Rödvinssås

En enkel variant av rödvinssås smaksatt med timjan - och rödvin förstås - som passar till det mesta kött som lammstek, nötkött, oxfilé, entrecote, biff osv.

Välj ett fruktigt rött vin som ex. en shiraz från Australien runt 60-70 kr om du vill vara helt säker på ett bra matlagningsvin till såsen. 

4 portioner rödvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 lagerblad
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk honung eller socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl fylligt rödvin
  • 1 tsk maizena utrört i någon msk vatten
  • 2 dl köttfond eller steksky
  • 50 gram smör

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en liten kastrull.
  2. Skala och pressa vitlöken. Lägg med löken.
  3. Fräs löken och vitlöken någon minut under omrörning i smör.
  4. Tillsätt tomatpuré, rör om och fräs någon minut till.
  5. Tillsätt timjan, rosmarin, lagerblad, svartpeppar, salt och honung eller socker samt rödvinsvinäger.
  6. Fräs någon halv minut under omrörning och tillsätt sedan rödvinet. Koka upp.
  7. Låt rödvinet koka ner till ca 2/3.
  8. Blanda ut maizena i lite vatten i ett glas och red rödvinssåsen lite i taget under omrörning så att den tjocknar något. Blir den för tjock så spär du med mer rödvin eller fond. Hit kan du förbereda rödvinssåsen och ha i kylen.
  9. Har du köttfond eller steksky från det du ska servera till rödvinssåsen ex. från lammstek eller steksky från stekpanna så silar du den ner i rödvinet och fortsätter koka ner.
  10. Smaka av rödvinssåsen med salt, peppar, vinäger samt socker.
  11. Sila ev. rödvinssåsen om du önskar det. Det är dock ej nödvändigt.
  12. Innan servering så monterar/vispar du i smöret och serverar sedan rödvinssåsen varm.
E-mail
Medel: 4.7 (11 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat