Tre kalla såser till kött

Introduktion och förberedelse för tillagning

Tre kalla såser till kött som är snabba, billiga och lättlagade. Här har jag blandat tre enkla såser av creme fraiche och lite gräddfil.

En med färsk ingefära, en med sweet chilisås och en som BBQ med rökt paprikapulver, chili och tomatpuré.

Några fler förslag på smaksättningar:

  • Pressad vitlök och hackad persilja.
  • Torkad eller färsk dragon och lite vitvinsvinäger (bearnaises-smak)
  • Ajvar för paprikasås.
  • Currysås med currypulver och mango chutney.
  • Guacamole - mosa en halv avokado och blanda med lite citronsaft.
  • Ädelost - mosa några msk grönmögelost med några msk creme fraiche och blanda ut med mer creme fraiche.

Såserna passar lika bra med stekt eller grillat kött, grillspett osv. Utmärkt till mört kött som biff, oxfilé, lammentrecote, lammytterfilé, lammfilé, älgfilé, kycklingfilé (genomstek) eller fläskfilé (genomstek).

2 port kalla såser till kött

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 2 dl creme fraiche
  • 1/2 dl gräddfil
  • 1 tsk finriven färsk ingefära
  • 4 msk sweet chilisås
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1/2 tsk rökt paprikapulver
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Dela creme fraiche och gräddfil i tre skålar. Skala och pressa vitlöken och lägg i två av skålarna.
  2. Tillsätt 2 msk sweet chilisås i en skål och du har första såsen klar.
  3. Tillsätt 2 msk sweet chilisås, tomatpuré, rökt paprikapulver samt svartpeppar i en andra skål och BBQ-såsen är klar.
  4. I sista skålen blandar du i finriven ingefära.
  5. Smaka av såserna med salt.
E-mail
Medel: 4.4 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.