Viltgryta med curry

Viltgryta med curry och aubergine från grunden. Gott med grytkött från hjort, älg, rådjur, vildsvin samt även lamm.
Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund. Detta är en currygryta från grunden och ganska omständig men värt besväret och ej kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar. Köttet får en härlig smak. Och kryddorna är dessutom nyttiga.
Servera currygrytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt pumpafrön. Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.
Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.

8 portioner viltgryta med curry

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,2 kg grytkött av vilt som hjort, älg, rådjur eller vildsvin
  • 1 aubergine
  • 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • 1 tumme färsk galangal (valfritt)
  • 1 tumme färsk gurkmeja eller någon tsk torkad mald gurkmeja
  • 1 dl tamarindjuice eller några mks tamarindpasta
  • 3 tsk mald koriander
  • 10 curryblad
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1,5 dl skirat smör eller matolja
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 5 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala och klyfta löken.
  2. Skala vitlök, ingefära och galangal.
  3. Skär lök, ingefära samt galangal i bitar.
  4. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
  5. Fräs den blöta curryblandningen i olja i en tjockbottnad gryta under omrörning.
  6. Skär under tiden kött i små bitar (cirka 2x2 cm)
  7. Bryn köttet lite i taget i smör samt lägg över i curryblandningen.
  8. Tillsätt koriander, curryblad och kokosmjölk samt någon dl vatten. Rör om.
  9. Koka grytan på medelvärme under lock med sporadisk omrörning i cirka 1,5 - 2 timmar. Smaka på köttet så att det kokat mört. Kokar du grytan med mörare kött så kan det koka mört snabbare runt en timme. Späd eventuellt med lite vatten ibland så att inte grytan bränns.
  10. Börja förbereda övriga tillbehör när det är ca 40 minuter kvar på grytan (koka ris osv).
  11. Skär även aubergine i små bitar (cirka 2x2 cm). Fräs i lite olja samt tillsätt till grytan och låt koka med resten av tiden.
  12. Smaka av viltgrytan med någon tesked salt, socker samt citronsaft innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer