Fläskfilé med pesto, parmesan och pinjenötter
Fläskfilé med pesto, parmesan och pinjenötter. En god bjudrätt i italiensk stil på fläskfilé gratinerad med pesto och riven parmesan samt rostade pinjenötter.
Helstekt fläskfilé toppad med pesto och pinjenötter.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Putsa fläskfilén och skär bort senor och hinnor med en vass kniv.
- Salt och peppra fläskfilén runt om.
- Stek fläskfilén i smöret runt om i en het panna.
- Lägg över fläskfilén i en ugnsform eller sätt in hela stekpannan om den tål ugn.
- Stek filen i ca 20 minuter.
- Ta ut den och slå in den i folie och låt den vila i en kvart.
- Lägg den på en skärbräda och skär 1 cm skivor lite på snedden.
- Lägg över fläskfiléskivorna på ett ugnsfast serveringsfat.
- Hit kan du förbereda och ha fläskfilén i kylen.
- Rosta pinjenötter i en stekpanna så att de får lite färg. Sätt åt sidan.
- Bred över pesto samt riven parmesanost och gratinera fläskfilén i 250 grader i ca 5 minuter.
- Garnera fläskfilén med rostade pinjenötter och grovhackad basilika och servera den.
- Hemgjord pesto: Rosta pinjenötterna i en het stekpanna så att de får lite färg.
- Lägg pinjenötter, basilikablad, riven parmesanost, vitlöksklyftor i en matberedare eller mixer och mixa till en röra.
- Tillsätt lite olivolja i taget under mixning. Smaka av med salt och ev. lite vitpeppar. Peston är klar att användas.
Serveringsförslag
Kan serveras varm, ljummen eller kall till buffé och fest.
Varianter
- Du kan använda köpt färdig pesto eller gör egen pesto.
- Istället för parmesan kan du ta grano padano som är en italiensk hårdost i samma stil dock billigare.
Kan förberedas
Du kan förbereda fläskfilén dagen innan och steka och skiva upp den på serveringsfat och ha i kylen. Sedan gratinerar och värmer du den innan servering.
Att dricka till
Vintips till fläskfilén blir ett rött vin från Italien ex. av Sangiovese från Chianti eller från Valpolicella.
![Fläskfilé i smakrikt och lyxigt sällskap som passar till fest och buffé. Fläskfilé i smakrikt och lyxigt sällskap som passar till fest och buffé.](https://receptfavoriter.se/sites/default/files/flaskfile_med_pesto_parmesan_och_pinjenotter_1200_1.jpg)
Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal