Råstekt skivad potatis med vitlök

Råstekt skivad potatis med vitlök, rosmarin och timjan. Skivad potatis som bryns i smör och olivolja samt smaksätts med vitlök, rosmarin och timjan och sedan steks klart i ugn.

Ett gott potatistillbehör till det mesta. Potatisen blir även god dagen efter så det är ett smidigt tillbehör att förbereda innan. Potatisen är speciellt god till lamm, kött, kyckling men också på buffé.

Välj fast en fast potatissort. Gärna kravmärkt vinterpotatis eller stor fast sommarpotatis.

6 portioner råstekt skivad potatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 12 medelstora fasta potatisar, vinterpotatis, ca 1 kg
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 3 msk smör
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin

Tillagning

  1. Skala potatisarna.
  2. Skiva dem tunnt och lägg i ett durkslag eller bunke. Skivad potatis är lätt att göra med en köksmandolin eller i matberedare.
  3. Skölj potatisskivorna i vatten så att stärkelsen går bort. Du kan skölja i ex. durkslag eller stor bunke. Låt potatisen rinna av i ett durkslag.
  4. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnsform ca 25x30 cm med höga kanter.
  5. Värm en stekpanna och bryn en näve potatisskivor i taget i 0,5 msk smör och 0,5 msk olivolja. Lägg efterhand över i ugnsformen.
  6. När du brynt all potatis så tillsätter du pressad vitlök, rosmarin och timjan och blandar om.
  7. Sätt in potatisen i ugnen och stek klart i 10-30 minuter eller tills de är mjuka och goda att äta. Smaka.
  8. Din råstekta potatis med vitlök är klar att servera. Smaka av gärna av med lite vanligt salt eller flingsalt samt svartpeppar innan servering.
E-mail
Medel: 4 (13 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer