Baconlindad fläskytterfilé

Baconlindad fläskytterfilé som blir extra saftig av bacon och får god smak från timjan och svartpeppar. Här med förslag på tillbehör som potatisgratäng, grönsallad med mera.

Fläskytterfilé är ett finare ord för kotlettrad utan ben.

5 portioner baconlindad fläskytterfilé

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 950 gram fläskytterfilé
  • 140 gram bacon, ett paket
  • 1 msk färsk grovhackad rosmarin eller 1 tsk torkad rosmarin
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn. Vill du ha potatisgratäng till så börjar du laga den och sätter in först i nederdelen av ugnen.
  2. Putsa fläskytterfilén och skär bort de största och ytligaste hinnorna och senorna om de finns. Hinnor som ligger inne i köttet kan du låta vara.
  3. Lägg ut bacon i rader lika brett som köttet på en skärbräda. Lägg på köttet.
  4. Krydda köttet runt om med grovt hackad färsk rosmarin eller torkad rosmarin samt salt och peppar.
  5. Vik över baconskivorna till en rulle. Vänd upp och ner så att skarven hamnar nedåt.
  6. Värm en ugnsfast stor stekpanna eller gjutjärnspanna.
  7. Lägg i köttet och sätt i en termometer till mitten av köttet. Sätt på 70 grader.
  8. Tillaga i mitten av ugnen tills termometern visar 70 grader. Hos mig tog det 28 minuter.
  9. Förbered de tillbehör du vill ha till - som exempelvis en sallad.
  10. Ta ut köttet och låt vila fem minuter i formen.
  11. Lägg över på en skärbräda och skär snett mot köttfibrerna i ca 1,5 cm tjocka skivor med en vass kniv.
  12. Servera med valfria tillbehör.
Fläskytterfilén serverad med tillbehör som potatisgratäng och sallad.
Fläskytterfilén serverad med tillbehör som potatisgratäng och sallad.

Serveringsförslag

Till fläskytterfilén passar valfria tillbehör till middag både till vardags som fest.

Lättlagat till flera och kan förberedas i god tid

En rätt som passar att förbereda innan och till flera på buffé som studentfest, avslutning med mera.

Kan förberedas i god tid och värmas. Med bacon håller sig fläskytterfilén saftig och god även om man värmer på köttet senare. Kyl så fort du kan och täck med folie. Köttet kan du ha i kylen 1-2 dagar minst.

Värm sedan hel på förslagsvis 125 grader i 20-30 minuter med folie över och skiva upp till servering på skärbräda samt lägg på fat. Garnera med färsk rosmarin, persilja eller timjan eller blanda.

Även tillbehör som förslagsvis potatisgratäng kan lagas innan och värmas så har man ett varmt tillbehör till med god sås i ett. Bara att fixa en sallad till servering.

Stekgrad

Fläskytterfilén tillagas i ugnen till en innertemperatur av runt 70 grader. Använd gärna en stektermometer.

Varianter

  • Går utmärkt att laga med ytterfilé från vildsvin istället för fläskytterfilé.
  • Istället för bacon kan du ta skivat rökt fläsk, pancetta eller lufttorkad skinka.
  • Rosmarin är valfritt. Kan bytas eller blandas med timjan, oregano eller lite salvia.
  • Lägg mer 300 gram plommontomater på kvist och laga samtidigt bredvid fläskytterfilén för ett extra gott grönsakstillbehör.

Serveringsförslag för fläskytterfilén med potatisgratäng och sallad
Potatisgratäng blir matigt potatistillbehör och sås i ett. Lätt att laga till många och förbereda. Vidare en fyllig sallad med babyspenat, cocktailtomater, gurka, riven morot samt kikärter med rödlök, olivolja och vinäger.

E-mail
Medel: 3.8 (65 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 314 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-05

Tillbehör och liknande: