Grillad fläskytterfilé med kantarellsås

Introduktion och förberedelse

Grillad fläskytterfilé med kantarellsås, klyftpotatis och kokta marinerade gröna bönor.

Fläskytterfilé är ett billigt och gott kött att grilla speciellt om du lagar till flera.

Serveringsförslag

  • Förutom kantarellsås serverade jag fläskytterfilén med klyftpotatis, kokta marinerade gröna bönor och en enkel grönsallad med babyspenat och cocktailtomater.
  • Du kan såklart servera med de tillbehör du gillar istället för mitt förslag.

Varianter

  • Fläskytterfilé är bara ett finare namn på benfri kotlett så det kan du såklart också använda till detta recept. Eller köpa hel kotlett rad och bena ur själv.
  • Blir också gott med fläskfilé, fläskkarré, lammfilé, lammtytterfilé, viltfilé, oxfilé, ryggbiff eller kycklingfilé.
  • Istället för färsk svamp till såsen kan du ta 3 dl frysta förvällda svampar eller 1,5 dl torkade trattkantareller. Istället för kantareller kan du ta valfri matsvamp.

4 portioner grillad fläskytterfilé

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 500-600 gram fläskytterfilé
  • 3 msk olja som olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk hackad ingefära
  • 1 krm torkad timjan eller några kvistar färsk timjan
  • 2 krm chiliflakes
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • KLYFTPOTATIS: 12-16 delikatesspotatisar eller liknande fasta potatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm salt
  • KANTARELLSÅS: 6 dl färska kantareller
  • 0,5 dl hackad schalottenlök
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 75 gram smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk ljus soja typ Kikkoman eller någon tsk kinesisk soja
  • TILLBEHÖR: 300 gram gröna bönor som vaxbönor, haricots verts eller skärbönor
  • 1 tsk salt
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk olivolja
  • 4 msk balsamvinäger
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 65 gram babyspenat
  • 8 cocktailtomater

Tillagning

  1. Om du vill kan du skära och putsa bort hinnan på fläskytterfilén med en kniv. Detta behövs dock ej då den inte syns eller känns så väl när den väl är grillad.
  2. Skär fläskytterfilén i 8 skivor och lägg i en skål.
  3. Häll i olivolja.
  4. Skala och pressa i vitlök.
  5. Skala och hacka ingefära samt tillsätt den.
  6. Tillsätt timjan, chiliflakes samt soja. Rör om och massera in marinaden.
  7. Marinera fläskytterfilén minst en halvtimme upp till flera timmar övertäckt i kylen.
  8. Tänd grillen när det börjar bli dags att äta. Börja laga klyftpotatis, sås och bönor under tiden grillen blir varm och att fläskytterfilén grillas.
  9. KLYFTPOTATIS: Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  10. Skölj och klyfta potatisarna.
  11. Blanda potatis, olja och salt i en ugnsfast form eller stor stekpanna. Sprid ut dem så att de har lite mellanrum. Hit kan du förbereda potatisen.
  12. Sätt in potatisen i ugnen och stek i 20-25 minuter.
  13. KANTARELLSÅS: Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller. Tina fryst svamp i mikron om du använder det. Använder du torkad svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
  14. Skala och finhacka löken.
  15. Stek löken i smör på medelvärme. Lägg i svampen. Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort. Rör då och då.
  16. Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
  17. Häll på grädde och mjölk. Koka upp och rör om. Låt sedan kantarellsåsen koka samman minst fem minuter. Rör då och då.
  18. Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk ljus soja eller tsk kinesisk soja. Håll kantarellsåsen varm på lägsta värme till servering.
  19. Förbered kokta och marinerade gröna bönor: rensa och skölj bönorna. Skär ev. bort någon halv cm på ändarna.
  20. Koka upp vatten med 0,5 tsk salt i en kastrull.
  21. Skär bönorna i förslagsvis två - tre delar. Koka dem mjuka i ca 8 minuter. Häll av och skölj skärbönorna med kallt vatten. Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlöken i en stekpanna eller wok. Tillsätt olivoljan. Hit kan du förbereda bönorna.
  22. Grilla fläskytterfilén på båda sidor ca 5-10 minuter på varje sida på rätt låg värme. De ska bli genomstekta utan att bli brända. Lägg på lock om du har kupolgrill. Höj gallret om du har möjlighet till det. Låt dem ligga 5 minuter och vila på låg värme.
  23. BÖNORNA: Fräs löken till bönorna några minuter utan att bränna dem. Vänd i de kokta bönorna i lökblandningen och vänd runt. Tillsätt någon krm salt och balsamvinägern. Vänd runt och smaka av med salt och peppar. Servera bönorna varma på fat eller i skål.
  24. Lägg upp köttbitarna på fat och garnera ev. med lite färsk timjan eller persilja.
  25. Servera fläskytterfilébitarna med kantarellsåsen, bönorna och klyftpotatisen. Gott till är också lite sköljd babyspenat samt halverade cocktailtomater som sallad.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 623 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-03