Viltgryta med curry

Viltgryta med curry och aubergine från grunden. Gott med grytkött från hjort, älg, rådjur, vildsvin samt även lamm.

Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund. Detta är en currygryta från grunden och ganska omständig men värt besväret och ej kan jämföras med färdiga krydd- och grytmixar. Köttet får en härlig smak. Och kryddorna är dessutom nyttiga.

Servera grytan förslagsvis som på bilden med basmatiris (kokt med 2-3 hela kardemumma, 1 kanelstång samt 3 krm gurkmeja), raita (tärnad gurka i yoghurt), mango chutney, linser med potatis och blomkål i curry samt pumpafrön.

Gott till är också bröd som naan eller knapriga papadams.

Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.

8 portioner viltgryta med curry

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,2 kg grytkött av vilt som hjort, älg, rådjur eller vildsvin
  • 1 aubergine
  • 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • 1 tumme färsk galangal (valfritt)
  • 1 tumme färsk gurkmeja eller någon tsk torkad mald gurkmeja
  • 1 dl tamarindjuice eller några mks tamarindpasta
  • 3 tsk mald koriander
  • 10 curryblad
  • 400 ml kokosmjölk
  • 1,5 dl skirat smör eller matolja
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 5 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala och klyfta löken.
  2. Skala vitlök, ingefära och galangal.
  3. Skär lök, ingefära samt galangal i bitar.
  4. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
  5. Fräs den blöta curryblandningen i olja i en tjockbottnad gryta under omrörning.
  6. Skär under tiden kött i små bitar (cirka 2x2 cm)
  7. Bryn köttet lite i taget i smör samt lägg över i curryblandningen.
  8. Tillsätt koriander, curryblad och kokosmjölk samt någon dl vatten. Rör om.
  9. Koka grytan på medelvärme under lock med sporadisk omrörning i cirka 1,5 - 2 timmar. Smaka på köttet så att det kokat mört. Kokar du grytan med mörare kött så kan det koka mört snabbare runt en timme. Späd eventuellt med lite vatten ibland så att inte grytan bränns.
  10. Börja förbereda övriga tillbehör när det är ca 40 minuter kvar på grytan (koka ris osv).
  11. Skär även aubergine i små bitar (cirka 2x2 cm). Fräs i lite olja samt tillsätt till grytan och låt koka med resten av tiden.
  12. Smaka av viltgrytan med någon tesked salt, socker samt citronsaft innan servering.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept