Naan bröd indiska bröd

Naanbröd är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med. Riktigt Naan-bröd är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av spett med kött mm som också steks i ugnen. De kan man handla på Indiska restauranger samt numer också färdiggräddade färdiga att värma i vanliga affärer.

En god hembakt variant av naanbröd får du om du gräddar brödet i en panna på spisen, på grillen eller under grillen i ugnen.

Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag. Att ha ägg i naan-brödsdegen är valfritt men de blir lite fylligare.

8 naanbröd

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 tsk honung eller socker
  • 1 ägg
  • Att garnera det nybakta naanbrödet med: smält smör och pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja

Tillagning

  1. Blanda ut torrjäst med några dl mjöl och tillsätt fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken utan mjöl och rör ut i fingervarmt vatten.
  2. Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
  3. Låt degen till naan-bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
  4. Stjälp upp degen till naan-bröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
  5. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
  6. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan-bröden om du gräddar i stekpanna.
  7. Värm en stekpanna på max värme eller sätt på ugnen på 250 grader.
  8. Baka bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna.
  9. Gräddar du bröden i ugn så lägg fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper). Värm bakplåtar och för över dem med hjälp av bakplåtspappret och grädda naan-bröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.
  10. Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.
  11. Vid servering så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt - gärna gourmetsalt - flingsalt. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaan. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön över bröden samt hackade örter som persilja.
  12. Servera naan-bröden nybakta på tallrik, bricka eller i brödkorg.
E-mail
Medel: 4.4 (46 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer