Baconlindad fläskytterfilé
Baconlindad fläskytterfilé som blir extra saftig av bacon och får god smak från timjan och svartpeppar. Här med förslag på tillbehör som potatisgratäng, grönsallad med mera.
Fläskytterfilé är ett finare ord för kotlettrad utan ben.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Vill du ha potatisgratäng till så börjar du laga den och sätter in först i nederdelen av ugnen.
- Putsa fläskytterfilén och skär bort de största och ytligaste hinnorna och senorna om de finns. Hinnor som ligger inne i köttet kan du låta vara.
- Lägg ut bacon i rader lika brett som köttet på en skärbräda. Lägg på köttet.
- Krydda köttet runt om med grovt hackad färsk rosmarin eller torkad rosmarin samt salt och peppar.
- Vik över baconskivorna till en rulle. Vänd upp och ner så att skarven hamnar nedåt.
- Värm en ugnsfast stor stekpanna eller gjutjärnspanna.
- Lägg i köttet och sätt i en termometer till mitten av köttet. Sätt på 70 grader.
- Tillaga i mitten av ugnen tills termometern visar 70 grader. Hos mig tog det 28 minuter.
- Förbered de tillbehör du vill ha till - som exempelvis en sallad.
- Ta ut köttet och låt vila fem minuter i formen.
- Lägg över på en skärbräda och skär snett mot köttfibrerna i ca 1,5 cm tjocka skivor med en vass kniv.
- Servera med valfria tillbehör.
Serveringsförslag
Till fläskytterfilén passar valfria tillbehör till middag både till vardags som fest.
- Jag hade en krämig fransk potatisgratäng med vitlök. Smidigt då det blir ett varmt potatistillbehör och sås i ett.
- Vidare hade jag en grönsallad med grovhackad babyspenat, gurka i grova bitar, riven morot, cocktailtomater samt kokta kikärter med hackad rödlök, olivolja och lagrad röd vinäger.
- Vanlig potatisgratäng eller rotfruktsgratäng passar också.
- Ett annat förslag är med rostade rotfrukter, Hasselbackspotatis, klyftpotatis, råstekt skivad potatis eller potatis med örter.
- Då kan man ha en gräddsås, skysås, ädelostsås eller grönpepparsås till.
- Eller ha en matig bulgursallad samt en kall sås till.
Lättlagat till flera och kan förberedas i god tid
En rätt som passar att förbereda innan och till flera på buffé som studentfest, avslutning med mera.
Kan förberedas i god tid och värmas. Med bacon håller sig fläskytterfilén saftig och god även om man värmer på köttet senare. Kyl så fort du kan och täck med folie. Köttet kan du ha i kylen 1-2 dagar minst.
Värm sedan hel på förslagsvis 125 grader i 20-30 minuter med folie över och skiva upp till servering på skärbräda samt lägg på fat. Garnera med färsk rosmarin, persilja eller timjan eller blanda.
Även tillbehör som förslagsvis potatisgratäng kan lagas innan och värmas så har man ett varmt tillbehör till med god sås i ett. Bara att fixa en sallad till servering.
Stekgrad
Fläskytterfilén tillagas i ugnen till en innertemperatur av runt 70 grader. Använd gärna en stektermometer.
Varianter
- Går utmärkt att laga med ytterfilé från vildsvin istället för fläskytterfilé.
- Istället för bacon kan du ta skivat rökt fläsk, pancetta eller lufttorkad skinka.
- Rosmarin är valfritt. Kan bytas eller blandas med timjan, oregano eller lite salvia.
- Lägg mer 300 gram plommontomater på kvist och laga samtidigt bredvid fläskytterfilén för ett extra gott grönsakstillbehör.
Uppskattat näringsvärde per portion: 314 kcal