Fläskytterfilé med ädelostsås

Förslag på tillbehör är grillad zucchini och tomat, kokt potatis, morot och vårlök. Du kan också servera med andra tillbehör efter tycke och smak.
Istället för teriyakisås kan du blanda 1 dl ljus japansk soja med 2 tsk socker.

4 portioner fläskytterfilé med ädelostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g fläskytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 dl teriyakisås
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ädelostsås: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur eller valfri sort
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 1 zucchini
  • 2 stora kvisttomater
  • 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter
  • 6 större knipplökar

Tillagning

  1. Börja putsa och koka potatis om du vill ha det till. Ansa och dela lökar i vardera två halvor. Skala morötter och skär bort ev. blast. Dela ev. stora morötter på längden.
  2. Skölj och skär zucchinin i sneda ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i en skål.
  3. Skölj och halvera tomater och lägg med zucchini.
  4. Skär snitt ned i fläskytterfilén och pilla i små bitar skivad och skalad vitlök.
  5. Gnid in fläskytterfilén i olivolja, timjan, salt och peppar.
  6. Sätt igång grillen.
  7. Grilla fläskytterfilén och bryn köttet runt om i ca 5 minuter.
  8. Lägg även på skivad zucchini och grilla dem på båda sidor tills de är mjuka och har fin färg.
  9. Sätt in en termometer och sänk värmen och stek klart i ca 15-20 minuter. Har du kupolgrill så sätt på lock eller höj gallret till lägre värme. Pensla den mot slutet runt om med teriyakisåsen några gånger. Pensla även zucchinin.
  10. Lägg på tomathalvorna och låt de grilla med köttet. Vänd dem efter halva tiden.
  11. Fläskyttefilén är genomstekt vid 65 grader. Låt vila någon minut innan servering. Pensla med mer teriyakisås innan servering.
  12. Under tiden köttet grillas så laga ädelostsåsen, skölj sallad och tomater samt koka morot och lök.
  13. Ta köttet från grillen och låt vila någon minut.
  14. Skär köttet i åtta bitar mot köttfibrerna. Två skivor per portion. Lägg ev. upp på fat med de grillade grönsakerna runt.
  15. Ädelostsås: koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten. Vispa runt. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar. Håll varm.
  16. Koka morötter och lök i några dl vatten med en klick smör samt något krm salt under lock i 10 minuter.
  17. Servera köttet med ädelostsåsen, grillad zucchini samt tomathalvor. Vidare kokt potatis, knipplök och morot till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer