Fläskytterfilé med pasta

Fläskytterfilé med pasta i krämig sås serverad med smörstekta skogschampinjoner, gräslök och parmesan.

4 portioner fläskytterfilé med pasta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 400 gram pasta som Mezze Maniche, Penne, Fussili, Tortiglioni eller valfri sort
  • 450 gram fläskytterfilé
  • 250 gram skogschampinjoner
  • 1 liten gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 4 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 dl torrt vitt vin eller vitt matlagningsvin
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 4 krm salt
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 dl crème fraiche
  • 20 gram hackad gräslök
  • 1 dl riven parmesanost

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök samt vitlök.
  2. Fräs löken mjuk med 1 msk smör i ca 3 minuter utan att få färg.
  3. Tillsätt vitlöken och fräs någon minut till.
  4. Tillsätt vitt vin och låt koka in några sekunder. Rör i mjöl, rör om och fräs runt.
  5. Tillsätt mjölk, grädde, soja, buljongtärning, 2 krm salt och 1 krm svartpeppar. Rör ut klumpar och koka upp. Låt stå att småputtra.
  6. Sätt på vatten till pastan.
  7. Skölj och rensa svampen. Skär den i skivor.
  8. Stek svampen i en torr stekpanna tills den tappat vätska.
  9. Tillsätt 1 msk smör till svampen och stek tills den fått lite färg.
  10. Hacka gräslök och riv ost.
  11. Tillsätt 1/3 av gräslöken till svampen samt salta med 1 krm salt.
  12. Putsa fläskytterfilén från hinnor. Skär i 8 skivor.
  13. Koka pastan enligt paket. 11 minuter för Mezze Maniche.
  14. Bryn och stek köttet några minuter på vardera sida i en msk smör i en panna. Krydda med 1 krm salt samt 1 krm svartpeppar. Låt steka på låg värme medan pastan kokar klart.
  15. Tillsätt crème fraiche, 1/3 av gräslöken samt hälften av osten till såsen. Rör om. Värm upp.
  16. Häll av pastan. Blanda pasta och sås i en stor panna, kastrull eller skål.
  17. Servera pastan i djupa pastatallrikar, fördela över svampen samt två skivor fläskytterfilé per portion. Garnera med riven parmesan och gräslök.
Till pasta behöver du pasta, svartpeppar, crème fraiche, salt, buljongtärning, parmesan, ljus soja, grädde, gräslök, mjölk, hackad gul lök, hackad vitlök, skivad skogschampinjon, smör, vetemjöl, vitt vin och skivad fläskytterfilé.
Till pasta behöver du pasta, svartpeppar, crème fraiche, salt, buljongtärning, parmesan, ljus soja, grädde, gräslök, mjölk, hackad gul lök, hackad vitlök, skivad skogschampinjon, smör, vetemjöl, vitt vin och skivad fläskytterfilé.
Fräs gul lök i smör några minuter. Tillsätt vitlök och fräs någon minut till.
Fräs gul lök i smör några minuter. Tillsätt vitlök och fräs någon minut till.
Tillsätt vitt vin och koka in någon minut. Rör sedan i vetemjöl.
Tillsätt vitt vin och koka in någon minut. Rör sedan i vetemjöl.
Stek skivad svamp i en torr stekpanna några minuter tills den tappat vätska. Tillsätt sedan smör och låt få lite färg.
Stek skivad svamp i en torr stekpanna några minuter tills den tappat vätska. Tillsätt sedan smör och låt få lite färg.
Tillsätt mjöl, grädde, buljongtärning, soja, salt och svartpeppar. Rör ut klumpar och koka ihop i 5 minuter.
Tillsätt mjöl, grädde, buljongtärning, soja, salt och svartpeppar. Rör ut klumpar och koka ihop i 5 minuter.
Stek svampen så den får färg och salta samt peppra den. Tillsätt hälften av den hackade gräslöken och håll varm till servering.
Stek svampen så den får färg och salta samt peppra den. Tillsätt hälften av den hackade gräslöken och håll varm till servering.
Bryn och stek fläskytterfilébitarna i smör på båda sidor. Salta och peppra.
Bryn och stek fläskytterfilébitarna i smör på båda sidor. Salta och peppra.
Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Tillsätt crème fraiche, hälften av parmesanosten samt gräslök. Rör och värm upp.
Smaka av såsen med salt och svartpeppar. Tillsätt crème fraiche, hälften av parmesanosten samt gräslök. Rör och värm upp.
Vänd i kokt pasta i såsen och blanda. Toppa med gräslök och parmesanost.
Vänd i kokt pasta i såsen och blanda. Toppa med gräslök och parmesanost.
Servera pastan i djupa pastatallrikar och toppa med svamp samt fläskytterfilé, lite riven parmesan samt gräslök. Gott med grönsallad till eller gör mina salladsbåtar som på bilden.
Servera pastan i djupa pastatallrikar och toppa med svamp samt fläskytterfilé, lite riven parmesan samt gräslök. Gott med grönsallad till eller gör mina salladsbåtar som på bilden.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för skogschampinjoner kan du ta vanliga champinjoner, Karl-Johan, shii-take eller kantareller - eller blanda matsvamp efter tycke.
  • Parmesanost kan bytas mot grana padano.
  • Gul lök kan bytas mot 2 schalottenlökar.
  • Fläskytterfilé kan bytas mot fläskfilé eller benfri kotlett.
  • Blir också gott med kycklingfilé, kalvfilé, vildsvinsfilé eller liknande.
  • Uteslut kött eller byt ut mot quornfilé, seitan eller halloumi för vegetarisk variant.

Vintips

Ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt rött från ex. Valpolicella passar till pastan.

E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 722 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-02-22

Tillbehör och liknande: