Rödvinssås

En enkel variant av rödvinssås smaksatt med timjan - och rödvin förstås - som passar till det mesta kött som lammstek, nötkött, oxfilé, entrecote, biff och lamm med mera.

Innan servering så monteras såsen med en en klick smör.

Koka gärna egen köttbuljong och ha i rödvinssåsen. Du kan även ta vatten och möjligtvis en fjärdedels köttbuljongtärning - jag tycker dock att buljongtärningar förstör mer än de bidrar men det är en smaksak.

Smak med paryrer

Putsar du rent kött som oxfilé, biff, lammfilé eller lammracks så ta vara på putset. Exempelvis när du putsar rent benen, skär bort senor, hinnor eller liknande så blir det puts som i kök kallas paryrer - köttrester. Dessa fräser man med i början tillsammans med löken och kokar med såsen för mer smak. De silar du sedan bort och fortsätter sedan att koka ner såsen till önskad smak.

Enklare variant

En enklare variant på såsen kan du laga genom att reducera och koka ner rött vin till en rödvinsreduktion.

Vin till såsen:

Välj ett fruktigt rött vin som ex. en shiraz från Australien runt 60-70 kr om du vill vara helt säker på ett bra matlagningsvin till såsen.

4 portioner rödvinssås

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 smör
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 lagerblad (valfritt)
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk honung eller socker
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl fylligt rödvin
  • 1-2 tsk ljus maizenaredning
  • 2 dl köttfond eller steksky eller vatten (ej koncentrerad eller tärningar)
  • 25 gram smör

Tillagning

  1. Skala och finhacka schalottenlöken. Lägg i en liten kastrull.
  2. Skala och pressa vitlöken. Lägg med löken.
  3. Fräs löken och vitlöken någon minut under omrörning i smör. Ta med paryrer om du har det - köttrester som du skurit bort från kött som senor, hinnor och liknande.
  4. Tillsätt tomatpuré, rör om och fräs någon minut till.
  5. Tillsätt timjan, rosmarin, lagerblad, svartpeppar, salt och honung eller socker samt rödvinsvinäger.
  6. Fräs någon halv minut under omrörning och tillsätt sedan rödvinet. Koka upp.
  7. Låt rödvinet koka ner till ca 2/3.
  8. Red såsen med maizenaredning under omrörning så att den tjocknar något. Blir den för tjock så spär du med mer rödvin eller fond. Hit kan du förbereda och ha såsen i kylen.
  9. Har du köttfond eller steksky från det du ska servera till rödvinssåsen ex. från lammstek eller steksky från stekpanna så silar du den ner i rödvinet och fortsätter koka ner.
  10. Smaka av rödvinssåsen med salt, peppar, vinäger samt eventuellt lite socker.
  11. Sila rödvinssåsen om du önskar det. Mest om du kokat med köttrester/paryrer för mer smak. Annars är det ej nödvändigt.
  12. Innan servering så monterar/vispar du i smöret och värmer samt serverar sedan rödvinssåsen varm. Du kan nappera - ösa lite sås över kött eller det du serverar såsen till vid servering. Servera resten apart - bredvid i en såsskål, mini-såskastrull eller såssnipa eller valfri serveringkärl.
E-mail
Medel: 4.3 (38 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept