Grillad helstekt fläskytterfile

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grillad helstekt fläskytterfilé. Ett grundrecept på helstekt benfri kotlettrad. Du kan ha valfria tillbehör till ex. klyftpotatis, kokt potatis eller ris.

Sås som kantarellsås eller ädelostsås med flera passar till.

Servera gärna några grillade eller kokta grönsaker till samt en grönsallad. På bilden grillad skivad zucchini och grillad tomathalva.

Istället för teriyakisås till glazen av köttet kan du blanda en dl ljus japansk soja med två tsk socker.

Använd gärna en stektermometer och kolla så fläskytterfilén blir genomstekt ordentligt till 65 grader. Grilla på lägre värme så du ej bränner köttet.

4 portioner grillad helstekt fläskytterfile

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g fläskytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 dl teriyakisås
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ädelostsås: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur eller valfri sort
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 1 zucchini
  • 2 stora kvisttomater
  • 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter
  • 6 knipplökar

Tillagning

  1. Börja förbered önskade tillbehör ex. potatis och grönsaker ev. till grillen.
  2. Skär snitt ned i fläskytterfilén och pilla i små bitar skivad och skalad vitlök.
  3. Gnid in fläskytterfilén i olivolja, timjan, salt och peppar.
  4. Sätt igång grillen.
  5. Grilla fläskytterfilén och bryn köttet runt om i ca 5 minuter.
  6. Sätt in en termometer och sänk värmen och stek klart i ca 15-20 minuter. Har du kupolgrill så sätt på lock eller höj gallret till lägre värme. Pensla några gånger runt om med teriyakisås mot slutet.
  7. Fläskytterfilén är genomstekt vid 65 grader. Låt vila någon minut innan servering. Pensla med mer teriyakisås innan servering.
  8. Under tiden köttet grillas så laga klart valfria tillbehör.
  9. Ta köttet från grillen och låt vila någon minut.
  10. Skär köttet i åtta bitar mot köttfibrerna. Två skivor per portion. Lägg ev. upp på fat med de grillade grönsakerna runt.
  11. Servera fläskytterfilén med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3.9 (24 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-21

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.