Naan bröd

Introduktion och förberedelse

Min variant på Naanbröd som är ett platt indiskt bröd. Naanbröd är gott att skopa upp mustig indisk gryta med.

Här en god hembakt variant som du kan grädda i en panna på spisen, på utegrillen eller under grillen i ugnen.

Naan-bröd som på indisk restaurang är svårt att göra hemma om man inte har en lerugn så kallad tandoori. Brödet trycks upp på ugnsväggen och får en rökig fyllig smak av spett med kött mm som också steks i ugnen.

Överblivna naanbröd kan frysas och sedan värmas nästa middag.

Att ha ägg i naan-brödsdegen är valfritt men de blir lite fylligare.

Topping

När naan-bröden är nygräddade kan de serveras med topping - några förslag jag gillar är:

  • Bred på lite smör eller pensla med smält smör eller ghee.
  • Vidare är en nypa flingsalt gott på.
  • Lite grönt som 1 msk hackad persilja, mynta eller färsk koriander passar också.
  • Någon tsk sesamfrön är ytterligare förslag.
  • Vitlöksnaan - ta på smör, 1/4 finhackad eller pressad vitlök, flingsalt samt gärna hackad persilja. Eller pensla med lite vitlöksolja.
  • Gillar du chili kan du strö över lite chiliflakes. Pensla eller bre på lite smör eller solrosolja först. Eller pensla med lite chiliolja.

8 naanbröd

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 pkt torrjäst eller ett paket vanlig jäst, 50 gram
  • 3 dl vatten, fingervarmt
  • 8 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 2 tsk honung eller socker
  • 1 ägg
  • TOPPING: smält smör eller ghee; finhackad eller pressad vitlök, sesamfrön och/eller hackad persilja

Tillagning

  1. Blanda ut torrjäst med några dl mjöl och tillsätt fingervarmt vatten i en bunke. Rör om. Använder du färsk jäst så smular du ner den i bunken utan mjöl och rör ut i fingervarmt vatten.
  2. Tillsätt nästan allt mjöl (spara ca 2 dl), salt, olja, ägg, honung eller socker och knåda ihop till en mjuk och smidig deg. Tillsätt ev. extra mjöl mot slutet så degen släpper från kanterna.
  3. Låt degen till naan-bröden jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter till en timme).
  4. Stjälp upp degen till naan-bröden på bakbord och dela till 8 delar. Knåda varje bit någon halv minut och rulla ihop varje degbit till en bulle.
  5. Kavla eller platta ut bullarna till 3-4 mm tjocka tjocka rundlar ca 15-20 cm i diameter.
  6. Detta kan du göra efter hand som du gräddar naan-bröden om du gräddar i stekpanna.
  7. Värm en stekpanna på max värme eller sätt på ugnen på 250 grader.
  8. Baka bröden i ca 3-4 minuter på varje sida i stekpanna.
  9. Gräddar du bröden i ugn så lägg fördela dem på bakplåtspapper (3-4 på varje papper). Värm bakplåtar och för över dem med hjälp av bakplåtspappret och grädda naan-bröden i 5-8 minuter i mitten av ugnen.
  10. Alternativt kan man också grilla dem på grillgaller några minuter på varje sida.
  11. Vid servering så kan du pensla bröden med smält smör samt strö över lite salt - gärna gourmetsalt - flingsalt. Gott är att ha i lite pressad vitlök i smöret. Då blir det vitlöksnaan. Vidare kan man strö över rostade sesamfrön över bröden samt hackade örter som persilja.
  12. Servera naan-bröden nybakta på tallrik, bricka eller i brödkorg.
E-mail
Medel: 3.9 (297 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 276 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-28