Fläskytterfilé med ädelostsås

Fläskytterfilé med ädelostsås. Förslag på tillbehör är grillad zucchini och tomat, kokt potatis, morot och vårlök. Du kan också servera med andra tillbehör efter tycke och smak.

Blir också gott med fläskkarré eller fläskfilé. Istället för teriyakisås till marinaden av köttet kan du blanda 1 dl ljus japansk soja med 2 tsk socker.

4 portioner fläskytterfilé med ädelostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g fläskytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 dl teriyakisås
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ädelostsås: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur eller valfri sort
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 1 zucchini
  • 2 stora kvisttomater
  • 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter
  • 6 större knipplökar

Tillagning

  1. Börja putsa och koka potatis om du vill ha det till. Ansa och dela lökar i vardera två halvor. Skala morötter och skär bort ev. blast. Dela ev. stora morötter på längden.
  2. Skölj och skär zucchinin i sneda ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i en skål.
  3. Skölj och halvera tomater och lägg med zucchini.
  4. Skär snitt ned i fläskytterfilén och pilla i små bitar skivad och skalad vitlök.
  5. Gnid in fläskytterfilén i olivolja, timjan, salt och peppar.
  6. Sätt igång grillen.
  7. Grilla fläskytterfilén och bryn köttet runt om i ca 5 minuter.
  8. Lägg även på skivad zucchini och grilla dem på båda sidor tills de är mjuka och har fin färg.
  9. Sätt in en termometer och sänk värmen och stek klart i ca 15-20 minuter. Har du kupolgrill så sätt på lock eller höj gallret till lägre värme. Pensla den mot slutet runt om med teriyakisåsen några gånger. Pensla även zucchinin.
  10. Lägg på tomathalvorna och låt de grilla med köttet. Vänd dem efter halva tiden.
  11. Fläskyttefilén är genomstekt vid 65 grader. Låt vila någon minut innan servering. Pensla med mer teriyakisås innan servering.
  12. Under tiden köttet grillas så laga ädelostsåsen, skölj sallad och tomater samt koka morot och lök.
  13. Ta köttet från grillen och låt vila någon minut.
  14. Skär köttet i åtta bitar mot köttfibrerna. Två skivor per portion. Lägg ev. upp på fat med de grillade grönsakerna runt.
  15. Ädelostsås: koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten. Vispa runt. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar. Håll varm.
  16. Koka morötter och lök i några dl vatten med en klick smör samt något krm salt under lock i 10 minuter.
  17. Servera köttet med ädelostsåsen, grillad zucchini samt tomathalvor. Vidare kokt potatis, knipplök och morot till.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer