Fläskytterfilégryta

Introduktion och förberedelse

Fläskytterfilégryta med grädde, crème fraiche, vitt vin, purjolök, champinjoner, äpple, Dijonsenap och lite soja.

Serveringsförslag

Varianter

  • Fläskytterfilé kan bytas mot fläskfilé, kotlett, skinkstek, vildsvinsfilé, kycklingfilé eller quornfilé.
  • Purjolök kan bytas mot gul lök eller rödlök.
  • Champinjoner kan bytas mot annan matsvamp som Karljohan, kantareller, ostronskivling eller shiitake.
  • Äpple och champinjoner är valfritt i. Andra grönsaker som passar är paprika, vitkål, spetskål, morot, rotselleri eller spenat.
  • Hackad persilja, dragon, chiliflakes och timjan är fler kryddor som passar i grytan.
  • För extra fyllig smak kan du ha i 100 gram riven lagrad ost. Och/eller toppa med knaperstekt bacon till servering.

Laga en mustig gryta med mör fläskytterfilé.
Laga en mustig gryta med mör fläskytterfilé.

4 portioner fläskytterfilégryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram putsad fläskytterfilé, ca 900 gram oputsad
  • 1 msk smör
  • 1/2 purjolök, 5 dl hackad purjolök
  • 1 klyfta vitlök
  • 100 gram champinjoner
  • 1 äpple, 3 dl hackad äpple
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 dl grädde
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk Dijonsenap
  • 1 tsk kinesisk soja

Tillagning

  1. Börja koka potatis om du vill ha det som tillbehör.
  2. Putsa och skär bort senor och fett från köttet. Skär köttet i kuber på ca 2x2 cm.
  3. Dela och skölj purjolök samt strimla den. Skölj och tärna äpple. Rensa och skär svamp i bitar. Skala och finhacka vitlök.
  4. Bryn köttet i några minuter runt om. Salta och peppra. Använd en stor stekpanna med höga kanter. Eller stek i en stekpanna hälften i taget och lägg över i en stekgryta.
  5. Tillsätt och stek purjolök samt vitlök några minuter. Eller stek i en stekpanna och lägg över med köttet.
  6. Tillsätt och stek svamp i några minuter. Eller stek i en stekpanna och lägg över med köttet.
  7. Tillsätt äpplen och stek i några minuter. Eller stek i en stekpanna och lägg över med köttet.
  8. Tillsätt vitt vin och låt koka in några minuter.
  9. Tillsätt vatten och buljongtärning samt låt koka upp.
  10. Rör i maizenaredning och koka ihop några minuter.
  11. Tillsätt grädde, crème fraiche, Dijonsenap och soja samt låt koka på låg värme i 5 minuter.
  12. Smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 468 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-19