Fläskytterfilé med ädelostsås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Fläskytterfilé med ädelostsås. Förslag på tillbehör är grillad zucchini och tomat, kokt potatis, morot och vårlök. Du kan också servera med andra tillbehör efter tycke och smak.

Blir också gott med fläskkarré eller fläskfilé. Istället för teriyakisås till marinaden av köttet kan du blanda 1 dl ljus japansk soja med 2 tsk socker.

4 portioner fläskytterfilé med ädelostsås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 g fläskytterfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm torkad timjan
  • 1 dl teriyakisås
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Ädelostsås: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola, Kvibille, Saint Aigur eller valfri sort
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 1 zucchini
  • 2 stora kvisttomater
  • 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter
  • 6 större knipplökar

Tillagning

  1. Börja putsa och koka potatis om du vill ha det till. Ansa och dela lökar i vardera två halvor. Skala morötter och skär bort ev. blast. Dela ev. stora morötter på längden.
  2. Skölj och skär zucchinin i sneda ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i en skål.
  3. Skölj och halvera tomater och lägg med zucchini.
  4. Skär snitt ned i fläskytterfilén och pilla i små bitar skivad och skalad vitlök.
  5. Gnid in fläskytterfilén i olivolja, timjan, salt och peppar.
  6. Sätt igång grillen.
  7. Grilla fläskytterfilén och bryn köttet runt om i ca 5 minuter.
  8. Lägg även på skivad zucchini och grilla dem på båda sidor tills de är mjuka och har fin färg.
  9. Sätt in en termometer och sänk värmen och stek klart i ca 15-20 minuter. Har du kupolgrill så sätt på lock eller höj gallret till lägre värme. Pensla den mot slutet runt om med teriyakisåsen några gånger. Pensla även zucchinin.
  10. Lägg på tomathalvorna och låt de grilla med köttet. Vänd dem efter halva tiden.
  11. Fläskyttefilén är genomstekt vid 65 grader. Låt vila någon minut innan servering. Pensla med mer teriyakisås innan servering.
  12. Under tiden köttet grillas så laga ädelostsåsen, skölj sallad och tomater samt koka morot och lök.
  13. Ta köttet från grillen och låt vila någon minut.
  14. Skär köttet i åtta bitar mot köttfibrerna. Två skivor per portion. Lägg ev. upp på fat med de grillade grönsakerna runt.
  15. Ädelostsås: koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten. Vispa runt. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar. Håll varm.
  16. Koka morötter och lök i några dl vatten med en klick smör samt något krm salt under lock i 10 minuter.
  17. Servera köttet med ädelostsåsen, grillad zucchini samt tomathalvor. Vidare kokt potatis, knipplök och morot till.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-17

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.