Grillad hel fläskytterfilé

Introduktion och förberedelse

Grillad hel fläskytterfilé med marinad av vitlök, timjan och teriyaki.

Ett grundrecept på helgrillad benfri kotlettrad.

Serveringsförslag

Tips

  • Använd gärna en stektermometer och kolla så fläskytterfilén blir genomstekt ordentligt till 68 grader. Låt sedan vila i minst 5 minuter innan du skär upp köttet.
  • Ge först köttet färg runt om och grilla sedan färdigt på låg värme så du ej bränner köttet. Gör gärna en glödbädd på en sida av grillen och grilla färdigt köttet på andra sidan glödbädden på indirekt värme. Gärna under lock. Eller höj gallret till lägre värme.

Varianter

  • Du kan ta köpt eller hemgjord teriyakisås. En snabb variant kan du blanda av 1/2 dl ljus japansk soja med 2 tsk socker.
  • Istället för att grilla köttet kan du laga fläskytterfilén i ugnen.

4 portioner grillad helstekt fläskytterfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 700 gram gram fläskytterfilé, ca 600 gram putsat kött
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm torkad timjan
  • 1/2 dl teriyakisås
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • ÄDELOSTSÅS: 3 dl grädde
  • 50 gram ädelost som grönmögelost av gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur eller valfri sort
  • 0,5 krm svartpeppar
  • TILLBEHÖR: 1 zucchini
  • 2 stora kvisttomater
  • 12-16 delikatesspotatisar
  • 8 knippmorötter
  • 6 knipplökar

Tillagning

  1. Börja förbered önskade tillbehör ex. potatis och grönsaker ev. till grillen. Se förslag ovan.
  2. Putsa filén och skär bort senor. Stick små snitt ned i köttet och pilla i små bitar skivad och skalad vitlök.
  3. Gnid in fläskytterfilén i olivolja, timjan, salt och peppar. Låt marinera fram till tillagning. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  4. Tänd grillen.
  5. Grilla fläskytterfilén runt om i ca 5 minuter så den får färg.
  6. Sätt in en termometer och grilla på lägre värme ex. vid sidan, under lock eller höj grillgallret i ca 20-30 minuter. Sätt in en stektermometer i mitten av köttet och grilla tills det är genomstekt vid 68 grader. Pensla några gånger runt om med teriyakisås mot slutet.
  7. Låt vila 5 minuter innan servering. Pensla med resten av teriyakisåsen innan servering.
  8. Ta köttet från grillen och låt vila någon minut.
  9. Skär köttet i åtta bitar mot köttfibrerna. Två skivor per portion. Lägg ev. upp på fat med de grillade grönsakerna runt.
  10. Servera fläskytterfilén med valfria tillbehör.
  11. ÄDELOSTSÅS: Koka upp grädden. Ta av från värmen och rör i smulad ädelost. Rör tills den smält. Smaka av med peppar.
  12. TILLBEHÖR: Skölj zucchini och skär i skivor. Vänd i lite 1 tsk olivolja olja och 1 krm salt. Skölj och dela tomater. Förkoka potatisen med skal i ca 15 minuter tills den är mjuk. Skölj och skär bort blast från knippmorötterna. Förkoka i 8 minuter. Hit kan du förbereda och ha i kylen. När det är 15 minuter kvar på grillning av köttet kan du börja grilla tillbehören. Grilla zucchinin till fin färg och pensla med lite av teriyakisåsen mot slutet. Grilla tomaterna med snittytan uppåt. Lägg på potatisar och morötter hela på grillen och låt få färg.
E-mail
Medel: 3.5 (75 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 546 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-08

Tillbehör och liknande recept: