Råstekt skivad potatis med vitlök

Introduktion och förberedelse

Råstekt skivad potatis med vitlök, rosmarin och timjan som bryns i smör och olivolja sedan steks klart i ugn.

Ett gott potatistillbehör till det mesta.

Potatisen blir även god dagen efter så det är ett smidigt tillbehör att förbereda innan.

Potatisen är speciellt god till lamm, kött, kyckling men också på buffé.

Välj fast en fast potatissort. Gärna kravmärkt vinterpotatis eller stor fast sommarpotatis.

6 portioner råstekt skivad potatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 12 medelstora fasta potatisar, vinterpotatis, ca 1 kg
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk smör
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin

Tillagning

  1. Skala potatisarna.
  2. Skiva dem tunnt och lägg i ett durkslag eller bunke. Skivad potatis är lätt att göra med en köksmandolin eller i matberedare.
  3. Skölj potatisskivorna i vatten så att stärkelsen går bort. Du kan skölja i ex. durkslag eller stor bunke. Låt potatisen rinna av i ett durkslag.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnsform ca 25x30 cm med höga kanter.
  5. Värm en stekpanna och bryn en näve potatisskivor i taget i 0,5 msk smör och 0,5 msk olivolja. Lägg efterhand över i ugnsformen.
  6. När du brynt all potatis så tillsätter du pressad vitlök, rosmarin och timjan och blandar om.
  7. Sätt in potatisen i ugnen och stek klart i 10-30 minuter eller tills de är mjuka och goda att äta. Smaka.
  8. Din råstekta potatis med vitlök är klar att servera. Smaka av gärna av med lite vanligt salt eller flingsalt samt svartpeppar innan servering.
E-mail
Medel: 3.8 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 231 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-15