Teriyakisås eller Teriyakimarinad

Teriyakisås eller Teriyakimarinad är en söt japansk sojasås som är mycket god att marinera och grilla fisk, kött, grönsaker eller kyckling med. Enkel och snabb att laga.

Teriyakisås är enkel och snabb att laga av ljus soja (ex. Kikkoman) samt socker. Gott är det också med japanskt risvin i. Det kan uteslutas dock. Här har jag rett den lite med maizena men man kan också koka ner teriyakisåsen till önskad tjocklek.

Tänk på att använda ljus japansk soja som är en färskvara (och förvaras i kylen). Oxiderad soja och soja som inte luktar gott längre använder du ej till denna sås. Vidare funkar inte kinesisk mörkare soja.

Varianter: tillsätt 0,5 dl rostade sesamfrön (tillsätts vid servering); 1 tsk finhackad ingefära och/eller 0,5 pressad vitlöksklyfta (tillsätts i början med sockret).

Ska du marinera kött eller kyckling så kan du tillsätta 0,5 dl ananasjuice (ej från burk) som innehåller ämnen som mörar köttet.

4 portioner teriyakisås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 3 min
  • Klart på: 6 min

Ingredienser

  • 0,5 dl socker
  • 3 dl ljus japansk soja, förslagsvis Kikkoman
  • 0,5 dl mirin, japanskt risvin
  • 1 msk maizena + 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Blanda socker och soja samt risvin i en kastrull och koka upp under omrörning.
  2. Rör ut maizenan med kallt vatten och rör i teriyakisåsen under omrörning till önskad tjocklek.
  3. Smaka av teriaykisåsen med salt och peppar.
  4. Teriyakisåsen eller marinaden är klar att användas. Ska du marinera så låter du teriyakisåsen svalna först.
E-mail
Medel: 4.1 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.