Viltgryta med curry

Introduktion och förberedelse

Viltgryta med curry och aubergine från grunden.

Gott att laga på grytkött från hjort, älg, rådjur, vildsvin samt även lamm.

Riktigt fyllig god smak av färska indiska kryddor som mixas till en currygrund. Detta är en currygryta från grunden och ganska omständig att laga men värt besväret. Grytan får en mustig och komplex smak.

Serveringsförslag

Heta tillbehör

Gör egen rabarberchutney, het picklad mango samt chilisås om du gillar het mat.

Garnering

Pumpafrön, rostad lök, jordnötter, cashewnötter, färsk koriander samt russin är gott att toppa och garnera med.

Såser

En kall sås med naturell yoghurt blandat med färsk hackad eller torkad mynta. Korianderchutney och/eller indisk tomatsås passar också till.

Tips

Färsk galangal finns att köpa i välsorterade affärer med asiatiskt sortiment.

Dricka till

Lassi eller cashewsmoothie kan man dricka till. Eller en ljus lageröl.

8 portioner viltgryta med curry

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,2 kg grytkött av vilt som hjort, älg, rådjur eller vildsvin
  • 1 aubergine
  • 3 gula lökar
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 tumme färsk ingefära
  • 3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
  • 1 tumme färsk galangal (valfritt)
  • 1 tumme färsk gurkmeja eller någon tsk torkad mald gurkmeja
  • 1 dl tamarindjuice eller några mks tamarindpasta
  • 3 tsk mald koriander
  • 10 curryblad
  • 400 ml kokosmjölk
  • 0,75 dl skirat smör eller matolja
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 5 msk citronsaft

Tillagning

  1. Skala och klyfta löken.
  2. Skala vitlök, ingefära och galangal.
  3. Skär lök, ingefära samt galangal i bitar.
  4. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry!
  5. Fräs den blöta curryblandningen i olja i en tjockbottnad gryta under omrörning.
  6. Skär under tiden kött i små bitar (cirka 2x2 cm)
  7. Bryn köttet lite i taget i smör samt lägg över i curryblandningen.
  8. Tillsätt koriander, curryblad och kokosmjölk samt någon dl vatten. Rör om.
  9. Koka grytan på medelvärme under lock med sporadisk omrörning i cirka 1,5 - 2 timmar. Smaka på köttet så att det kokat mört. Kokar du grytan med mörare kött så kan det koka mört snabbare runt en timme. Späd eventuellt med lite vatten ibland så att inte grytan bränns.
  10. Börja förbereda övriga tillbehör när det är ca 40 minuter kvar på grytan (koka ris osv).
  11. Skär även aubergine i små bitar (cirka 2x2 cm). Fräs i lite olja samt tillsätt till grytan och låt koka med resten av tiden.
  12. Smaka av viltgrytan med någon tesked salt, socker samt citronsaft innan servering.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 459 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-20

Tillbehör och liknande recept:

Bland curry, naan-bröd och annan god indisk mat

Curry nam nam! Dyk ner bland currygrytor, naan-bröd och annan smakrik indisk mat. Currygrytor finns i...