Oxfilé med Gorgonzolasås

Här med grillad zucchini och tomathalva samt kokt potatis, knippmorot och vårlök.
Du kan också ha valfria tillbehör till oxfilén och ädelostsåsen ex. klyftpotatis och wokgrönsaker.
Istället för teriyakisås i marinaden kan du blanda en halv dl ljus japansk soja med 1 tsk socker.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

4 portioner oxfilé med Gorgonzolasås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g oxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl teriyakisås
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Ädelostsås: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola. Kvibille, Saint Aigur eller valfri mögelost
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 1 zucchini
  • 2 stora kvisttomater
  • 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter
  • 6 knipplökar

Tillagning

  1. Börja putsa och koka potatis om du vill ha det till. Ansa och dela lökar i vardera två halvor. Skala morötter och skär bort ev. blast. Dela ev. stora morötter på längden.
  2. Skölj och skär zucchinin i sneda ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i en skål.
  3. Skölj och halvera tomater och lägg med zucchini.
  4. Skär oxfilén i skivor ca 2 cm tjocka. Förslagsvis totalt åtta skivor och två skivor per portion.
  5. Gnid i med olivolja, salt och peppar.
  6. Sätt igång grillen.
  7. Laga såsen, skölj sallad och tomater samt koka morötter och lök i några dl vatten med en klick smör samt något krm salt under lock i 10 minuter.
  8. Gorgonzolasås: koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten. Vispa runt. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar. Håll varm.
  9. Grilla skivad zucchini på båda sidor tills de är mjuka och har fin färg. Ca 10 minuter. Pensla med lite teriyakisås.
  10. Lägg på tomathalvorna och låt de grilla med zucchinin. Vänd dem efter några minuter.
  11. Grilla oxfilén 2-3 minuter på båda sidor. Någon minut längre på lägre värme om du vill ha mediumstekt samt ytterligare några minuter för välstekt oxfilé. Pensla med teriakisåsen under tiden.
  12. Låt vila någon minut innan servering. Pensla med mer teriyakisås innan servering.
  13. Lägg ev. upp på fat med de grillade grönsakerna runt.
  14. Servera oxfilén med ädelostsåsen, grillad zucchini samt tomathalvor. Vidare kokt potatis, knipplök och morot till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer