Teriyakisås eller Teriyakimarinad

Introduktion och förberedelse

Teriyakisås eller Teriyakimarinad är en söt japansk sojasås som är mycket god att marinera och grilla fisk, kött, grönsaker eller kyckling med. Enkel och snabb att laga.

Teriyakisås är enkel och snabb att laga av ljus japansk soja samt socker.

Tips

  • Gott är ha i mirin japanskt risvin men det kan uteslutas.
  • Här har jag rett den lite med maizena men man kan också koka ner teriyakisåsen till önskad tjocklek.
  • Tänk på att använda ljus japansk soja som är en färskvara. Öppnad flaska förvaras i kylen. Gammal soja och soja som inte luktar gott längre använder du ej till denna sås. Vidare funkar inte kinesisk mörkare soja.

Varianter

  • Tillsätt 0,5 dl rostade sesamfrön (tillsätts vid servering).
  • 1 tsk finhackad ingefära.
  • 0,5 pressad vitlöksklyfta (tillsätts i början med sockret).

4 portioner teriyakisås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 6 min

Ingredienser

  • 0,5 dl socker
  • 3 dl ljus japansk soja, förslagsvis Kikkoman
  • 0,5 dl mirin, japanskt risvin (valfritt)
  • 2 tsk maizena + 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda socker och soja samt mirin risvin i en kastrull och koka upp under omrörning.
  2. Rör ut maizenan med kallt vatten och rör i teriyakisåsen under omrörning till önskad tjocklek.
  3. Smaka av teriaykisåsen med salt och peppar.
  4. Teriyakisåsen eller marinaden är klar att användas. Ska du marinera så låter du teriyakisåsen svalna först.
E-mail
Medel: 3.6 (50 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-04-21