Fläskfilé med Italiensk marinad
Ugnsstekt fläskfilé som skivas och serveras varm eller kall toppad med en marinad av soltorkad tomat, basilika, vitlök, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Smörj in fläskfilén med salt och peppar.
- Bryn den i smör och olja i en stekpanna. Den kan också gnidas in i olja och grillas på utegrill.
- Lägg över den i en ugnsform (eller använd en stekpanna om den är ugnsfast). Sätt in fläskfilén i ugnen och stek den i ca 25 minuter tills innertemperaturen är 68 grader. Använd gärna en stektermometer.
- Låt den vila och svalna i folie.
- Gör marinaden genom att blanda pressad vitlök, hackad soltorkad tomat, hackad basilika, olivolja, vinäger, malen svartpeppar och salt.
- Hit kan du förbereda och ha allt i kylen eller så kan du servera fläskfilén direkt.
- Vid servering så kan du låt fläskfilien bli ljummen eller värm på den några minuter i folien i ugnen.
- Skiva upp fläskfilén och lägg på ett fat. Skeda över marinaden och garnera ev. med färsk basilika.
Serveringsförslag
Passar till buffé, fest eller vanlig middag. Gott till fläskfilén är potatisgratäng, pastasallad, potatissallad eller rostade grönsaker.
Tips
- Istället för att bryna och steka fläskfilén i ugn kan du grilla den runt om så att den får färg och sedan steka klart den på lägre värme inlindad i folie.
- Vill du ha snygga bitar och köpt en stor fläskfilé så kan du skära bort ändarna och använda till annat. Exempelvis strimla och steka till pastasås med grädde, soja och svamp.
Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal