Grillad fläskytterfilé med kantarellsås

Grillad fläskytterfilé med kantarellsås, klyftpotatis och kokta marinerade gröna bönor. Fläskytterfilé är ett billigt och gott kött att grilla speciellt om du lagar till flera.
Blir också gott med fläskfilé eller kycklingfilé.
Fläskytterfilé är bara ett finare namn på benfri kotlett så det kan du såklart också använda till detta recept. Eller köpa hel kotlett rad och bena ur själv.
Istället för färsk svamp kan du ta 3-4 dl frysta förvällda svampar eller 1,5-2 dl torkade trattkantareller.

4 portioner grillad fläskytterfilé

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskytterfilé
  • 3 msk olja som olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk hackad ingefära
  • 1 krm torkad timjan eller några kvistar färsk timjan
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • Klyftpotatis: 12 delikatesspotatisar eller liknande fasta potatisar
  • 4 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • Kantarellsås: 6 dl färska kantareller
  • 0,5 dl hackad schalottenlök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 g smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus soja typ Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja
  • Tillbehör: 300 gram gröna bönor som vaxbönor, haricots verts eller skärbönor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 100 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater

Tillagning

  1. Om du vill kan du skära och putsa bort hinnan på fläskytterfilén med en kniv. Detta behövs dock ej då den inte syns eller känns så väl när den väl är grillad.
  2. Skär fläskytterfilén i 8 skivor och lägg i en skål.
  3. Häll i olivolja.
  4. Skala och pressa i vitlök.
  5. Skala och hacka ingefära samt tillsätt den.
  6. Tillsätt timjan, chiliflakes samt soja. Rör om och massera in marinaden.
  7. Marinera fläskytterfilén minst en halvtimme upp till flera timmar övertäckt i kylen.
  8. Tänd grillen när det börjar bli dags att äta. Börja laga klyftpotatis, sås och bönor under tiden grillen blir varm och att fläskytterfilén grillas.
  9. Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Skölj och klyfta potatisarna.
  11. Blanda potatis, olja och salt i en ugnsfast form eller stor stekpanna. Sprid ut dem så att de har lite mellanrum. Hit kan du förbereda potatisen.
  12. Kantarellsås: Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller. Tina fryst svamp i mikron om du använder det. Använder du torkad svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  13. Skala och finhacka löken.
  14. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  15. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  16. Häll på grädde och mjölk. Koka upp och rör om. Låt sedan kantarellsåsen koka samman minst fem minuter. Rör då och då.
  17. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk ljus soja eller tsk kinesisk soja. Håll kantarellsåsen varm på lägsta värme till servering.
  18. Förbered kokta och marinerade gröna bönor: rensa och skölj bönorna. Skär ev. bort någon halv cm på ändarna.
  19. Koka upp vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  20. Skär bönorna i förslagsvis två - tre delar. Koka dem mjuka i ca 8 minuter. Häll av och skölj skärbönorna med kallt vatten. Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlöken i en stekpanna eller wok. Tillsätt olivoljan. Hit kan du förbereda bönorna.
  21. Potatisen: sätt in potatisen i ugnen och stek i 20 minuter och vänd dem när det är 5 minuter kvar.
  22. Grilla fläskytterfilén på båda sidor ca 5-10 minuter på varje sida på rätt låg värme. De ska bli genomstekta utan att bli brända. Lägg på lock om du har kupolgrill. Höj gallret om du har möjlighet till det.
  23. Bönorna: Fräs löken till bönorna några minuter utan att bränna dem. Vänd i de kokta bönorna i lökblandningen och vänd runt. Tillsätt någon krm salt och balsamvinägern. Vänd runt och smaka av med salt och peppar. Servera bönorna varma på fat eller i skål.
  24. Lägg upp köttbitarna på fat och garnera ev. med lite färsk timjan eller persilja.
  25. Servera fläskytterfilén med kantarellsåsen, bönorna och klyftpotatisen. Gott till är också lite sköljd babyspenat samt halverade coktailtomater som sallad.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer