Hemgjord Sriracha chilisås med habanero

Introduktion och förberedelse

Hemgjord Sriracha chilisås med habanero. En superstak chilisås sk "dödssås" som är riktigt fyllig och dryg.

Förutom chilis hade jag i bananschalotten, vitlök, olja, krossade tomater, råsocker och röd lagrad vinäger. Och så salt och lite svartpeppar.

Serveringsförslag

Chilisåsen passar till det mesta som mexikansk mat, gyros, kebab, tacos, grillat, thaimat mm om man gillar stark och het mat. Du kan ha den till maten som sås eller att smaksätta med lite i taget.

Hållbarhet

Min srirachasås variant är en färskvara som förvaras i kylen och håller någon vecka minst. Kan även frysa i mindre omgångar i burkar om man vill spara den längre. Ett annat alternativ är att ha i ett halvt krm konserveringsmedel som natriumbensoat i såsen så blir den mycket hållbar och behöver ej förvaras i kylen.

Till skillnad från vanlig köpt Sriracha så är min sås ej jäst - recept på en jäst chilisås hittar du här.

Val av chilis

Jag fick tre påsar goda och starka chilis av en vän som odlar chilis. Stora fina habaneros, vackra bell peppers och fatali peppers.

Välj chilis efter tillgång. Du kanske odlar själv? Då får man ofta gott om chilis att göra sås på. Du kan såklart ta bara röd spansk peppar chili eller jalapeno du hittar i affären också.

Använd plasthandskar

Du behöver plasthandskar när du strimlar chilin och hanterar såsen. Pilla dig inte i ögat eller liknande med chili eller sås på fingrarna.

Varianter

Gillar du rökt smak typ BBQ så kan du röka chilisarna hela i varmrök; tillsätta några krm rökt paprikapeppar eller någon droppe liquid smoke (jag är inget fan av liquid smoke men det blir röksmak såklart). Chilisåsen kan späs med ex. mangojuice, äppelmust eller ananasjuice också.

ca 6 dl hemgjord het chilisås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 100 gram färska chilifrukter som habanero, bell peppers eller fatalipeppers eller valfri sort
  • 0,8 dl råsocker eller farinsocker
  • 1 burk krossade tomater (400 gram) förslagsvis Mutti eller bra märke
  • 3 msk matolja som solrosolja
  • 6 klyftor vitlök eller 2 hela solo-vitlökar
  • 0,8 dl lagrad röd vinäger eller vit balsamvinäger
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Strimla chilifrukterna och skär bort blomfästet. Lägg i en gryta med tjock botten med oljan. Använd plasthandskar.
  2. Skala och hacka lök samt vitlök och tillsätt till chilin.
  3. Stek chili och lök i några minuter så att det precis tar färg. Ha fläkten på för det blir rätt irriterande för luftrören.
  4. Tillsätt krossade tomater, vinäger, socker och salt samt peppar. Rör om.
  5. Låt koka på låg värme i 2,5 timmar under lock. Rör då och då. Akta så det inte bränns eller kokar torrt - tillsätt då lite vatten.
  6. Häll över i en kanna och mixa till en slät sås med en stavmixer.
  7. Smaka av chilisåsen med salt och peppar. OBS den är stark så var försiktig.
  8. Häll över i glasburkar och sätt på lock. Låt svalna och förvara i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 15 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.