Focaccia i långpanna

Focaccia är ett italienskt bröd som bakas i långpanna med olivolja, rosmarin, flingsalt och eventuellt oliver. Brödet skärs eller bryts i bitar eller rutor till servering.

Med durumvetemjöl blir focaccian mest lik det italienska orginalet men det går såklart bra med vanligt vetemjöl också. Mjölken kan bytas mot vatten.

Focacciabrödet penslas med olivolja, rosmarin och gourmetsalt. Sedan kan du även trycka ner några soltorkade tomater, mer goda kalamatoliver, bitar av fetaost eller delikatesser efter fantasi.

Focaccia kan även penslas med tomatsås, toppas med riven ost och pålägg så får du som en focacciapizza.

Focacciadeg blir också god att baka ut lite tunnare likt pizzadeg.

Dela ex. degen till två långpannor (välsmorda med olivolja) och gör din pizza med tomatsås, riven ost och pålägg.

1 långpanna foccacia italienskt bröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 50 gram jäst
  • 6 dl mjölk (eller vatten)
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 dl durumvetemjöl
  • 1 liter vetemjöl
  • 0,5 dl olivolja att pensla foccacian och långpanna med
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 tsk torkad rosmarin eller någon kvist färsk rosmarin
  • 1 dl fina oliver med kärnor - Italienska eller Kalamataoliver (valfritt)

Tillagning

  1. Värm mjölken till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite mjölk och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt mjölk, nästan allt mjöl, salt samt olivolja och arbeta ihop till en deg.
  3. Jäs foccaciadegen i 40 minuter under kökshandduk.
  4. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  5. Pensla en långpanna med olivolja. Arbeta ihop foccaciadegen i bunken och häll foccaciadegen direkt i långpannan samt tryck ut foccacian jämt så att degen täcker långpannan. Låt jäsa övertäckt med handduk i 30 minuter. Pensla brödet med olivolja, strö över några nypor gourmetsalt samt lite rosmarin. Tryck om du vill ner oliver lite här och där. Jäs i 10 minuter till.
  6. Baka foccacian i nedre ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg.
E-mail
Medel: 3.4 (14 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.