Rödvinssås

En enkel variant av rödvinssås smaksatt med timjan - och rödvin förstås - som passar till det mesta kött som lammstek, nötkött, oxfilé, entrecote, biff och lamm med mera.

Innan servering så monteras såsen med en en klick smör.

Koka gärna egen köttbuljong och ha i rödvinssåsen. Du kan även ta vatten och möjligtvis en fjärdedels köttbuljongtärning - jag tycker dock att buljongtärningar förstör mer än de bidrar men det är en smaksak.

Putsar du rent kött som oxfilé, biff, lammfilé eller lammracks så ta vara på putset. Exempelvis när du putsar rent benen, skär bort senor, hinnor eller liknande så blir det puts som i kök kallas paryrer - köttrester. Dessa fräser man med i början tillsammans med löken och kokar med såsen för mer smak. De silar du sedan bort och fortsätter sedan att koka ner såsen till önskad smak.

Vin till såsen:

Välj ett fruktigt rött vin som ex. en shiraz från Australien runt 60-70 kr om du vill vara helt säker på ett bra matlagningsvin till såsen.

4 portioner rödvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 lagerblad (valfritt)
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk honung eller socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl fylligt rödvin
  • 1-2 tsk ljus maizenaredning
  • 2 dl köttfond eller steksky eller vatten (ej koncentrerad eller tärningar)
  • 25 gram smör

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en liten kastrull.
  2. Skala och pressa vitlöken. Lägg med löken.
  3. Fräs löken och vitlöken någon minut under omrörning i smör. Ta med paryrer om du har det - köttrester som du skurit bort från kött som senor, hinnor och liknande.
  4. Tillsätt tomatpuré, rör om och fräs någon minut till.
  5. Tillsätt timjan, rosmarin, lagerblad, svartpeppar, salt och honung eller socker samt rödvinsvinäger.
  6. Fräs någon halv minut under omrörning och tillsätt sedan rödvinet. Koka upp.
  7. Låt rödvinet koka ner till ca 2/3.
  8. Red såsen med maizenaredning under omrörning så att den tjocknar något. Blir den för tjock så spär du med mer rödvin eller fond. Hit kan du förbereda och ha såsen i kylen.
  9. Har du köttfond eller steksky från det du ska servera till rödvinssåsen ex. från lammstek eller steksky från stekpanna så silar du den ner i rödvinet och fortsätter koka ner.
  10. Smaka av rödvinssåsen med salt, peppar, vinäger samt eventuellt lite socker.
  11. Sila rödvinssåsen om du önskar det. Mest om du kokat med köttrester/paryrer för mer smak. Annars är det ej nödvändigt.
  12. Innan servering så monterar/vispar du i smöret och värmer samt serverar sedan rödvinssåsen varm. Du kan nappera - ösa lite sås över kött eller det du serverar såsen till vid servering. Servera resten apart - bredvid i en såsskål, mini-såskastrull eller såssnipa eller valfri serveringkärl.
E-mail
Medel: 4.3 (36 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer

Fira surströmmingen på klassiskt vis

Håll för näsan den tredje torsdagen i augusti för då är det traditionsenligt surströmmingspremiär. Här hittar du tips på hur du serverar surströmming, hur du öppnar surströmmingsburken samt klassiker som surströmmingsklämma.

Läs mer