Quinoasallad

Quinoasallad med grönsaker. En sallad med quinoa, ärtor, tomat, morot, persilja, basilika, rödlök, vitlök, olivolja och vinäger.

God varm eller kall.

4 portioner quinoasallad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl quinoa
  • 4 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 1 dl gröna ärtor
  • 1 stor tomat
  • 2 morötter
  • 1 dl hackad bladpersilja
  • 1 tsk torkad basilika eller 10 hackade blad färsk basilika
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 3 msk fin vinäger, ex. vit balsamvinäger eller lagrad rödvinsvinäger
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 krm garam masala eller curry (valfritt)

Tillagning

  1. Mät upp vatten i en kastrull och koka upp. Gärna under lock.
  2. Mät upp och skölj under tiden quinoan i ljummet vatten i en skål - häll av vattnet.
  3. Tillsätt quinoan till det kokande vattnet, rör om och låt koka under lock på medelvärme i 15 minuter.
  4. Förbered under tiden övriga ingredienser.
  5. Koka de gröna ärtorna i 5 minuter. Kyl i durkslag. Lägg i en stor skål.
  6. Skölj tomaten och tärna den. Lägg i skålen.
  7. Skala och riv morötter fint. Lägg i skålen.
  8. Skölj och hacka bladpersilja. Lägg i skålen.
  9. Skölj och hacka färsk basilika om du använder det eller använd torkad basilika. Lägg i skålen.
  10. Skala och finhacka rödlöken. Lägg i skålen.
  11. Skala och pressa i vitlöken.
  12. Tillsätt olivolja, vinäger och peppar. Blanda runt.
  13. När quinonan kokt klart så blandar du i saltet.
  14. Vill du servera quinoasalladen kall så spolar du quinoan kall i ett durkslag.
  15. Blanda quinoan varm eller kall med grönsakerna i skålen. Smaka av quinoasalladen med salt, peppar samt vinäger.

Serveringsförslag

Passar som tillbehör till det mesta som lunch, buffé, till grillat, picknick eller middag.

E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 287 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-07-26