Fläskytterfilégryta

Fläskytterfilégryta med grädde, crème fraiche, vitt vin, purjolök, champinjoner, äpple, Dijonsenap och lite soja.

4 portioner fläskytterfilégryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram putsad fläskytterfilé, ca 900 gram oputsad
  • 1 msk smör
  • 1/2 purjolök, 5 dl hackad purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 gram champinjoner
  • 1 äpple, 3 dl hackad äpple
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det som tillbehör.
  2. Putsa och skär bort senor och fett från köttet. Skär köttet i kuber på ca 2x2 cm.
  3. Dela och skölj purjolök samt strimla den. Skölj och tärna äpple. Rensa och skär svamp i bitar. Skala och finhacka vitlök.
  4. Bryn köttet i några minuter runt om. Salta och peppra. Använd en stor stekpanna med höga kanter. Eller stek i en stekpanna hälften i taget och lägg över i en stekgryta.
  5. Tillsätt och stek purjolök samt vitlök några minuter. Eller stek i en stekpanna och lägg över med köttet.
  6. Tillsätt och stek svamp i några minuter. Eller stek i en stekpanna och lägg över med köttet.
  7. Tillsätt äpplen och stek i några minuter. Eller stek i en stekpanna och lägg över med köttet.
  8. Tillsätt vitt vin och låt koka in några minuter.
  9. Tillsätt vatten och buljongtärning samt låt koka upp.
  10. Rör i maizenaredning och koka ihop några minuter.
  11. Tillsätt grädde, crème fraiche, Dijonsenap och soja samt låt koka på låg värme i 5 minuter.
  12. Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser till grytan: smör, salt, crème fraiche, soja, purjolök, äpple, fläskytterfilé, Dijonsenap, vatten, buljongtärning, grädde, vitt vin, vitlök, champinjoner och ljus maizenaredning.
Ingredienser till grytan: smör, salt, crème fraiche, soja, purjolök, äpple, fläskytterfilé, Dijonsenap, vatten, buljongtärning, grädde, vitt vin, vitlök, champinjoner och ljus maizenaredning.
Strimla purjolök, tärna äpple och dela svampen. Bryn köttet i smör.
Strimla purjolök, tärna äpple och dela svampen. Bryn köttet i smör.
Tillsätt purjolök och vitlök samt fräs några minuter till.
Tillsätt purjolök och vitlök samt fräs några minuter till.
Svamp tillsätts och steks några minuter.
Svamp tillsätts och steks några minuter.
Äpple tillsätts och steks några minuter.
Äpple tillsätts och steks några minuter.
Vitt vin får koka in någon minut sedan tillsätts vatten och buljongtärning och får koka ihop.
Vitt vin får koka in någon minut sedan tillsätts vatten och buljongtärning och får koka ihop.
Tillsätt grädde, crème fraiche, Dijonsenap och lite soja samt smaka av med salt och peppar.
Tillsätt grädde, crème fraiche, Dijonsenap och lite soja samt smaka av med salt och peppar.
Till grytan passar pressad potatis, saltgurka och grönsallad.
Till grytan passar pressad potatis, saltgurka och grönsallad.

Serveringsförslag

Varianter

  • Fläskytterfilé kan bytas mot fläskfilé, kotlett, skinkstek, vildsvinsfilé, kycklingfilé eller quornfilé.
  • Purjolök kan bytas mot gul lök eller rödlök.
  • Champinjoner kan bytas mot annan matsvamp som Karljohan, kantareller, ostronskivling eller shiitake.
  • Äpple och champinjoner är valfritt i. Andra grönsaker som passar är paprika, vitkål, spetskål, morot, rotselleri eller spenat.
  • Hackad persilja, dragon, chiliflakes och timjan är fler kryddor som passar i grytan.
  • För extra fyllig smak kan du ha i 100 gram riven lagrad ost. Och/eller toppa med knaperstekt bacon till servering.

Laga en mustig gryta med mör fläskytterfilé.
Laga en mustig gryta med mör fläskytterfilé.

E-mail
Medel: 3.6 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 468 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-19