Fläskfilé med pesto, parmesan och pinjenötter

En god bjudrätt i italiensk stil på fläskfilé gratinerad med pesto och riven parmesan samt rostade pinjenötter som kan serveras varm, ljummen eller kall till buffé och fest.
Helstekt fläskfilé toppad med pesto och pinjenötter. Du kan använda köpt färdig pesto eller gör egen pesto (sök recept här på receptfavoriter.se).
Du kan förbereda fläskfilén dagen innan och steka och skiva upp den på serveringsfat och ha i kylen. Sedan gratinerar du den lite innan servering.
Istället för parmesan kan du ta grano padano som är en italiensk hårdost i samma stil dock billigare.
Vintips till fläskfilén blir ett rött vin från Italien ex. av Sangiovese från Chianti eller från Valpolicella.

8 portioner fläskfilé med pesto, parmesan och pinjen

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 kg fläskfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 0,5 dl rostade pinjenötter till garnering
  • 10 blad färsk basilika till garnering
  • 1 dl pesto

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa fläskfilén och skär bort senor och hinnor med en vass kniv.
  3. Salt och peppra fläskfilén runt om.
  4. Stek fläskfilén i smöret runt om i en het panna.
  5. Lägg över fläskfilén i en ugnsform eller sätt in hela stekpannan om den tål ugn.
  6. Stek filen i ca 20 minuter.
  7. Ta ut den och slå in den i folie och låt den vila i en kvart.
  8. Lägg den på en skärbräda och skär 1 cm skivor lite på snedden.
  9. Lägg över fläskfiléskivorna på ett ugnsfast serveringsfat.
  10. Hit kan du förbereda och ha fläskfilén i kylen.
  11. Rosta pinjenötter i en stekpanna så att de får lite färg. Sätt åt sidan.
  12. Bred över pesto samt riven parmesanost och gratinera fläskfilén i 250 grader i ca 5 minuter.
  13. Garnera fläskfilén med rostade pinjenötter och grovhackad basilika och servera den.
  14. Hemgjord pesto: Rosta pinjenötterna i en het stekpanna så att de får lite färg.
  15. Lägg pinjenötter, basilikablad, riven parmesanost, vitlöksklyftor i en matberedare eller mixer och mixa till en röra.
  16. Tillsätt lite olivolja i taget under mixning. Smaka av med salt och ev. lite vitpeppar. Peston är klar att användas.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer