Enkel salladsbuffé i italiensk stil

Enkel salladsbuffé i italiensk stil är gott som sommarlunch eller lätt middag. Lättlagat. Här har jag valt grönsallad, tomat- och mozzarellasallad med basilika, lufttorkad skinka prosciutto, salami, melon och rökt lax samt citron.

Den rökta laxen är kanske inte så italiensk men den anses som en delikatess i Italien iaf.

Du kan vidare ha inlagda oliver, kronärtskockor, marinerad paprika, grillad zucchini, räkor med skal, rökta räkor, ruccolasallad, inlagda champinjoner, bröd, fetaost, inlagda soltorkade tomater, fetaostpaj med mera om du vill ha fler gottis till buffén.

Kan även kompletteras med gott bröd som brytbröd, focaccia eller grissinis samt valfritt kött, fisk eller grönsaker från grillen.

4 portioner enkel salladsbuffé i italiensk stil

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 20 cocktailtomater
  • 2 mozzarellaostar i lag
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 2 avokado
  • 1 citron
  • 200 gram skivad rökt lax
  • 200 gram lufttorkad skinka som prosciutto
  • 200 gram skivad fin italiensk salami
  • 500 gram blandad grönsallad eller babyspenat
  • 1 honungsmelon eller galiamelon
  • Salladsddressing: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk fin vinäger ev. balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och dela cocktailtomaterna och lägg upp på ett stort fat eller en skål. Skiva vanliga tomater om du köpt det.
  2. Häll av och skiva mozzarellan. Lägg med tomaterna.
  3. Hacka basilikan och strö över tomater och mozzarella.
  4. Dela, kärna ur och gröp ur avokaden i bitar och lägg på fat eller i en skål.
  5. Skölj och halvera citronen. Pressa halva citronen över avokadon och blanda runt så att den inte mörknar.
  6. Dela den andra halva i klyftor och lägg med den skivade rökta laxen i en skål.
  7. Lägg upp skivad lufttorkad skinka samt salami på ett fat eller tallrik.
  8. Skölj salladen noga och lägg upp på fat eller skål.
  9. Dela och gröp ur melonen och skär den i klyftor. Lägg på tallrik.
  10. Blanda dressingen i ett glas och ös över hälften över grönsalladen samt hälften över tomatsalladen.
  11. Klart att servera.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept