Fläskfilé med pesto, parmesan och pinjenötter

En god bjudrätt i italiensk stil på fläskfilé gratinerad med pesto och riven parmesan samt rostade pinjenötter som kan serveras varm, ljummen eller kall till buffé och fest.
Helstekt fläskfilé toppad med pesto och pinjenötter. Du kan använda köpt färdig pesto eller gör egen pesto (sök recept här på receptfavoriter.se).
Du kan förbereda fläskfilén dagen innan och steka och skiva upp den på serveringsfat och ha i kylen. Sedan gratinerar du den lite innan servering.
Istället för parmesan kan du ta grano padano som är en italiensk hårdost i samma stil dock billigare.
Vintips till fläskfilén blir ett rött vin från Italien ex. av Sangiovese från Chianti eller från Valpolicella.

8 portioner fläskfilé med pesto, parmesan och pinjen

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 kg fläskfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 0,5 dl rostade pinjenötter till garnering
  • 10 blad färsk basilika till garnering
  • 1 dl pesto

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa fläskfilén och skär bort senor och hinnor med en vass kniv.
  3. Salt och peppra fläskfilén runt om.
  4. Stek fläskfilén i smöret runt om i en het panna.
  5. Lägg över fläskfilén i en ugnsform eller sätt in hela stekpannan om den tål ugn.
  6. Stek filen i ca 20 minuter.
  7. Ta ut den och slå in den i folie och låt den vila i en kvart.
  8. Lägg den på en skärbräda och skär 1 cm skivor lite på snedden.
  9. Lägg över fläskfiléskivorna på ett ugnsfast serveringsfat.
  10. Hit kan du förbereda och ha fläskfilén i kylen.
  11. Rosta pinjenötter i en stekpanna så att de får lite färg. Sätt åt sidan.
  12. Bred över pesto samt riven parmesanost och gratinera fläskfilén i 250 grader i ca 5 minuter.
  13. Garnera fläskfilén med rostade pinjenötter och grovhackad basilika och servera den.
  14. Hemgjord pesto: Rosta pinjenötterna i en het stekpanna så att de får lite färg.
  15. Lägg pinjenötter, basilikablad, riven parmesanost, vitlöksklyftor i en matberedare eller mixer och mixa till en röra.
  16. Tillsätt lite olivolja i taget under mixning. Smaka av med salt och ev. lite vitpeppar. Peston är klar att användas.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer