Fläskfilégryta med curry

Introduktion och förberedelse

Fläskfilégryta med curry samt grönsaker. Fläskfilé, paprika, purjolök, fänkål och champinjoner i god currysås.

Serveringsförslag

  • God med basmatiris och raita - tärnad gurka i yoghurt, mango chutney samt en grönsallad.
  • Gott till är också att servera med skålar av rostade cashewnötter, pumpafrön, jordnötter, russin och skivad banan som man kan strö över.
  • Gillar du färsk koriander kan du vända i någon dl grovhackad koriander på slutet.
  • Annat som passar till är råris, Indiskt ris eller rispilaff. Kokt quinoa, blomkålsris eller helt matvete funkar också.
  • Bröd som Naanbröd och/eller papadams är såklart gott till också.

Heta tillbehör

Gör egen rabarberchutney, het picklad mango samt chilisås om du vill ha några heta tillbehör som passar.

Såser

Korianderchutney och/eller indisk tomatsås passar också till.

Varianter

  • Istället för fläskfilé kan du ta fläskytterfilé (kotlett), kycklingfilé eller lax.
  • Du kan ta andra grönsaker efter tycke ex. morot, bambuskott, minimajs, blomkål, broccoli, vitkål, rödkål, zucchini, äggplanta, färsk spenat osv.

Dricka till

Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till. Eller en ljus lageröl.

4 fläskfilégryta med curry

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram fläskfilé
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 msk matolja eller ghee
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 röda paprikor
  • 0,5 fänkål (valfritt)
  • 0,5 purjolök
  • 8 champinjoner
  • 4 salladslökar
  • 1 msk vetemjöl
  • 3 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk koriander, malen
  • 1 tsk spiskummin, malen
  • 2 tsk curry
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar, malen
  • 1 msk mango chutney

Tillagning

  1. Börja koka ris eller förbered annat tillbehör.
  2. Skala vitlök och lök.
  3. Hacka löken, lägg på en bricka och pressa över vitlöken.
  4. Dela den halva fänkålen och skär bort innersta grova stammen. Strimla den i 0,5 cm strimlor. Lägg på brickan.
  5. Skölj och tärna paprika och lägg på brickan.
  6. Dela och skölj purjolöken och strimla den sedan. Lägg på brickan.
  7. Rensa och skär varje svamp i fyra klyftor. Lägg på brickan.
  8. Skölj salladslökarna. Skär bort rotfästet. Strimla löken och lägg på brickan.
  9. Skär bort den stora hinnan på fläskfilén.
  10. Skär den i 1 cm tjocka skivor.
  11. Lägg på en tallrik och strö över mjöl, salt och peppar. Vänd runt bitarna.
  12. Bryn fläskfiléskivorna på båda sidorna i några minuter hälften i taget i en stekpanna och lägg sedan över på en tallrik eftersom.
  13. Nu är det dags att fräsa alla grönsaker omgångar: lägg lök och pressad vitlök i en kastrull eller stekpanna med höga kanter och tillsätt någon msk olja. Fräs några minuter under omrörning. Lägg över i en skål.
  14. Fräs fånkålen några minuter i lite olja under omrörning och lägg i skålen med löken.
  15. Fräs paprikan några minuter i lite olja under omrörning och lägg i skålen med lök och fänkål.
  16. Fräs därefter svamp sedan purjolök på samma vis.
  17. Lägg ihop lök, fänkål, paprika, svamp och purjolök i en stor kastrull eller gryta.
  18. Tillsätt koriander, spiskummin, curry, cayennepeppar, salt, svartpeppar och gurkmeja. Rör om och fräs någon minut.
  19. Pudra över vetemjöl och rör om.
  20. Tillsätt vatten och mjölk och koka upp under omrörning.
  21. Tillsätt fläskfilébitarna och koka på medelvärme i någon minut.
  22. Smaka av currygrytan med mango chutney, salt och ev. mer cayenne samt curry.
  23. Innan servering så rör du i salladslöken.
  24. Servera fläskfilégrytan med kokt ris, blandad grönsallad med strimlad rödlök samt mango chutney. Gott på är också rostade cashewnötter.
E-mail
Medel: 4.4 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 633 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-20

Tillbehör och liknande recept: