Oxfilé med Gorgonzolasås

Introduktion och förberedelse

Oxfilé med Gorgonzolasås - en ädelostsås med Gorgonzola-ost. Här med grillad zucchini och tomathalva samt kokt färskpotatis, knippmorot och knipplök.

Du kan också ha valfria tillbehör till oxfilén och ädelostsåsen ex. klyftpotatis och wokgrönsaker.

Istället för teriyakisås till glazen kan du blanda en halv dl ljus japansk soja med 1 tsk socker.

Stekgrader för oxfilé:

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

4 portioner oxfilé med Gorgonzolasås

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 g oxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl teriyakisås
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Ädelostsås: 3 dl grädde
  • 50 g ädelost som grönmögelost av gorgonzola. Kvibille, Saint Aigur eller valfri mögelost
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 1 zucchini
  • 2 stora kvisttomater eller bifftomater
  • 12 medelstora potatisar
  • 8 knippmorötter
  • 6 knipplökar

Tillagning

  1. Börja putsa och koka potatis om du vill ha det till. Ansa och dela lökar i vardera två halvor. Skala morötter och skär bort ev. blast. Dela ev. stora morötter på längden.
  2. Skölj och skär zucchinin i sneda ca 1 cm tjocka skivor. Lägg i en skål.
  3. Skölj och halvera tomater och lägg med zucchini.
  4. Skär oxfilén i skivor ca 2 cm tjocka. Förslagsvis totalt åtta skivor och två skivor per portion.
  5. Gnid i med olivolja, salt och peppar.
  6. Sätt igång grillen.
  7. Laga såsen, skölj sallad och tomater samt koka morötter och lök i några dl vatten med en klick smör samt något krm salt under lock i 10 minuter.
  8. Gorgonzolasås: koka upp grädden i en kastrull och smula ner ädelosten. Vispa runt. Smaka av ädelostsåsen med svartpeppar. Håll varm.
  9. Grilla skivad zucchini på båda sidor tills de är mjuka och har fin färg. Ca 10 minuter. Pensla med lite teriyakisås.
  10. Lägg på tomathalvorna och låt de grilla med zucchinin. Vänd dem efter några minuter.
  11. Grilla oxfilén 2-3 minuter på båda sidor. Någon minut längre på lägre värme om du vill ha mediumstekt samt ytterligare några minuter för välstekt oxfilé. Pensla med teriakisåsen under tiden.
  12. Låt vila någon minut innan servering. Pensla med mer teriyakisås innan servering.
  13. Lägg ev. upp på fat med de grillade grönsakerna runt.
  14. Servera oxfilén med ädelostsåsen, grillad zucchini samt tomathalvor. Vidare kokt potatis, knipplök och morot till.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.