Oxfilé till fest
Oxfilé till fest i skivor i marinad. Lika god varm eller kall. Ett gott recept du kan förbereda dagen innan i god tid till fest eller buffé.
Köttet marineras först och steks sedan i ugnen och kan serveras varm, ljummen eller kall marinerad i god dressing samt garnerad med hackad persilja.
Tillagning
- En dag före festen blandar du ingredienserna till första marinaden.
- Lägg filén i dubbla plastpåsar eller en skål. Häll över marinaden. Blanda. Knyt påsarna eller täck över. Låt stå i kylen över natten.
- Några timmar innan festen förslagsvis på dagen sätter du ugnen på 150 grader.
- Ta ut oxfilén och häll av marinaden.
- Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna i någon msk smör eller olivolja.
- Lägg över på en ugnsplåt eller ugnsform.
- Stick in en stektermometer i mitten av köttet.
- Ugnsstek tills innertemperaturen är 54°C, ca 30 minuter.
- Linda in filén i aluminiumfolie.
- Ställ in i kylen och låt svalna någon halvtimme.
- Blanda samman andra marinaden du ska ha till servering.
- En stund innan festen skär du filén i 0,5 cm tunna skivor.
- Lägg dem i en skål eller lägg upp på serveringsfat.
- Häll över den andra marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering. Hit kan du förbereda oxfilén och ha i kylen några timmar. Vill du förbereda ännu längre i förväg - typ dagen innan - så förvara oxfilén övertäckt med gladplast och den andra marinaden i en skål bredvid i kylen fram till några timmar innan servering då du tar fram köttet och häller över marinaden samt täcker över och in i kylen igen.
- SERVERING: Ta fram köttet någon halvtimme innan gästerna kommit och servera kallt. Du kan också servera oxfilén småvarm genom att värma försiktigt med aluminiumfolie över på 100 grader vanlig ugn i ca 10 minuter.
- Garnera med hackad persilja och servera oxfilén.
Serveringsförslag
- Gott till är ett varmt tillbehör som potatisgratäng, klyftpotatis, potatissallad med delikatesspotatis och purjolök eller Hasselbackspotatis.
- En varm sås som rödvinssås, pepparsås, grönpepparsås eller svampsås. Och/eller några enkla kalla såser som alternativ.
- Grönt som gratinerade bönor, tomatsallad, melonsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
- Eller ersätt köttet på detta förslag på buffé.
Stekgrader för oxfilé
Använd en stektermometer och stick in i den tjockaste delen/biten.
- 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vinförslag:
Till oxfilén passar ett rött fruktigt men lagrat elegant vin som förslagsvis en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal