Fläskfilé med pesto, parmesan och pinjenötter

Introduktion och förberedelse

Fläskfilé med pesto, parmesan och pinjenötter. En god bjudrätt i italiensk stil på fläskfilé gratinerad med pesto och riven parmesan samt rostade pinjenötter som kan serveras varm, ljummen eller kall till buffé och fest.

Helstekt fläskfilé toppad med pesto och pinjenötter. Du kan använda köpt färdig pesto eller gör egen pesto.

Du kan förbereda fläskfilén dagen innan och steka och skiva upp den på serveringsfat och ha i kylen. Sedan gratinerar du den lite innan servering.

Istället för parmesan kan du ta grano padano som är en italiensk hårdost i samma stil dock billigare.

Att dricka till:

Vintips till fläskfilén blir ett rött vin från Italien ex. av Sangiovese från Chianti eller från Valpolicella.

8 portioner fläskfilé med pesto, parmesan och pinjen

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 1 kg fläskfilé
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vitpeppar
  • 3 msk smör
  • 1 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 0,5 dl rostade pinjenötter till garnering
  • 10 blad färsk basilika till garnering
  • 1 dl pesto

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Putsa fläskfilén och skär bort senor och hinnor med en vass kniv.
  3. Salt och peppra fläskfilén runt om.
  4. Stek fläskfilén i smöret runt om i en het panna.
  5. Lägg över fläskfilén i en ugnsform eller sätt in hela stekpannan om den tål ugn.
  6. Stek filen i ca 20 minuter.
  7. Ta ut den och slå in den i folie och låt den vila i en kvart.
  8. Lägg den på en skärbräda och skär 1 cm skivor lite på snedden.
  9. Lägg över fläskfiléskivorna på ett ugnsfast serveringsfat.
  10. Hit kan du förbereda och ha fläskfilén i kylen.
  11. Rosta pinjenötter i en stekpanna så att de får lite färg. Sätt åt sidan.
  12. Bred över pesto samt riven parmesanost och gratinera fläskfilén i 250 grader i ca 5 minuter.
  13. Garnera fläskfilén med rostade pinjenötter och grovhackad basilika och servera den.
  14. Hemgjord pesto: Rosta pinjenötterna i en het stekpanna så att de får lite färg.
  15. Lägg pinjenötter, basilikablad, riven parmesanost, vitlöksklyftor i en matberedare eller mixer och mixa till en röra.
  16. Tillsätt lite olivolja i taget under mixning. Smaka av med salt och ev. lite vitpeppar. Peston är klar att användas.
E-mail
Medel: 4.4 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.