Fläskfilé med Italiensk marinad

Ugnsstekt fläskfilé som skivas och serveras varm eller kall toppad med en marinad av soltorkad tomat, basilika, vitlök, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar.
Passar till buffé, fest eller vanlig middag. Gott till fläskfilén är potatisgratäng, pastasallad, potatissallad eller rostade grönsaker.
Istället för att bryna och steka fläskfilén i ugn kan du grilla den runt om så att den får färg och sedan steka klart den på lägre värme inlindad i folie.
Vill du ha snygga bitar och köpt en stor fläskfilé så kan du skära bort ändarna och använda till annat. Exempelvis strimla och steka till pastasås med grädde, soja och svamp.

4 portioner fläskfilé med Italiensk marinad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 fläskfilé ca 700 gram
  • 1 msk smör och 1 msk olja att steka i
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Marinad: 4 soltorkade tomater i olja
  • 8 blad färsk basilika
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,25 dl fin olivolja
  • 0,25 dl röd fin vinäge
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj in fläskfilén med salt och peppar.
  3. Bryn den i smör och olja i en stekpanna. Den kan också gnidas in i olja och grillas på utegrill.
  4. Lägg över den i en ugnsform (eller använd en stekpanna om den är ugnsfast). Sätt in fläskfilén i ugnen och stek den i ca 25 minuter tills innertemperaturen är 68 grader. Använd gärna en stektermometer.
  5. Låt den vila och svalna i folie.
  6. Gör marinaden genom att blanda pressad vitlök, hackad soltorkad tomat, hackad basilika, olivolja, vinäger, malen svartpeppar och salt.
  7. Hit kan du förbereda och ha allt i kylen eller så kan du servera fläskfilén direkt.
  8. Vid servering så kan du låt fläskfilien bli ljummen eller värm på den några minuter i folien i ugnen.
  9. Skiva upp fläskfilén och lägg på ett fat. Skeda över marinaden och garnera ev. med färsk basilika.
E-mail
Medel: 4.1 (24 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer