Rostbiff med marinad

Rostbiff med marinad av soja, honung och balsamvinäger samt örter.

10 portioner rostbiff med marinad

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,5 kg rostbiff
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • Marinad till kallskuret kött: 1 dl japansk ljus soja
  • 1,5 dl balsamvinäger
  • 3 msk flytande honung
  • 2 vitlöksklyftor hackade
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • Garnering: 1 kruka färsk basilika
  • 60 gram babyspenat, ruccola, machésallad eller blandad grönsallad
  • 1 burk cocktailkapris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Krydda rostbiffen med salt och peppar. Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Lägg det i en ugnsfast form. Sätt in formen mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 59° (medium). Det tar cirka 2 timmar.
  3. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
  4. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och skyn från köttet. Lägg in det i kylen när det svalnat. Vänd påsen några gånger så att marinaden fördelas över köttet. Låt det ligga ett till två dygn i kylskåp.
  5. Dags att servera: Skär köttet i tunna skivor och skeda på lite av marinaden över rostbiffen.
  6. Garnera gärna rostbiffen med hackad bladpersilja, cocktailkapris och basilika.

Serveringsförslag

  • God till buffe och bjudning. Denna marinaden sätter lite extra smak på kallskuret kött som marinerad rostbiff.
  • Gott med grillade grönsaker, tomatsallad och potatissallad.

Tips

  • Rostbiffen kan du börja laga två dagar innan och marinera i kylen.
  • Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.
E-mail
Medel: 3.6 (85 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 250 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-08-07