Fem kalla såser
Fem kalla såser som passar till det mesta som grillat, buffé, fest och vardag. Lättlagade såser med förslag på olika smaker du blandar av crème fraiche och smaksättare.
Här fem förslag jag tycker är riktigt goda och lätta att göra - pestosås, ingefärssås, sweet chilisås, sås med mango chutney och fetaostsås.
Du kan laga färre än fem såser eller flera. Eller laga dina egna favoriter. Du väljer hur många såser du vill ha. En variant räcker såklart också fint.
Tillagning
- Dela upp crème fraiche i fem skålar.
- Blanda varje skål med varsin smaksättare till fem olika såser.
- Smaka av dem med salt och ev. mer smaksättare.
- Förvara såserna svalt fram till servering.
Går att förbereda och lätt att dubbla till fest
- Såserna kan förberedas i god tid och förvaras i kylen - de blir bara godare när de får stå lite.
- Vidare är de lätta att dubblera och laga till många på buffé, grillfest och bjudning. Och så kan man duka upp en bricka med lite olika såser och smaker som passar fler samt sätta lappar på vad det är för smak. Gör då gärna en vegan variant med havregurt också.
Varianter
Du kan variera basen till såserna genom att använda eller tillsätta matyoghurt, gräddfil, smetana eller majonnäs. Smalare sås får du med matyoghurt eller gräddfil. Krämigare med några msk majonnäs. Eller blanda som du vill eller har hemma.
Smaksättning
Det finns massor av varianter att smaksätta kalla såser med. Några andra förslag är:
- Pressad vitlök och limesaft;
- Ett paket hackade franska örter och citronsaft;
- Några msk ajvar;
- Några msk Bostongurka;
- Någon halv dl riven parmesan samt 0,5 vitlök och 2 finhackade sardeller - likt Caesardressing;
- 1 msk torkad dragon och 1 msk vinäger - en Bearnaisevariant;
- Någon msk ketchup och tabasco för Rhode Island variant;
- Curry och hackade pickles för Remouladvariant med mera.
Tips
- Överkurs är att göra egen crème fraiche samt hemgjord pesto.
- Vill du ha vegan sås så tar du havregurt eller Oatly Fraiche.
Uppskattat näringsvärde per portion: 107 kcal