Fläskytterfilégryta
Fläskytterfilégryta med grädde, crème fraiche, vitt vin, purjolök, champinjoner, äpple, Dijonsenap och lite soja.
Tillagning
- Börja koka potatis om du vill ha det som tillbehör.
- Putsa och skär bort senor och fett från köttet. Skär köttet i kuber på ca 2x2 cm.
- Dela och skölj purjolök samt strimla den. Skölj och tärna äpple. Rensa och skär svamp i bitar. Skala och finhacka vitlök.
- Bryn köttet i några minuter runt om. Salta och peppra. Använd en stor stekpanna med höga kanter. Eller stek i en stekpanna hälften i taget och lägg över i en stekgryta.
- Tillsätt och stek purjolök samt vitlök några minuter. Eller stek i en stekpanna och lägg över med köttet.
- Tillsätt och stek svamp i några minuter. Eller stek i en stekpanna och lägg över med köttet.
- Tillsätt äpplen och stek i några minuter. Eller stek i en stekpanna och lägg över med köttet.
- Tillsätt vitt vin och låt koka in några minuter.
- Tillsätt vatten och buljongtärning samt låt koka upp.
- Rör i maizenaredning och koka ihop några minuter.
- Tillsätt grädde, crème fraiche, Dijonsenap och soja samt låt koka på låg värme i 5 minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
Serveringsförslag
- Jag hade pressad potatis och saltgurka till samt lite blandad grönsallad på påse.
- Fler förslag är kokt potatis, rostade rotfrukter, palsternacksmos, råris, vanligt ris, bandpasta eller gnocchi.
- En grönsallad eller tomatsallad passar också till.
Varianter
- Fläskytterfilé kan bytas mot fläskfilé, kotlett, skinkstek, vildsvinsfilé, kycklingfilé eller quornfilé.
- Purjolök kan bytas mot gul lök eller rödlök.
- Champinjoner kan bytas mot annan matsvamp som Karljohan, kantareller, ostronskivling eller shiitake.
- Äpple och champinjoner är valfritt i. Andra grönsaker som passar är paprika, vitkål, spetskål, morot, rotselleri eller spenat.
- Hackad persilja, dragon, chiliflakes och timjan är fler kryddor som passar i grytan.
- För extra fyllig smak kan du ha i 100 gram riven lagrad ost. Och/eller toppa med knaperstekt bacon till servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 468 kcal