Grillad potatis

Introduktion och förberedelse

Grillad potatis med skal är ett lättlagat och gott tillbehör till allt grillat.

Koka färskpotatis, delikatesspotatis eller valfri fast potatis och lägg sedan på grillen och grilla tills de har fin färg till servering.

Smidigt att laga om du samtidigt grillar annat.

Kan förberedas

Koka gärna potatisen i god tid och förvara några timmar i rumstemperatur eller längre i tid i kylen.

Har du förkokt potatisen och har den kall i kylen så grilla den gärna lite längre - upp mot 15 minuter - så att den blir varm till servering.

Ett annat förslag är att ge den yta och sedan slå in i folie och låta gå 10 minuter tills genomvarm.

Val av potatis

Välj ut potatis av samma storlek - stora potatisar eller medelstora. Är potatisarna för små potatisar riskerar de att ramla mellan gallret.

Varianter

  • Gillar du vitlök så kan du pressa en klyfta vitlök och blanda med oljan och vända runt potatisarna i innan du grillar dem.
  • Detsamma gäller chiliflakes, sambal oelek eller srirachasås om du vill ha lite heta potatisar.
  • Gillar du rosmarin och timjan så kan man blanda det med oljan också.

Grillad potatis som grillas samtidigt du grillar annat
Passa på att grilla kokt potatis samtidigt som du grillar annat och ha som tillbehör. Ovan med grillspett med kött och grillade tomater.

4 port grillad potatis

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 800 gram potatis som färskpotatis, delikatesspotatis eller annan fast potatis. Stora till medelstora i samma storlek.
  • 1 msk olivolja eller annan olja som rapsolja, majsolja eller solrosolja
  • 2 krm salt eller helst 0,5 tsk flingsalt
  • 1 krm nymalen svartpeppar

Tillagning

  1. Tänd grillen. Skrubba eller skrapa potatis och skär bort eventuella fula delar. Behåll skalet på fina potatisar men skölj dem.
  2. Lägg i en kastrull och täck med vatten. Koka upp och koka potatisen mjuk i ca 15-20 minuter. Häll av och låt svalna något. Den kokta potatisen kan kokas något innan grillningen ex en halvtimme men så den ännu är varm eller ljummen när den läggs på grillen.
  3. Lägg potatisen i en form eller skål och vänd runt med olja, salt och peppar. Spara ev. lite salt till servering.
  4. Lägg potatisarna på grillen med en grilltång och grilla dem runt om så de får fin färg - någon till några minuter på varje sida. Akta så de ej bränns.
  5. Lägg över på serveringsfat eller skål och servera direkt. Strö ev lite flingsalt och nymalen svartpeppar över vid servering.
E-mail
Medel: 4.8 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 155 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-06-06