Fläskytterfilé med ädelostsås

Förslag på tillbehör är grillad zucchini och tomat, kokt potatis, morot och vårlök. Du kan också servera med andra tillbehör efter tycke och smak.
Istället för teriyakisås kan du blanda 1 dl ljus japansk soja med 2 tsk socker.

4 portioner fläskytterfilé med ädelostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g fläskytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 dl teriyakisås
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ädelostsås: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur eller valfri sort
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 1 zucchini
  • 2 stora kvisttomater
  • 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter
  • 6 större knipplökar

Tillagning

  1. Börja putsa och koka potatis om du vill ha det till. Ansa och dela lökar i vardera två halvor. Skala morötter och skär bort ev. blast. Dela ev. stora morötter på längden.
  2. Skölj och skär zucchinin i sneda ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i en skål.
  3. Skölj och halvera tomater och lägg med zucchini.
  4. Skär snitt ned i fläskytterfilén och pilla i små bitar skivad och skalad vitlök.
  5. Gnid in fläskytterfilén i olivolja, timjan, salt och peppar.
  6. Sätt igång grillen.
  7. Grilla fläskytterfilén och bryn köttet runt om i ca 5 minuter.
  8. Lägg även på skivad zucchini och grilla dem på båda sidor tills de är mjuka och har fin färg.
  9. Sätt in en termometer och sänk värmen och stek klart i ca 15-20 minuter. Har du kupolgrill så sätt på lock eller höj gallret till lägre värme. Pensla den mot slutet runt om med teriyakisåsen några gånger. Pensla även zucchinin.
  10. Lägg på tomathalvorna och låt de grilla med köttet. Vänd dem efter halva tiden.
  11. Fläskyttefilén är genomstekt vid 65 grader. Låt vila någon minut innan servering. Pensla med mer teriyakisås innan servering.
  12. Under tiden köttet grillas så laga ädelostsåsen, skölj sallad och tomater samt koka morot och lök.
  13. Ta köttet från grillen och låt vila någon minut.
  14. Skär köttet i åtta bitar mot köttfibrerna. Två skivor per portion. Lägg ev. upp på fat med de grillade grönsakerna runt.
  15. Ädelostsås: koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten. Vispa runt. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar. Håll varm.
  16. Koka morötter och lök i några dl vatten med en klick smör samt något krm salt under lock i 10 minuter.
  17. Servera köttet med ädelostsåsen, grillad zucchini samt tomathalvor. Vidare kokt potatis, knipplök och morot till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer