Enkel salladsbuffé i italiensk stil

God som sommarlunch eller lätt middag. Lättlagat.

Här har jag valt grönsallad, tomat- och mozzarellasallad med basilika, lufttorkad skinka prosciutto, salami, melon och rökt lax samt citron. Den rökta laxen är kanske inte så italiensk men den anses som en delikatess i Italien iaf.
Du kan vidare ha inlagda oliver, kronärtskockor, marinerad paprika, grillad zucchini, räkor med skal, rökta räkor, ruccolasallad, inlagda champinjoner, bröd, fetaost, inlagda soltorkade tomater, fetaostpaj med mera om du vill ha fler gottis till buffén.

Kan även kompletteras med valfritt kött, fisk eller grönsaker från grillen.

4 portioner enkel salladsbuffé i italiensk stil

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 20 cocktailtomater
  • 2 mozzarellaostar i lag
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 2 avokado
  • 1 citron
  • 200 gram skivad rökt lax
  • 200 gram lufttorkad skinka som prosciutto
  • 200 gram skivad fin italiensk salami
  • 500 gram blandad grönsallad eller babyspenat
  • 1 honungsmelon eller galiamelon
  • Salladsddressing: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk fin vinäger ev. balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och dela cocktailtomaterna och lägg upp på ett stort fat eller en skål. Skiva vanliga tomater om du köpt det.
  2. Häll av och skiva mozzarellan. Lägg med tomaterna.
  3. Hacka basilikan och strö över tomater och mozzarella.
  4. Dela, kärna ur och gröp ur avokaden i bitar och lägg på fat eller i en skål.
  5. Skölj och halvera citronen. Pressa halva citronen över avokadon och blanda runt så att den inte mörknar.
  6. Dela den andra halva i klyftor och lägg med den skivade rökta laxen i en skål.
  7. Lägg upp skivad lufttorkad skinka samt salami på ett fat eller tallrik.
  8. Skölj salladen noga och lägg upp på fat eller skål.
  9. Dela och gröp ur melonen och skär den i klyftor. Lägg på tallrik.
  10. Blanda dressingen i ett glas och ös över hälften över grönsalladen samt hälften över tomatsalladen.
  11. Klart att servera.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Gilla min Facebook-sida, prenumerera på min Youtube-kanal och se min senaste film hur du bakar goda semlor. Och följ gärna på Instagram och Pinterest.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer