Råstekt skivad potatis med vitlök

Råstekt skivad potatis med vitlök, rosmarin och timjan. Skivad potatis som bryns i smör och olivolja samt smaksätts med vitlök, rosmarin och timjan och sedan steks klart i ugn.

Ett gott potatistillbehör till det mesta. Potatisen blir även god dagen efter så det är ett smidigt tillbehör att förbereda innan. Potatisen är speciellt god till lamm, kött, kyckling men också på buffé.

Välj fast en fast potatissort. Gärna kravmärkt vinterpotatis eller stor fast sommarpotatis.

6 portioner råstekt skivad potatis

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 45 min

Ingredienser

 • 12 medelstora fasta potatisar, vinterpotatis, ca 1 kg
 • 1 klyfta vitlök
 • 0,5 dl olivolja
 • 3 msk smör
 • 1 krm timjan
 • 1 krm rosmarin

Tillagning

 1. Skala potatisarna.
 2. Skiva dem tunnt och lägg i ett durkslag eller bunke. Skivad potatis är lätt att göra med en köksmandolin eller i matberedare.
 3. Skölj potatisskivorna i vatten så att stärkelsen går bort. Du kan skölja i ex. durkslag eller stor bunke. Låt potatisen rinna av i ett durkslag.
 4. Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en ugnsform ca 25x30 cm med höga kanter.
 5. Värm en stekpanna och bryn en näve potatisskivor i taget i 0,5 msk smör och 0,5 msk olivolja. Lägg efterhand över i ugnsformen.
 6. När du brynt all potatis så tillsätter du pressad vitlök, rosmarin och timjan och blandar om.
 7. Sätt in potatisen i ugnen och stek klart i 10-30 minuter eller tills de är mjuka och goda att äta. Smaka.
 8. Din råstekta potatis med vitlök är klar att servera. Smaka av gärna av med lite vanligt salt eller flingsalt samt svartpeppar innan servering.
E-mail
Medel: 4 (13 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer