Italiensk pastasallad

Italiensk pastasallad som här är med kall pasta med spenat, soltorkade tomater, cocktailtomater, rödlök, salami, pesto och pinjenötter.

Du kan variera ingredienser lite som du vill: olika slags pasta; fullkornspasta; olika grönsaker som rostad paprika, rostad vitlök, rostad zucchini, rödlök, fräst mangold, färsk ruccolla. Kött som parmaskinka. Örter som färsk basilika. Färsk chili. Riven parmesanost. Solrosfrön är gott istället för pinjenötter som är rätt dyra.

4 portioner pastasallad

  • Förberedelse: 12 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 250 g vanlig pasta eller fullkornspasta, typ castellane, gnocchi eller skruvar
  • 1 rödlök
  • 100 g färsk babyspenat
  • 100 g salami
  • 0,75 dl pesto
  • 0,5 dl rostade pinjenötter, 1 liten påse ca 40 gram
  • 10 soltorkade tomater i olja
  • 10 cocktailtomater
  • Olivolja, salt och svartpeppar
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano

Tillagning

  1. Koka pasta enligt paket. Spola i kallt vatten i durkslag så att den svalnar. När pastan kokar kan du göra iordning de andra ingredienserna.
  2. Skala och strimla rödlöken. Lägg i en stor skål.
  3. Hacka soltorkade tomater och spenat.
  4. Tärna salami.
  5. Rosta pinjenötter i en stekpanna.
  6. Skölj och halvera cocktailtomaterna.
  7. Lägga allt i skålen och blanda ner pastan.
  8. Blanda i lite olivolja och smaka av pastasalladen med salt och peppar.
  9. Riv osten och strö över pastasalladen.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer