Indiskt ris
Introduktion och förberedelse
Kokt basmatiris smaksatt med hel kardemumma, kanelstång och gurkmeja toppad med rostad lök.
Det är valfritt att ha i de kryddor du vill.
Varianter
- Annat gott att blanda i riset är pistagenötter, russin och hackad mynta.
- Hel kardemummablomma hittar du i välsorterade asiatiska butiker eller fråga i din mataffär. Det går med kardemummakärnor men de är inte så goda att tugga på. Kardemummablommorna äts ej utan är bara med för smakens skull likt kanelstången.
Tillagning
- Mät upp ris, vatten och salt samt kanel och kardemumma i en kastrull med lock eller riskokare.
- I kastrull: koka basmatiriset i ca 15 minuter under lock. Koka först upp på hög värme sänk sedan värmen och låt puttra klart. Smaka så att riset är färdigkokt. Allt vatten ska vara absorberat.
- I riskokare: slå på riskokaren och låt den göra jobbet.
- Ta av riset från värmen och luckra upp det med en gaffel.
- Blanda gurkmejan med en halv dl vatten i en skål.
- Ta ca en fjärdedel av det kokta riset och blanda med gurkmejan så att det blir gult.
- Blanda det gula riset med det vita. Blanda ej för mycket utan bara så att det är lite gult ris här och där.
- Toppa det indiska riset med rostad lök vid serveringen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 201 kcal