Grillad portabello

Introduktion och förberedelse

Grillade marinerade portabellosvampar med smak av vitlök, ketjap manis soja och timjan.

Serveringsförslag

  • Passar som veganskt och vegetariskt alternativ på grillen.
  • Vidare gott som grillat grönsakstillbehör till det mesta.

Portabello är trädgårdschampinjoner eller kastanjechampinjon som fått växa sig stora. Bör ej ätas mer än två kg per år.

Ketchap manis är en indonesisk söt och tjock sojasås. Den finns i olika kvalitét och märken. Kolla gärna i en asiatisk butik kan du hitta en som är tjock och likt sirap - mitt märke heter ABC - den är mycket god och håller länge i skafferiet.

Portionsberäkning

  • Jag har räknat 125 gram portabello per portion. Du kan ta en stor svamp eller flera mindre - förslagsvis två.
  • Ska du ha svampen som tillbehör tillsammans med andra tillbehör så kan det räcka med hälften av svampen - en halverad stor eller mindre portabello per portion. Då räcker receptet till 8 portioner.

Rester

Grillad kall portabello eller överbliven svamp kan du spara i kylen och blir bara godare.

Varianter

  • Har du små champinjoner istället för stora portabello kan du sätta dem på spett och grilla på samma vis eller som dessa svampspett.
  • Istället för att grilla på utegrill kan du grilla på grillpanna eller steka i stekpanna och sedan steka klart på lägre värme 175 grader i ugnen i 10 minuter.

Andra kryddor som passar är rosmarin, salvia, chiliflakes och ingefära. Vitlök är valfritt och kan uteslutas.

Grillade portabellos serverad med provencalsk sallad och färsk timjan som garnering.
Grillade portabellos serverad med provencalsk sallad och färsk timjan som garnering.

4 portioner grillad portabello

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 500 gram portabello
  • 2 msk mörk söt soja ketchap manis
  • 1/2 msk färsk hackad timjan eller 1 krm torkad timjan
  • 1/2 tsk röd vinäger eller annan vinäger
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • GARNERING: 20 gram grönsallad späd sallad som provencalsk blandning
  • 1-2 kvistar färsk timjan

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Blanda marinaden av pressad vitlök, hackad timjan, ketjap manis, vinäger, olivolja, salt och peppar.
  3. Rensa svamparna och skär bort fula delar och putsa bort ev. jord.
  4. Skär bort lite av foten. Eller ta bort foten helt.
  5. Lägg på ett fat och pensla svamparna med marinaden runt om. Ta med resten av marinaden ut till grillen.
  6. Grilla portabellosarna så de får färg några minuter på vardera sida. Antingen med hatten nedåt eller tvärtom - det spelar ingen roll. Pensla under tiden med marinad då och då.
  7. Sänk värmen och grilla dem klart i 10 minuter. Lägg vid sidan och/eller sätt på lock.
  8. Lägg upp och servera svampen på fat eller tallrik. De kan skäras i två delar om du vill dela upp dem portionsvis eller i kvartar om du vill ha på buffé.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-21

Tillbehör och liknande recept: