Oxfilé till fest

Introduktion och förberedelse för tillagning

Oxfilé till fest i skivor i marinad. Lika god varm eller kall. Ett gott recept du kan förbereda dagen innan i god tid till fest eller buffé.

Köttet marineras först och steks sedan i ugnen och kan serveras varm, ljummen eller kall marinerad i god dressing samt garnerad med hackad persilja.

Gott till är ett varmt tillbehör som potatisgratäng, klyftpotatis eller Hasselbackspotatis; en god sås som rödvinssås, pepparsås, grönpepparsås eller svampsås. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.

Stekgrader för oxfilé:

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Vinförslag:

Till oxfilén passar ett rött vin som förslagsvis en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.

6 portioner oxfilé till fest

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 800 g oxfilé (putsad)
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • Marinad 1: 2 msk ljus japansk sojasås
  • 1 msk hoisinsås
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk socker
  • Marinad 2: 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk ljus soja
  • 1 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. En dag före festen blandar du ingredienserna till marinad 1.
  2. Lägg filén i dubbla plastpåsar eller en skål. Häll över marinaden. Blanda. Knyt påsarna eller täck över. Låt stå i kylen över natten.
  3. Några timmar innan festen förslagsvis på dagen sätter du ugnen på 150 grader.
  4. Ta ut oxfilén och häll av marinaden.
  5. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna i någon msk smör eller olivolja.
  6. Lägg över på en ugnsplåt eller ugnsform.
  7. Stick in en stektermometer i mitten av köttet.
  8. Ugnsstek tills innertemperaturen är 54°C, ca 30 minuter.
  9. Linda in filén i aluminiumfolie.
  10. Ställ in i kylen och låt svalna någon halvtimme.
  11. Blanda samman marinad 2.
  12. En stund innan festen skär du filén i 0,5 cm tunna skivor.
  13. Lägg dem i en skål eller lägg upp på serveringsfat.
  14. Häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering. Hit kan du förbereda oxfilén och ha i kylen.
  15. Dags att servera: ta fram köttet någon halvtimme innan gästerna kommit så att det blir rumsvarmt eller värm det på 75 grader i ugnen ca 10 minuter.
  16. Garnera med hackad persilja och servera oxfilén.
E-mail
Medel: 4 (35 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.