Fläskfilé med Italiensk marinad

Introduktion och förberedelse

Ugnsstekt fläskfilé som skivas och serveras varm eller kall toppad med en marinad av soltorkad tomat, basilika, vitlök, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.

Passar till buffé, fest eller vanlig middag. Gott till fläskfilén är potatisgratäng, pastasallad, potatissallad eller rostade grönsaker.

Istället för att bryna och steka fläskfilén i ugn kan du grilla den runt om så att den får färg och sedan steka klart den på lägre värme inlindad i folie.

Vill du ha snygga bitar och köpt en stor fläskfilé så kan du skära bort ändarna och använda till annat. Exempelvis strimla och steka till pastasås med grädde, soja och svamp.

Fläskfile med italiensk marinad på tallrik
Fläskfile med italiensk marinad av soltorkad tomat och basilika serverad med potatisgratäng och en grönsallad av babyspenat och cocktailtomater.

4 portioner fläskfilé med Italiensk marinad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 fläskfilé ca 700 gram
  • 1 msk smör och 1 msk olja att steka i
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Marinad: 4 soltorkade tomater i olja
  • 8 blad färsk basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,25 dl fin olivolja
  • 0,25 dl röd fin vinäge
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj in fläskfilén med salt och peppar.
  3. Bryn den i smör och olja i en stekpanna. Den kan också gnidas in i olja och grillas på utegrill.
  4. Lägg över den i en ugnsform (eller använd en stekpanna om den är ugnsfast). Sätt in fläskfilén i ugnen och stek den i ca 25 minuter tills innertemperaturen är 68 grader. Använd gärna en stektermometer.
  5. Låt den vila och svalna i folie.
  6. Gör marinaden genom att blanda pressad vitlök, hackad soltorkad tomat, hackad basilika, olivolja, vinäger, malen svartpeppar och salt.
  7. Hit kan du förbereda och ha allt i kylen eller så kan du servera fläskfilén direkt.
  8. Vid servering så kan du låt fläskfilien bli ljummen eller värm på den några minuter i folien i ugnen.
  9. Skiva upp fläskfilén och lägg på ett fat. Skeda över marinaden och garnera ev. med färsk basilika.
E-mail
Medel: 3.7 (66 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept