Indiskt ris
Kokt basmatiris smaksatt med hel kardemumma, kanelstång och gurkmeja toppad med rostad lök.
Det är valfritt att ha i de kryddor du vill.
Tillagning
- Mät upp ris, vatten och salt samt kanel och kardemumma i en kastrull med lock eller riskokare.
- I kastrull: koka basmatiriset i ca 15 minuter under lock. Koka först upp på hög värme sänk sedan värmen och låt puttra klart. Smaka så att riset är färdigkokt. Allt vatten ska vara absorberat.
- I riskokare: slå på riskokaren och låt den göra jobbet.
- Ta av riset från värmen och luckra upp det med en gaffel.
- Blanda gurkmejan med en halv dl vatten i en skål.
- Ta ca en fjärdedel av det kokta riset och blanda med gurkmejan så att det blir gult.
- Blanda det gula riset med det vita. Blanda ej för mycket utan bara så att det är lite gult ris här och där.
- Toppa det indiska riset med rostad lök vid serveringen.
Varianter
- Annat gott att blanda i riset är pistagenötter, russin och hackad mynta.
- Hel kardemummablomma hittar du i välsorterade asiatiska butiker eller fråga i din mataffär. Det går med kardemummakärnor men de är inte så goda att tugga på. Kardemummablommorna äts ej utan är bara med för smakens skull likt kanelstången.
Uppskattat näringsvärde per portion: 201 kcal