Rostbiff med marinad

Rostbiff med marinad av soja, honung och balsamvinäger samt örter.

God till buffe och bjudning. Denna marinaden sätter lite extra smak på kallskuret kött som marinerad rostbiff.

Gott med grillade grönsaker, tomatsallad och potatissallad.

Rostbiffen kan du börja laga två dagar innan och marinera i kylen.

Använd en stektermometer och sätt i mitten av rostbiffen. Stekgrader för rostbiff: 55 °C blodig; 60 °C medium; 70 °C välstekt.

10 portioner rostbiff med marinad

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,5 kg rostbiff
  • 1 tsk salt
  • 2 krm malen svartpeppar
  • Marinad till kallskuret kött: 1 dl japansk ljus soja
  • 1,5 dl balsamvinäger
  • 3 msk flytande honung
  • 2 vitlöksklyftor hackade
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • Garnering: 1 kruka färsk basilika
  • 60 gram babyspenat, ruccola, machésallad eller blandad grönsallad
  • 1 burk cocktailkapris

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Krydda rostbiffen med salt och peppar. Sätt in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttet. Lägg det i en ugnsfast form. Sätt in formen mitt i ugnen. Stek tills termometern visar 59° (medium). Det tar cirka 2 timmar.
  3. Blanda alla ingredienserna till marinaden.
  4. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden och skyn från köttet. Lägg in det i kylen när det svalnat. Vänd påsen några gånger så att marinaden fördelas över köttet. Låt det ligga ett till två dygn i kylskåp.
  5. Dags att servera: Skär köttet i tunna skivor och skeda på lite av marinaden över rostbiffen.
  6. Garnera gärna rostbiffen med hackad bladpersilja, cocktailkapris och basilika.
E-mail
Medel: 4 (25 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer