Quinoasallad

Quinoasallad med grönsaker. Sallad med quinoa, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.

God varm eller kall. Passar som tillbehör till det mesta som lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag. Quinoa är ett nyttigt frö med mycket protein och rätt lågt GI.

4 portioner quinoasallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl quinoa
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 stor tomat
  • 2 morötter
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 tsk torkad basilika eller 10 hackade blad färsk basilika
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk fin vinäger, ex. vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm garam masala eller curry (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp vatten i en kastrull och koka upp. Gärna under lock.
  2. Mät upp och skölj under tiden quinoan i ljummet vatten i en skål - häll av vattnet.
  3. Tillsätt quinoan till det kokande vattnet, rör om och låt koka under lock på medelvärme i 15 minuter.
  4. Förbered under tiden övriga ingredienser.
  5. Koka de gröna ärtorna i 5 minuter. Kyl i durkslag. Lägg i en stor skål.
  6. Skölj tomaten och tärna den. Lägg i skålen.
  7. Skala och riv morötter fint. Lägg i skålen.
  8. Skölj och hacka bladpersilja. Lägg i skålen.
  9. Skölj och hacka färsk basilika om du använder det eller använd torkad basilika. Lägg i skålen.
  10. Skala och finhacka rödlöken. Lägg i skålen.
  11. Skala och pressa i vitlöken.
  12. Tillsätt olivolja, vinäger och peppar. Blanda runt.
  13. När quinonan kokt klart så blandar du i saltet.
  14. Vill du servera quinoasalladen kall så spolar du quinoan kall i ett durkslag.
  15. Blanda quinoan varm eller kall med grönsakerna i skålen. Smaka av quinoasalladen med salt, peppar samt vinäger.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer