Helstekt fläskytterfilé

Introduktion och förberedelse

Marinerad och helstekt fläskytterfilé eller benfri kotlett i ugnen.

Serveringsförslag

Varianter

  • Istället för fläskytterfilé kan du ta kotlettrad med ben, fläskfilé eller fläskkarré.
  • Hoisinsås är en kinesisk sötsur plommonsås som du hittar på asien-avdelningen. Kan ersättas med chilisås.
  • Du kan byta ostronsås och hoisinsås mot ketjap manis.
  • En annan god marinad får du med 2 tsk kinesisk soja, 2 krm rosmarin, 2 krm salvia, 3 krm timjan, 1 klyfta vitlök, 1 tsk honung och 1 msk rödvinsvinäger.
  • En variant är att fylla eller späcka fläskytterfilén med 100 gram fetaost eller ädelost. Skär då ett snitt med en smal kniv in i mitten av köttet och tryck in ost.
  • Går även utmärkt att laga på grillen.

6 portioner fläskytterfilé, 8 portioner till buffé

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • ca 1 kg fläskytterfilé
  • 1 klyfta vitlök
  • 3 msk ostronsås
  • 3 msk hoisinsås
  • 2 msk rapsolja
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skär och putsa bort stora senor från fläskytterfilén med en kniv.
  2. Lägg köttet i en skål eller fryspåse.
  3. Tillsätt ostronsås, pressad vitlök, hoisinsås och vitpeppar. Vänd runt köttet i marinaden.
  4. Låt fläskytterfilén marinera övertäckt några timmar till över natten i kylen.
  5. Sätt ugnen på 150 grader vanlig ugn.
  6. Ta upp köttet ur marinaden.
  7. Bryn köttet runt om i oljan i en het stekpanna. Behåll i pannan om den är ugnsfast eller för över i en ugnsform.
  8. Ställ in i mitten av ugnen och tillaga i ca 1 timme. Sätt i en termometer och ta ut köttet när det har 68 grader innertemperatur.
  9. Ta ut och lätt över på en skärbräda att vila i minst 5 minuter. Eller låt svalna helt om du ska servera det kallt senare - förvara sedan övertäckt i kylen upp till någon dag.
  10. Till servering så skär du upp köttet tvärs över köttfibrerna i ca 0,5 cm tjocka skivor. Lägg upp på fat. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
  11. Köttet kan serveras varmt eller kallt. Är köttet kallt och du vill servera det varmt kan det värmas skivat på fat övertäckt med folie i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 3.7 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 160 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-08