenötter i en stekpanna.
- Skölj och halvera cocktailtomaterna.
- Lägga allt i skålen och blanda ner pastan.
- Blanda i lite olivolja och smaka av pastasalladen med salt och peppar.
- Riv osten och strö över pastasalladen.
Varianter
- Ta den pasta du gillar. Blir också gott med färsk gnocchi.
- Tillsätt olika grönsaker som färsk eller fräst rostad paprika, vitlök, zucchini, knipplök, salladslök, purjolök, mangold, grönkål, savoykål, broccoli med mera.
- Toppa med färsk ruccolla.
- Byt salami mot annat kött som tärnad skinka, kassler, kallrökt skinka osv.
- Smaksätta med örter som färsk basilika och/eller oregano.
- Gillar du het mat kan du ta i något krm chiliflakes eller hacka i en halv röd färsk chili.
- Pastan kan toppas med riven parmesanost eller grana padano.
- Solrosfrön eller pumpafrön är gott istället för pinjenötter.
Vegetarisk variant
Uteslut salami och tänk på att pesto innehåller riven parmesan (iafall om man gör hemgjord pesto) vilket inte är vegetariskt. Du kan toppa med vegan parmesan som prosociano från Violife.
Uppskattat näringsvärde per portion: 422 kcal