Oxfilé med Gorgonzolasås
Oxfilé med Gorgonzolasås - en ädelostsås med Gorgonzola-ost.
Tillagning
- Börja putsa och koka potatis om du vill ha det till. Ansa och dela lökar i vardera två halvor. Skala morötter och skär bort ev. blast. Dela ev. stora morötter på längden.
- Skölj och skär zucchinin i sneda ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i en skål.
- Skölj och halvera tomater och lägg med zucchini.
- Skär oxfilén i skivor ca 2 cm tjocka. Förslagsvis totalt åtta skivor och två skivor per portion.
- Gnid i med olivolja, salt och peppar.
- Sätt igång grillen.
- Laga såsen, skölj sallad och tomater samt koka morötter och lök i några dl vatten med en klick smör samt något krm salt under lock i 10 minuter.
- Gorgonzolasås: koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten. Vispa runt. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar. Håll varm.
- Grilla skivad zucchini på båda sidor tills de är mjuka och har fin färg. Ca 10 minuter. Pensla med lite teriyakisås.
- Lägg på tomathalvorna och låt de grilla med zucchinin. Vänd dem efter några minuter.
- Grilla oxfilén 2-3 minuter på båda sidor. Någon minut längre på lägre värme om du vill ha mediumstekt samt ytterligare några minuter för välstekt oxfilé. Pensla med teriakisåsen under tiden.
- Låt vila någon minut innan servering. Pensla med mer teriyakisås innan servering.
- Lägg ev. upp på fat med de grillade grönsakerna runt.
- Servera oxfilén med ädelostsåsen, grillad zucchini samt tomathalvor. Vidare kokt potatis, knipplök och morot till.
Serveringsförslag
- Här med grillad zucchini och tomathalva samt kokt färskpotatis, knippmorot och knipplök.
- Du kan också ha valfria tillbehör till oxfilén och ädelostsåsen ex. klyftpotatis och wokgrönsaker.
Istället för teriyakisås till glazen kan du blanda en halv dl ljus japansk soja med 1 tsk socker.
Stekgrader
Använd en stektermometer och sätt in i den tjockaste delen på en bit oxfilé.
- 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé.
- 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé.
- 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Uppskattat näringsvärde per portion: 548 kcal