Sallad med svarta linser, tomat, paprika och balsamvinäger

Introduktion och förberedelse

Sallad med svarta linser - här Belugalinser - små goda mogna tomater, spetspaprika, rödlök och babyspenat med fin balsamvinäger och olivolja. En god sallad som passar till det mesta.

Vilken balsamvinäger passar?

Välj så fin balsamvinäger du vill. Finare och dyrare balsamvinäger är ofta sötare men koncentrerad och blir mycket god. Men då den är så söt kan du då även tillsätta någon msk vanlig lagrad röd- eller vit vinäger för att få upp syran lite i salladen. Använder du normal vanlig balsamvinäger så är den lagom söt/sur och passar utmärkt den med.

Vilka tomater passar?

Välj små fina mogna tomater - gärna ekologiska och svenska - som körsbärstomater eller små plommontomater på kvist, cocktailtomater, San Masso, vanliga mogna kvisttomater, lila kumato, skivad bifftomater eller goda mogna tomater helt enkelt.

Varianter:

  • Annat grönt som passar i är finriven morot, rotselleri, strimlad rödkål, blandsallad, lollo rossi, frisésallad, riven zucchini, isbergssallad, vanlig röd eller gul paprika, ruccola, tärnad gurka med mera.
  • Byt svarta linser mot andra kokta bönor eller linser eller kokta kikärtor.
  • Toppa med ost som smulad fetaost och delad mozzarella.
  • Byta balsamvinäger mot annan vinäger som äppelcidervinäger, lagrad röd eller vit balsamvinäger.
  • Byta olivolja mot svensk kallpressad rapsolja.
  • Toppa med krutonger - stek tärnat surdegsbröd eller ljust bröd i lite olivolja.
  • Med delat hårdkokt ägg, tonfisk i olja, kokta gröna bönor och svarta oliver så har du en matig variant lunch eller middagssallad likt en Nicoise.

4 port sallad med svarta linser

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 dl okokta svarta linser som Beluga
  • 1 pkt på ca 250 gram tomater typ körsbärstomater eller cocktailtomater
  • 2 röda spetspaprikor
  • 1/2 rödlök
  • 65 gram babyspenat - en liten påse
  • 4 msk fin olivolja
  • 4 msk fin lagrad balsamvinäger
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Mät upp svarta linser i en kastrull och tillsätt vatten så det täcker och är över några cm.
  2. Koka linserna mjuka under lock på medelvärme i ca 20 minuter.
  3. Skölj och dela tomater; skölj och skär dela och kärna ur paprika samt strimla dem; skala och strimla rödlök. Lägg i en skål.
  4. Häll av linserna och låt svalna. Hit kan du förbereda och ha allt i kylen.
  5. Servering: Skölj spenat och lägg upp på fat eller skål. Lägg på linser och strö över salt; lägg på tomater, paprika och rödlök på och som du vill. Ringla över olivolja och balsamvinäger och servera.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 170 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.