Indiskt ris

Kokt basmatiris smaksatt med hel kardemumma, kanelstång och gurkmeja toppad med rostad lök. Annat gott att blanda i riset är pistagenötter, russin och hackad mynta.

Här hittar du koktid och tillagning för basmatiris. Det är valfritt att ha i kryddorna om du ex. bara vill koka vanligt basmatiris.

4 portioner indiskt ris

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 17 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl basmatiris
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 kanelstång
  • 3 hela kardemumma (hela torkade frökapslar med kardemumma)
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 dl rostad lök

Tillagning

  1. Mät upp ris, vatten och salt samt kanel och kardemumma i en kastrull med lock eller riskokare.
  2. I kastrull: koka basmatiriset i ca 15 minuter under lock. Koka först upp på hög värme sänk sedan värmen och låt puttra klart. Smaka så att riset är färdigkokt. Allt vatten ska vara absorberat.
  3. I riskokare: slå på riskokaren och låt den göra jobbet.
  4. Ta av riset från värmen och luckra upp det med en gaffel.
  5. Blanda gurkmejan med en halv dl vatten i en skål.
  6. Ta ca en fjärdedel av det kokta riset och blanda med gurkmejan så att det blir gult.
  7. Blanda det gula riset med det vita. Blanda ej för mycket utan bara så att det är lite gult ris här och där.
  8. Toppa det indiska riset med rostad lök vid serveringen.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-01-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept