Indiskt ris

Introduktion och förberedelse

Kokt basmatiris smaksatt med hel kardemumma, kanelstång och gurkmeja toppad med rostad lök.

Annat gott att blanda i riset är pistagenötter, russin och hackad mynta.

Här hittar du koktid och tillagning för basmatiris. Det är valfritt att ha i de kryddor du vill.

4 portioner indiskt ris

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 17 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 3 dl basmatiris
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 kanelstång
  • 3 hela kardemumma (hela torkade frökapslar med kardemumma)
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 dl rostad lök

Tillagning

  1. Mät upp ris, vatten och salt samt kanel och kardemumma i en kastrull med lock eller riskokare.
  2. I kastrull: koka basmatiriset i ca 15 minuter under lock. Koka först upp på hög värme sänk sedan värmen och låt puttra klart. Smaka så att riset är färdigkokt. Allt vatten ska vara absorberat.
  3. I riskokare: slå på riskokaren och låt den göra jobbet.
  4. Ta av riset från värmen och luckra upp det med en gaffel.
  5. Blanda gurkmejan med en halv dl vatten i en skål.
  6. Ta ca en fjärdedel av det kokta riset och blanda med gurkmejan så att det blir gult.
  7. Blanda det gula riset med det vita. Blanda ej för mycket utan bara så att det är lite gult ris här och där.
  8. Toppa det indiska riset med rostad lök vid serveringen.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-01-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer