Grillad helstekt fläskytterfile

Grillad helstekt fläskytterfilé. Ett grundrecept på helstekt benfri kotlettrad. Du kan ha valfria tillbehör till ex. klyftpotatis, kokt potatis eller ris.

Sås som kantarellsås eller ädelostsås med flera passar till.

Servera gärna några grillade eller kokta grönsaker till samt en grönsallad. På bilden grillad skivad zucchini och grillad tomathalva.

Istället för teriyakisås till glazen av köttet kan du blanda en dl ljus japansk soja med två tsk socker.

Använd gärna en stektermometer och kolla så fläskytterfilén blir genomstekt ordentligt till 65 grader. Grilla på lägre värme så du ej bränner köttet.

4 portioner grillad helstekt fläskytterfile

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g fläskytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 dl teriyakisås
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ädelostsås: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur eller valfri sort
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 1 zucchini
  • 2 stora kvisttomater
  • 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter
  • 6 knipplökar

Tillagning

  1. Börja förbered önskade tillbehör ex. potatis och grönsaker ev. till grillen.
  2. Skär snitt ned i fläskytterfilén och pilla i små bitar skivad och skalad vitlök.
  3. Gnid in fläskytterfilén i olivolja, timjan, salt och peppar.
  4. Sätt igång grillen.
  5. Grilla fläskytterfilén och bryn köttet runt om i ca 5 minuter.
  6. Sätt in en termometer och sänk värmen och stek klart i ca 15-20 minuter. Har du kupolgrill så sätt på lock eller höj gallret till lägre värme. Pensla några gånger runt om med teriyakisås mot slutet.
  7. Fläskytterfilén är genomstekt vid 65 grader. Låt vila någon minut innan servering. Pensla med mer teriyakisås innan servering.
  8. Under tiden köttet grillas så laga klart valfria tillbehör.
  9. Ta köttet från grillen och låt vila någon minut.
  10. Skär köttet i åtta bitar mot köttfibrerna. Två skivor per portion. Lägg ev. upp på fat med de grillade grönsakerna runt.
  11. Servera fläskytterfilén med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 3.9 (22 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-21

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept