Oxfilé till fest

Introduktion och förberedelse

Oxfilé till fest i skivor i marinad. Lika god varm eller kall. Ett gott recept du kan förbereda dagen innan i god tid till fest eller buffé.

Köttet marineras först och steks sedan i ugnen och kan serveras varm, ljummen eller kall marinerad i god dressing samt garnerad med hackad persilja.

Serveringsförslag

Stekgrader för oxfilé

Använd en stektermometer och stick in i den tjockaste delen/biten.

  • 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Vinförslag:

Till oxfilén passar ett rött fruktigt men lagrat elegant vin som förslagsvis en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.

6 portioner oxfilé till fest

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 800 g oxfilé (putsad)
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • FÖRSTA MARINADEN: 2 msk ljus japansk sojasås
  • 1 msk hoisinsås
  • 1/2 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk socker
  • ANDRA MARINADEN TILL SERVERING: 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk ljus soja
  • 1 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. En dag före festen blandar du ingredienserna till första marinaden.
  2. Lägg filén i dubbla plastpåsar eller en skål. Häll över marinaden. Blanda. Knyt påsarna eller täck över. Låt stå i kylen över natten.
  3. Några timmar innan festen förslagsvis på dagen sätter du ugnen på 150 grader.
  4. Ta ut oxfilén och häll av marinaden.
  5. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna i någon msk smör eller olivolja.
  6. Lägg över på en ugnsplåt eller ugnsform.
  7. Stick in en stektermometer i mitten av köttet.
  8. Ugnsstek tills innertemperaturen är 54°C, ca 30 minuter.
  9. Linda in filén i aluminiumfolie.
  10. Ställ in i kylen och låt svalna någon halvtimme.
  11. Blanda samman andra marinaden du ska ha till servering.
  12. En stund innan festen skär du filén i 0,5 cm tunna skivor.
  13. Lägg dem i en skål eller lägg upp på serveringsfat.
  14. Häll över den andra marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering. Hit kan du förbereda oxfilén och ha i kylen några timmar. Vill du förbereda ännu längre i förväg - typ dagen innan - så förvara oxfilén övertäckt med gladplast och den andra marinaden i en skål bredvid i kylen fram till några timmar innan servering då du tar fram köttet och häller över marinaden samt täcker över och in i kylen igen.
  15. SERVERING: Ta fram köttet någon halvtimme innan gästerna kommit och servera kallt. Du kan också servera oxfilén småvarm genom att värma försiktigt med aluminiumfolie över på 100 grader vanlig ugn i ca 10 minuter.
  16. Garnera med hackad persilja och servera oxfilén.
E-mail
Medel: 4 (39 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 288 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-09-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept:

Möraste oxfilén till festen

Här hittar du mina bästa tips för att laga oxfilé; vilka såser och tillbehör som passar. Oxfilé med...