Enkel salladsbuffé i italiensk stil

God som sommarlunch eller lätt middag. Lättlagat.

Här har jag valt grönsallad, tomat- och mozzarellasallad med basilika, lufttorkad skinka prosciutto, salami, melon och rökt lax samt citron. Den rökta laxen är kanske inte så italiensk men den anses som en delikatess i Italien iaf.
Du kan vidare ha inlagda oliver, kronärtskockor, marinerad paprika, grillad zucchini, räkor med skal, rökta räkor, ruccolasallad, inlagda champinjoner, bröd, fetaost, inlagda soltorkade tomater, fetaostpaj med mera om du vill ha fler gottis till buffén.

Kan även kompletteras med valfritt kött, fisk eller grönsaker från grillen.

4 portioner enkel salladsbuffé i italiensk stil

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 20 cocktailtomater
  • 2 mozzarellaostar i lag
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • 2 avokado
  • 1 citron
  • 200 gram skivad rökt lax
  • 200 gram lufttorkad skinka som prosciutto
  • 200 gram skivad fin italiensk salami
  • 500 gram blandad grönsallad eller babyspenat
  • 1 honungsmelon eller galiamelon
  • Salladsddressing: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk fin vinäger ev. balsamvinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och dela cocktailtomaterna och lägg upp på ett stort fat eller en skål. Skiva vanliga tomater om du köpt det.
  2. Häll av och skiva mozzarellan. Lägg med tomaterna.
  3. Hacka basilikan och strö över tomater och mozzarella.
  4. Dela, kärna ur och gröp ur avokaden i bitar och lägg på fat eller i en skål.
  5. Skölj och halvera citronen. Pressa halva citronen över avokadon och blanda runt så att den inte mörknar.
  6. Dela den andra halva i klyftor och lägg med den skivade rökta laxen i en skål.
  7. Lägg upp skivad lufttorkad skinka samt salami på ett fat eller tallrik.
  8. Skölj salladen noga och lägg upp på fat eller skål.
  9. Dela och gröp ur melonen och skär den i klyftor. Lägg på tallrik.
  10. Blanda dressingen i ett glas och ös över hälften över grönsalladen samt hälften över tomatsalladen.
  11. Klart att servera.
E-mail
Medel: 3.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer