Grillad helstekt fläskytterfile
Introduktion och förberedelse
Grillad helstekt fläskytterfilé. Ett grundrecept på helstekt benfri kotlettrad.
Använd gärna en stektermometer och kolla så fläskytterfilén blir genomstekt ordentligt till 65 grader.
Grilla på låg värme så du ej bränner köttet.
Serveringsförslag
- Jag serverade som i receptet med en ädelostsås, potatis och grönsaker.
- Du kan ha valfria tillbehör till ex. klyftpotatis, kokt delikatesspotatis med späda morötter eller råris tabbouleh.
- Sås som kantarellsås med flera såser passar till.
- Servera gärna några grillade eller kokta grönsaker till samt en grönsallad. På bilden grillad skivad zucchini och grillad tomathalva.
Varianter
Istället för teriyakisås till glazen av köttet kan du blanda en dl ljus japansk soja med två tsk socker.
Tillagning
- Börja förbered önskade tillbehör ex. potatis och grönsaker ev. till grillen.
- Skär snitt ned i fläskytterfilén och pilla i små bitar skivad och skalad vitlök.
- Gnid in fläskytterfilén i olivolja, timjan, salt och peppar.
- Sätt igång grillen.
- Grilla fläskytterfilén och bryn köttet runt om i ca 5 minuter.
- Sätt in en termometer och sänk värmen och stek klart i ca 15-20 minuter. Har du kupolgrill så sätt på lock eller höj gallret till lägre värme. Pensla några gånger runt om med teriyakisås mot slutet.
- Fläskytterfilén är genomstekt vid 65 grader. Låt vila någon minut innan servering. Pensla med mer teriyakisås innan servering.
- Under tiden köttet grillas så laga klart valfria tillbehör.
- Ta köttet från grillen och låt vila någon minut.
- Skär köttet i åtta bitar mot köttfibrerna. Två skivor per portion. Lägg ev. upp på fat med de grillade grönsakerna runt.
- Servera fläskytterfilén med valfria tillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 546 kcal