Rostbiff med marinad

Rostbiff med marinad av soja, honung och balsamvinäger samt örter.

God till buffe och bjudning. Denna marinaden sätter lite extra smak på kallskuret kött som marinerad rostbiff.

Gott med grillade grönsaker, tomatsallad och potatissallad.

Rostbiffen kan du börja laga två dagar innan och marinera i kylen.

Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.

10 portioner rostbiff med marinad

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,5 kg rostbiff
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • Marinad till kallskuret kött: 1 dl japansk ljus soja
  • 1,5 dl balsamvinäger
  • 3 msk flytande honung
  • 2 vitlöksklyftor hackade
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • Garnering: 1 kruka färsk basilika
  • 60 gram babyspenat, ruccola, machésallad eller blandad grönsallad
  • 1 burk cocktailkapris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Krydda rostbiffen med salt och peppar. Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Lägg det i en ugnsfast form. Sätt in formen mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 59° (medium). Det tar cirka 2 timmar.
  3. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
  4. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och skyn från köttet. Lägg in det i kylen när det svalnat. Vänd påsen några gånger så att marinaden fördelas över köttet. Låt det ligga ett till två dygn i kylskåp.
  5. Dags att servera: Skär köttet i tunna skivor och skeda på lite av marinaden över rostbiffen.
  6. Garnera gärna rostbiffen med hackad bladpersilja, cocktailkapris och basilika.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer